bEDUin: Za jakoukoli formu šikany ve škole zodpovídá vedení školy

pondělí 22. února 2016 ·

Podívejte se, co přináší aktuální týdenní přehled bEDUin.

Co přinesl týden 15. 2. – 21. 2. 2016

Témata týdne: 



Výrok týdne:

„Mě by zajímalo, proč to točil. Pokud ho šikana tolik trápila, proč nešel za třídním, za učiteli, nebo za vedením, proč to předal bulváru, jaký to mělo účel? A není tohle chování ještě víc mravně závadné, než samotná šikana? Byť ta je samozřejmě zavrženíhodná.“ 

Zástupkyně ředitele SPŠ Třebešín Taťjana Kubíková s překvapivým hodnocením situace v případu učitelky jejich školy, kterou terorizovali žáci (iDNES.cz).

Novinky (výběr ze zajímavých událostí)

  • NEJMÉNĚ ŠŤASTNÝCH DĚTÍ VE ŠKOLE JE V KOREJI. A V ČR…
Jižní Korea je na konci žebříčku zemí OECD v procentuálním zastoupení těch žáků, kteří se cítí být ve škole šťastní. Hned na druhém místě od konce je Česká republika (Aj), dále Slovensko, Estonsko a první pětku uzavírá Finsko. Rozdíl je v tom, že korejský či finský vzdělávací systém vykazují výrazně lepší výsledky vzdělávání, stejně jako ekonomiky těchto zemí vykazují výrazně vyšší výkonnost. O stresu, který vyvolává u dětí škola, mluví i článek ABC o stavu vzdělávání v Singapuru (Aj).

Český vzdělávací systém ani ekonomika se nemohou pochlubit podobnou konstelací. Fakt, že děti škola přinejmenším nebaví a berou ji jako „nutné zlo“, vede k diskusi nad tím, zda by školy nemohly skutečně vzdělávat, tedy probouzet a udržovat v dětech touhu poznávat. Ačkoliv samotný systém nedokáže tento princip prosadit plošně, přibývá pokusů o to vytvořit školy, které děti budou bavit. Dvacetiletou zkušenost z budování Přírodního gymnázia zprostředkoval návštěvníkům InoEduFestu v listopadu 2015 společně se svými studenty ředitel školy František Tichý. Někteří studenti tráví ve škole dobrovolně velkou část svého volného času, neboť jim to dává smysl. Stejně tak Iniciátorky z Montessori centra v Hlučíně, které se domluvily s veřejnou ZŠ na tom, že v jedné třídě bude moci probíhat výuka podle Montessori principů, dokládají, že se děti do školy těší.

  • DIPLOM NESTAČÍ. VYSOKÁ ŠKOLA MÁ SPÍŠE SEKUNDÁRNÍ VLIV NA ÚSPĚCH
Vliv VŠ vzdělání na to, čemu jsme si zvykli říkat úspěch, je spíše sekundární. Více než certifikát o ukončeném vzdělání rozhodují o úspěchu vůle pracovat na sobě, píle, otevřenost ke komunikaci, ochota učit se. Samotný obsah studia na VŠ nemá takový význam, jako tlak na zodpovědnost, samostatnost, možnost vytvořit si životaschopnou síť kontaktů, případně dostat se do zahraničí. Tolik z průzkumu agentury Perfect crowd, kterou v rámci kampaně Diplom nestačí zadala J&T Banka a konzultoval EDUin (Aktuálně.cz). Tomáš Feřtek komentoval průzkum pro ČRo v tom smyslu, že touha po diplomu často zcela nereálně odráží jeho skutečný vliv na další osobnostní, profesní či společenský progres. I podle personalistů hraje větší roli než diplom samotný to, zda absolvent získal praxi či zda může prokázat další aktivity a zkušenosti. Za významné plus je považována zahraniční pracovní či studijní zkušenost. V souvislosti s tím je zajímavé, že velká většina českých studentů nevyužije možností studia v zahraničí, ani když tu možnost mají. Anketa portálu Vysoké školy z roku 2013 lépe objasňuje, proč…

  • ALERGICKÁ REAKCE NA INKLUZI PŘEDSTAVUJE VÁŽNÉ RIZIKO
Veřejná diskuse o tzv. inkluzi se výrazně vychyluje směrem ke skepsi. Média v posledním týdnu přinesla několik článků a rozhovorů s těmi, kdo se snaží dokázat, že inkluzi není v českém vzdělávacím systému možné dále prohloubit, respektive že inkluze jako přístup ke vzdělávání je špatná. Deník.cz kupříkladu cituje Janu Karvaiovou, která se domnívá, že vzhledem k nárokům v jednotlivých předmětech není možné vzdělávat podle individuálních vzdělávacích plánů (ve Skandinávii se podle IVP vzdělávají všechny děti, pozn. EDUin). Zdeněk Sotolář, zastupující stejně jako paní Karvaiová tzv. Učitelské profesní sdružení, se zase domnívá, že MŠMT nezajistí dostatečný počet speciálních pedagogů (ČRo). Česká škola odkazuje na údajný vyhrocený konflikt mezi Zdeňkem Běleckým, ředitelem ZŠ Meteorologická v Praze, který je dlouhodobým kritikem inkluze, a náměstkem MŠMT Stanislavem Štechem. Informaci, stejně jako řadu dalších kritických hlasů k inkluzi, přinesl bulvární Blesk. DVTV nechalo promluvit Martina Odehnala, který současné pojetí inkluze odmítá. Vlnu kritiky završil svým dalším výrokem na konto inkluze prezident Miloš Zeman (ČT). Inkluze údajně skončí jako nepodařený experiment. Na blížící se konferenci Škola pro všechny budou představeny domácí i zahraniční zkušenosti, které tuto domněnku vyvracejí.

  • ZA ŠIKANU NESE ODPOVĚDNOST VEDENÍ ŠKOLY
Tragický příběh učitelky Střední průmyslové školy Třebešín vzbudil velmi výrazný zájem médií o téma šikany učitelů. Ministryně školství se k případu vyjádřila v DVTV, kde, stejně jako v jiných vyjádřeních (iDNES.cz), předpokládá, že pokud vedení školy o šikaně učitelky vědělo, mělo by odstoupit. V poněkud širších souvislostech se šikaně věnoval pořad Hyde park ČT. Rozhovor s psychoterapeutem Davidem Čápem na téma šikany přinesl server iDNES.cz. Z řady komentářů vybíráme ten z Aktuálně.cz, který se pozastavuje nad odmítáním odpovědnosti ze strany vedení školy.

Inspirace z (a do) praxe

Akce tohoto a příštího týdne (výběr z EDUkalendáře)

23. 2., 17.00 – Diskuse s oponenty, EDUpoint, Potřebujeme vzdělávací systém nebo individuální svobodu?
8. 3., 17.00 – Debata: Kdo má učit na českých školách?

Průvodce světem vzdělávání bEDUin vám přináší pravidelné týdenní přehledy nejzajímavějších událostí z oblasti vzdělávání. Přináší rychlý přehled s krátkým komentářem, který vás udrží v obraze. V případě, že jej chcete získávat každé pondělí do své e-mailové schránky, stačí vyplnit e-mailovou adresu v pravém sloupci webu EDUin.cz.

3 komentářů:

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
22. února 2016 v 21:03  

Co znamená tzv. Učitelské profesní sdružení? Je to jen pomsta tzv. expertů? Nebo tzv. obecně prospěšné organizace? Bude také tzv. kulatý stůl tzv. SKAV a tzv. EDUinu?

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
22. února 2016 v 21:16  

"inkluzi není v českém vzdělávacím systému možné dále prohloubit"

také proto, že i EDUin je příliš zbabělý na to, aby hlasitě a důrazně přiznal a poukázal na nebezpečnou selektivinost systému, kterou přinášejí víceletá gymnázia a soukromé školy. EDUin se pěkně drží při zdi, aby si to nerozházel s většinovými podporovateli VG a různými školskými podnikateli. EDUin stále omílá Finsko. Ale nikdy neříká, kolik % žáků tam chodí na VG nebo soukromé školy. Lhát se dá i zamlčováním.

Josef Soukal řekl(a)...
22. února 2016 v 22:26  

"Jižní Korea je na konci žebříčku zemí OECD v procentuálním zastoupení těch žáků, kteří se cítí být ve škole šťastní. Hned na druhém místě od konce je Česká republika (Aj), dále Slovensko, Estonsko a první pětku uzavírá Finsko. Rozdíl je v tom, že korejský či finský vzdělávací systém vykazují výrazně lepší výsledky vzdělávání, stejně jako ekonomiky těchto zemí vykazují výrazně vyšší výkonnost."

Dokáže někdo beduinským vysvětlit rozdíl mezi zprávou a komentářem? Co z odstavce vyplývá? Kdybychom měli výrazně nejlepší výsledky ve všem, mohly by se naše děti ve škole třást hrůzou?
A jak experti komentují fakt, že tuším druhé nejšťastnější jsou děti v Albánii?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.