David Bowie zveřejnil grafiku posledního alba pod otevřenou licencí. Co to znamená?

neděle 7. února 2016 ·

Označení licence CC naleznete již ve více než miliardě děl, mimo jiné i u grafiky posledního alba Blackstar Davida Bowieho. Důvodem růstu obliby zveřejňování děl pod otevřenou licencí Creative Crommons je srozumitelná kombinace šesti licenčních prvků, kterými autor vyjadřuje vůli, jak dále s dílem (ne)nakládat.


Zveřejněním svého díla pod otevřenou licencí Creative Commons autor sděluje jednoduchá pravidla, jak s dílem legálně naložit. “Autor má jistotu, že bude vždy uváděn jako původce díla a je jen na něm, co ostatním dovolí udělat se zveřejněnou fotografií, publikací či videem,” říká Jan Vobořil z organizace Iuridicum Remedium, která se v ČR stará o licence Creative Commons. K tomu dodává: “Všem licencím je společné, že při užívání nebo přetváření takto licencovaných děl je nutné uvádět údaje o původním díle, jeho autorovi a původu. Pokud uživatel pravidla poruší, je autor díla chráněn stejně, jako autoři, kteří tyto licence nevyužívají.”

Uváděné typy licencí jsou uvedeny od té nejbenevolentnější (povoluje nejvíce) po tu nejrestriktivnější (povoluje nejméně).

Uveďte původ – CC BY

Tato licence BY umožňuje ostatním dílo dále upravovat, šířit a dokonce i komerčně využít, pokud uvede údaje o původu díla. Tato licence je doporučená pro maximální sdílení a využívání licencovaných materiálů. Je tak možné např. využít úspěšnou vzdělávací metodiku a vytvořit pro ní mobilní aplikaci. Licence tak podnikatelům umožňuje počítat s příjmy z prodeje a zároveň jinými licencemi chránit investice do vývoje. Licence CC BY je optimální pro publikaci všech výstupů podpořených z veřejných zdrojů.

Uveďte původ - Zachovejte licenci – CC BY-SA

Licence BY-SA umožňuje všem dílo vylepšit a šířit dále i se zájmem změny v díle komerčně využít, musí ale uvést původ díla a zveřejnit nově vzniklé dílo pod stejnou licencí. Tato licence tak zabraňuje zúžení využití nově vzniklého díla a zaručuje možnost dalších úprav již změněných děl.

Uveďte původ - Nezpracovávejte – CC BY-ND

Licence BY-ND umožňuje všem dílo dále sdílet i komerčně jej využít, ale neumožňuje jakkoliv do díla zasahovat a měnit ho. Zároveň je uveden jeho autor a původ díla. Tato licence se používá např. ve vzdělávacích metodikách, kdy změna některé její části může ovlivnit zamýšlené cíle výuky.

Uveďte původ - Neužívejte komerčně – CC BY-NC

Licence BY-NC umožňuje dílo vylepšit a šířit, ale ne za komerčním účelem. Musí být uveden původ díla, ale odvozené dílo nemusí být zveřejněno za stejných podmínek – a dokonce ani pod některou z licencí Creative Commons. Licence CC BY-NC se používá např. pro sdílení osobních příprav učitelů, které mohou další učitelé vylepšovat a následně sdílet, ale nesmí nápady komerčně využít. Ten, kdo dílo upraví, má však možnost pro upravené dílo zvolit licenci, která znemožní další změny.

Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci – CC BY-NC-SA

Licence BY-NC-SA umožňuje dílo upravovat a dále sdílet nikoli ke komerčním účelům pod podmínkou uvedení autora původního díla a následným zveřejněním pod stejnou licencí. Původní autor tak poskytuje možnost ostatním dílo upravovat a následně nekomerčně sdílet, ale nedovoluje jim upravené dílo uzamknout pro další zájemce, kteří by chtěli dílo dále měnit.

Uveďte původ - Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte – CC BY-NC-ND

Licence BY-NC-ND je ze všech šesti CC licencí nejpřísnější - nejvíce omezující. Umožňuje pouze dílo sdílet, pokud dílo neměníte, nebudete ho užívat komerčně a uvedete původ díla. Licence CC BY-NC-ND je vhodná např. pro sdílení videí či autorské hudby, u nichž si autor nepřeje, aby byly prováděny úpravy či změny nebo aby někdo jiný z díla finančně profitoval.

Grafika alba Blackstar Davida Bowieho je zveřejněna pod licencí CC BY-NC-SA. Každý si tak může vytisknout některý z grafických motivů na triko a upravený vzor dokonce i v rámci fanouškovské komunity znovu sdílet. Uvedená licence však neumožňuje komerční využití.

Aliance pro otevřené vzdělávání vznikla na podzim 2015, a to přijetím a schválením Charty pro otevřené vzdělávání. Sledujte web www.otevrenevzdelavani.cz.

Znění Charty pro otevřené vzdělávání najdete ZDE.

Signatáři Charty požadují např. podporu digitální gramotnosti dětí, mladých lidí i dospělých a především vzdělavatelů, stejně tak i systémové řešení pro zveřejňování všech analytických, výzkumných či datových výstupů, které vznikly za podpory veřejných zdrojů.

V současnosti má Aliance pro otevřené vzdělávání kolem osmdesátky členů z řad fyzických osob, tak i organizací, a to z komerčního i akademického prostředí. Podmínkou členství je podpora principů, které jsou uvedeny v chartě aliance.


0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.