Český rozhlas: Inkluze na ZŠ Lyčkovo náměstí funguje už roky, znevýhodněné děti se učí v běžných třídách

pátek 18. března 2016 ·

Rodiče, učitelé i politici v posledních měsících řeší, jak bude v praxi vypadat výuka nějak znevýhodněných dětí v běžných třídách. Od letošního září totiž podle novely školského zákona mohou rodiče posílat handicapované děti do běžných základních škol. V některých zařízeních ale společné vyučování už řadu let funguje. Příkladem je třeba pražská škola na Lyčkově náměstí.





Doprovodný článek

16 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
18. března 2016 v 13:09  

Od letošního září totiž podle novely školského zákona mohou rodiče posílat handicapované děti do běžných základních škol.

A to jako dřív nemohli?
Tak třeba na ZŠ Lyčkovo náměstí to funguje už roky!!!!!
To by se člověk fakt zbláznil... z týdle logiky.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
18. března 2016 v 13:39  

To je protiofenzíva ilusionistů (nebo inkluzionistů?).

Tajný Učitel řekl(a)...
18. března 2016 v 14:49  

Tak funguje to, nebo nefunguje? Som voláky zmatěný.

Jiri Janecek řekl(a)...
18. března 2016 v 15:08  

"Celkem je na základní škole v pražském Karlíně téměř 600 žáků. Skoro polovina z nich má upravený školní plán kvůli specifickým vzdělávacím potřebám."

A ta skola zije z tech 31500 Kc na zaka a rok?

Unknown řekl(a)...
18. března 2016 v 15:19  

Specifické vzdělávací potřeby jsou něco jiného než mentální postižení. S těmi se dá pracovat podle RVP ZV i bez Přílohy.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
18. března 2016 v 15:30  

"Skoro polovina z nich má upravený školní plán kvůli specifickým vzdělávacím potřebám."

Upravený školní plán???

Jana Karvaiová řekl(a)...
18. března 2016 v 16:40  

Ty jo, průser. paní asistentka:
1/v rozhlase nepřípustně jmenuje děti a jejich diagnozu (nesmí se, jde o citlivé údaje)
2/pokud v tom šrumci dobře slyším, tak paní asistentka přesně říká dítěti, jak má počítat. Takže něco jako, převeď na stejné jednotky, teď to sečti, teď to vyděl 5 a výsledek máš v kilogramech. Už stačí, aby mu zrovna řekla výsledek. To je jako inkluze?

Jana Karvaiová řekl(a)...
18. března 2016 v 16:44  

V této době tam nemají žádné děti s diagnozou mentálního postižení (psala jsem si jsem se školou).

Nicka Pytlik řekl(a)...
18. března 2016 v 18:14  

převeď na stejné jednotky, teď to sečti, teď to vyděl 5 a výsledek máš v kilogramech

Ale naprosto běžný způsob výuky. Dnes. A bez asistentů!
Studijní skupina: druhý ročník gymnázia.
Prostředí: tabulkový procesor.
Cvičení: výpočet nákladů na vymalování třídy.
Mám z toho snad dovodit, že i my jsme posledních pár let inkluzivní?

Eva Adamová řekl(a)...
18. března 2016 v 18:18  

Ale tak jo. Na naší škole inkluze také "funguje". Každý rok se taháme s PP poradnou o přiznání asistentů na alespoň trochu slušný úvazek u žáků, kteří by bez nich na základce nemohli vůbec existovat, o přiznání diagnóz, protože se nám stává, že žáci se nám za dva roky zcela zázračně vyléčí z těžkého adhd či lmp. Potom se zase taháme s krajským úřadem o peníze na asistenty. Mimo to se potýkáme s naprostým nedostatkem vhodných učebnic pro žáky s SVP. No a v neposlední řadě se neustále přetahujeme s některými rodiči žáků s SVP, aby své ratolesti vůbec posílali do školy a na potřebná vyšetření. Já mám spíš pocit, že je to spíš blázinec než inkluze, a jsem skutečně zvědavá zda, "inkluze" bude v tomto smyslu pokračovat, ale protože slíbené platí v našem kraji 10 roků, tak mám obavy, že bude.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
18. března 2016 v 18:32  

Hlásím se do klubu. U nás taky inkluze funguje. Od teď se dyslektikům a normálním pomalejším dětem začne říkat "inkludované" - máme jich 70 - 100 (nevím fakt přesně).

A vytvoří se tisíce důkazů, že to funguje. Prosím všechny sluníčkáře, aby si mne přeřadili mezi zdárné inkluzionisty.

To, čím se momentálně snaží straničtí novináři a inkluzionisté zavřít kritikům hubu bych nazval "potěmkinova inkluze". Kolik se toho ti "naši dyslektici" naučí, vím velice dobře, taky vím, na co mají a vím, že by žáčky s LMP strčili do kapsy, přesto, že se většina v matice, fyzice, češtině a dalších předmětech nějak moc nechytá - ALE i tak jsou povětšinou schopni sledovat ještě v deváté třídě vo-co-go.

Unknown řekl(a)...
18. března 2016 v 19:06  

Inkluze teď vlastně skvěle funguje všude. Inkluzisté vykazují jako inkludované i žáky s ADHD, s dysporuchami, s poruchami chování a další, kteří vždycky byli v běžných školách a za žádnou inkluzi se to nepovažovalo.

Nicka Pytlik řekl(a)...
18. března 2016 v 19:55  

Vedle skutečně zdravých, vstřícných, otevřených, laborativních nebo kooperativních škol s mnou oblíbeným waldorfského typu s prvky montessori podle daltonského plánu už jako houby po dešti vznikají, lépe jsou objevovány už několik desetiletí úspěšně fungující zaručeně harmonicky inkluzivní školy s prvky začleňování a integrace.

pratavetra řekl(a)...
18. března 2016 v 21:42  

Lioliasová, Lioliasová, vy jste ale pipina. Dejte výpověď i s Bobem, ten už není volajaký, ale volaký :-). A zmätení sú tu všetci.

Unknown řekl(a)...
18. března 2016 v 21:44  

Ono to tak asi je, ale co bude s těmi dětmi s mentálním postižením??????

Pokud by se inkluze vyčerpala tím, že se budou inkludovat žáci, pro které stejně neexistují žádné speciální školy, tak bych proti ní snad ani nic neměla.

Jana Karvaiová řekl(a)...
19. března 2016 v 17:15  

Tak tajný je tajná? A pipina? A hele...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.