DNES VEČER Máte slovo s M. Jílkovou na téma Šokující útoky studentů na učitelku!

čtvrtek 10. března 2016 ·

Podle zprávy České školní inspekce slovní i fyzické útoky žáků vůči učitelům nejsou ojedinělé. Za poslední tři roky se dokonce zdvojnásobily. Posměšky, nadávky a tykání nejsou jedinými způsoby terorizování učitele. Internet je plný videí, jejímž nechtěným hlavním aktérem je nic netušící kantor, kterého žáci vmanipulují do nepříjemné situace, kterou pak natočí na mobil a zveřejní.

Hosty pořadu budou ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová, ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal, psycholog David Čáp, předseda Sdružení učňovských zařízení a ředitel SOU Ohradní Karel Dvořák, ředitel ZŠ Glowackého Miroslav Koranda a další. I Česká škola bude u toho.


Napište do komentářů k tomuto článku, na co se máme zúčastněných zeptat, případně co jim chcete vzkázat!

Živě: dnes ve 21:15 na ČT1, video bude k dispozici od 10. března online.




18 komentářů:

Unknown řekl(a)...
10. března 2016 v 14:43  

Inkluzi Valachové bude řešit Ústavní soud
Společné vzdělávání dětí tak, jak si jej představuje ministerstvo školství, porušuje podle rodičů postižených dětí jejich práva. Ti se rozhodli jednat – podali stížnost k Ústavnímu soudu!
Stěžovatelé žádají komplexní přepracování vyhlášky. Inkluze, která je plánovaná ministerstvem, dle stížnosti mimo jiné nepomáhá tomu, aby zejména děti s lehkým mentálním postižením, jejichž IQ je nejméně 35 bodů pod celostátním průměrem, dosáhly svého vzdělávacího maxima a začlenily se do společnosti.
Budou-li totiž umisťovány předně do běžných základek tak, jak by se mělo začít dít už letos v září, nebudou mít mimo jiné dostatečnou péči speciálních pedagogů ani dostatečný počet hodin v praktických předmětech.

Autorům stížnosti vadí i fakt, že nad osudem dětí přebírají moc poradenská zařízení, případně orgán sociálně-právní ochrany dětí. V překladu? Rodič, který si z různých důvodů nepřeje, aby jeho postižené či nemocné dítě chodilo do běžné základky, se proti rozhodnutí jen těžko ubrání.

Oldřich Botlík řekl(a)...
10. března 2016 v 16:20  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Zdeněk Sotolář řekl(a)...
10. března 2016 v 16:25  

MŠMT avizuje vylepšenou metodiku. To je vše?

Oldřich Botlík řekl(a)...
10. března 2016 v 16:25  

Inkluzi Valachové bude řešit Ústavní soud

Nebude – tedy aspoň ne na základě zmiňované stížnosti.

Aby mohli stěžovatelé počítat s úspěchem své stížnosti k Ústavnímu soudu, museli by (zjednodušeně řečeno)
(a) prokázat, že jsou kráceni na svých ústavních právech
(b) vyčerpat všechny možnosti nápravy cestou soudů obecných.

Evidentně neudělali (b) a nejspíš ani (a).

ÚS se jejich stížností odmítne zabývat. Buď rovnou, anebo poté, co na jeho výzvu nedokážou svou stížnost doplnit. Jen za posledních 7 dní tak naložil s 92 stížnostmi. A všechny byly podány prostřednictvím advokátů.

poste.restante řekl(a)...
10. března 2016 v 17:04  

Sledovat pořad tohoto formátu je jen ztrátou času.
Kdyby byl na komerční televizi, pak jej chápu jako "reality šou".
Ve veřejnoprávním médiu nemá co dělat.

Ale kdyby někdo požádal paní ministryni, aby se místo inkluze, které nerozumí, začala raději osobně věnovat právnímu postavení učitele, čemuž by snad trochu rozumět mohla, možná by mohla být svému resortu i prospěšná.

Ondřej Šteffl řekl(a)...
10. března 2016 v 17:22  

Myslím, že ústavní stížnost proti plošným přijímacím zkouškám by měla větší šanci na úspěch. V Listině práv a svobod se totiž praví:
Článek 33
(1) Každý má právo na vzdělání. Školní docházka je povinná po dobu, kterou stanoví zákon.
(2) Občané mají právo na bezplatné vzdělání v základních a středních školách, podle schopností občana a možností společnosti též na vysokých školách.

Schopnosti občana se tedy mohou posuzovat jen u VŠ studia.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
10. března 2016 v 17:41  

Že vy jste si pane Šteffle zapomněl vzít dneska prášek?

pratavetra řekl(a)...
10. března 2016 v 19:02  

Pro pana Šteffla
Myslet, znamená nevědět. Která část těchto dvou odstavců článku 33 vylučuje plošné přijímací zkoušky po ZŠ? Máte tam snad napsáno "jimi vybraných základních a středních školách"? Já 2. odstavci rozumím tak, že pokud nemám schopnosti, tak nebudu mít právo na bezplatné vzdělání na vysoké škole, nýbrž si studium budu muset zaplatit.

Tajný Učitel řekl(a)...
10. března 2016 v 19:37  

pratavetra, máte snad napsáno státem pro ně vybraných sš?

Miloslav Novotný řekl(a)...
10. března 2016 v 19:52  

Pane Šteffle, v apatyce nekoupíte. Ani v soukromé. "Shůry dáno" není totéž, co "od Valachové".

Nicka Pytlik řekl(a)...
10. března 2016 v 20:21  

Jó. Jen ať je státem garantováno, aby každý mohl docházet do školy podle svého gusta.
Začínám se těšit na mnohaletá gymnázia se dvěma až třemi tisíci žáky.

Josef Soukal řekl(a)...
10. března 2016 v 20:31  

Nezlobte se, pane Šteffle, ale váš výklad je tak hloupý nebo tak ujetý, že je to člověka vašich schopností opravdu nedůstojné. Zkuste ho aplikovat na jakákoli další práva, která nám zákony poskytují.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
10. března 2016 v 21:49  

Pan specialista na šikanu je velmi jedlý!

pratavetra řekl(a)...
10. března 2016 v 21:59  

Pana specialistu na šikanu bych chtěl vidět, jak by ty fráze uplatňoval např. v podchodu, když by byl obestoupen několika "inteligenty".

Nicka Pytlik řekl(a)...
10. března 2016 v 22:49  

Mnozí specialisté, a nejen na šikanu, věnují více péče agresorovi, než jeho oběti.

Josef Soukal řekl(a)...
10. března 2016 v 23:10  

Podle tria Nováčková, Brož, Botlík je agresorem autoritativní způsob výchovy a vzdělávání a obětí takto vychovaný agresor. Zajímavé je, že většina tzv. autoritativně (rozuměj - v zásadních případech jsou prostě nuceni bez diskusí poslechnout) vychovávaných jedinců pokušení šikany odolá. Že by to bylo ještě v něčem jiném?

mirek vaněk řekl(a)...
11. března 2016 v 6:33  

Specialista na šikanu a psycholog si přihřívali svoji polívčičku - touží vzdělávat učitele nejlépe za peníze ministerstva. Co kdyby to šli ukázat učitelům přímo do praxe a posílili tak jejich řady?
Objevil se ale zajímavý fakt - všichni(od ministryně přes primátorku až k hyenám a chytrým v hospodě) kříčí jak mají být ti šikanovaní žáci okamžitě vyloučeni, ale stále na škole jsou, ani nejsou ani v diagnostickém ústavu(odvolaný ředitel už to nezařídí, že?). Že by to nebylo tak jednoduché?

Pavel Doležel řekl(a)...
11. března 2016 v 19:02  

"Myslím, že ústavní stížnost proti plošným přijímacím zkouškám by měla větší šanci na úspěch. V Listině práv a svobod se totiž praví:
Článek 33
(1) Každý má právo na vzdělání. Školní docházka je povinná po dobu, kterou stanoví zákon.
(2) Občané mají právo na bezplatné vzdělání v základních a středních školách, podle schopností občana a možností společnosti též na vysokých školách.
Schopnosti občana se tedy mohou posuzovat jen u VŠ studia.
"

Pane Šteffle, nic takového, co píšete, z toho článku 33 nevyplývá. Občané mají právo na vzdělání na základních a středních školách, ale nepraví se na jakých. A nepraví se ani, že mají právo udělat maturitu. Podle zákona můžete formálně mít střední vzdělání, střední vzdělání s výučním listem, nebo střední vzdělání s maturitní zkouškou.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.