Tomáš Feřtek: Svět podle Sotoláře

úterý 19. ledna 2016 ·

I když jsem zvolil kvůli přehlednosti osobně laděný titulek, nebude polemika s textem Svět podle Feřteka osobní. To, co píše pan Sotolář, si myslí mnoho učitelů. Velmi pravděpodobně nadpoloviční většina. Ve zkratce: Vzdělávání na základních školách je spravedlivé, všichni mají stejnou šanci a je dobře, že ti, kteří včas usoudí, že na maturitu nemají, jdou na učiliště. Kdo tvrdí, že to tak není, věci nerozumí. Jenže i tak je hodně lidí, kteří naopak souhlasí s tvrzením, že problém českého školství je asi nejvážnější na druhém stupni základních škol. Tam se zakládá na problémy, které pak sklízíme na středních školách a na pracovním trhu.


Pro odpověď využiji dvě pasáže z eseje, který si objednal časopis Vesmír a vyjde v jeho březnovém čísle. Vznikl na začátku prosince, nejde tedy o přímou reakci na Sotolářův text, spíš o hlubší vysvětlení toho, co je řečeno v článku na Novinky. cz, na nějž se autor odvolává.

Achillova pata základních škol

Na druhém stupni základních škol se zakládá na většinu problémů, které v našem vzdělávacím systému máme. Část dětí odejde na víceletá gymnázia, čímž třída přichází o přirozené lídry, od nichž se lze učit. A děti se vždy nejvíc a nejefektivněji naučí vzájemnou komunikací. Pilné paní učitelky, které dělaly třídu přívětivou a barevnou, zmizí, zůstanou žáci postupně procházející pubertou do dospělosti, kterým velmi často chybí motivace k učení a práci. Ta vnější motivace – hodná a stále připomínající paní učitelka, co dává jedničky a tiskne do sešitu koťátka a králíčky – zmizela, zůstaly jen známky a pocit, že to, co se ve škole děje, nedává mnoha žákům žádný velký smysl.

Druhý stupeň české základní školy je pravděpodobně nejslabším místem systému. Zatímco na prvním stupni se vyučování formami i obsahem zásadně proměnilo, na druhém stupni je to spíš výjimečné. Tady si nejméně víme rady s tím, jak s žáky zacházet a jak je motivovat, když cukr a bič, známky a pochvaly, odměny a tresty, zjevně přestávají fungovat.

Středoškolský úhor a nespokojení studenti

Pokud navštívíte dejme tomu deset středních škol v rozpětí od učilišť po gymnázia, až na výjimky nemáte pocit, že by se tu něco podstatného změnilo. Školní sešity našich dětí a vnuků se v některých předmětech až nebezpečně podobají těm našim. Část gymnazistů má štěstí na inspirativnější školy, a pokud ne, pohání je obvykle rodina, která do jejich vzdělání investuje a nutí je, aby dosahovali slušných výsledků. Velký podíl žáků na učilištích a středních odborných školách se ale jenom snaží přežít do závěrečných zkoušek nebo maturity. Obvykle proti stylu výuky neprotestují, už si ověřili na druhém stupni základní školy, že to nemá smysl. Je prostě třeba vydržet a to zajímavé, co se v životě děje, přenést mimo školu, velmi často do globální internetové sítě. Nelze se pak divit nízkým vzdělávacím výsledkům části studentů, ať už v mezinárodních šetřeních typu PISA mezi patnáctiletými, nebo v rámci státní maturity na konci středoškolského studia. Obojí data ukazují totéž, obrovské rozdíly mezi nejlepšími a nejhoršími a stále slábnoucí vliv škol na konečnou kvalitu absolventů.

Tvrzení, že ve „Feřtekově světě není vůbec místo pro učňáky“ nemá faktickou oporu v tom, co píšu. Naopak, osobně si myslím, že i v dalších letech bude na učiliště chodit přibližně třetina dospívajících. A nejde o to, aby tam nechodili, ale o to, aby jich během studia třetina neodpadla (o těch byl citovaný článek na Novinkách) a z těch, co studium uzavřou, neskončila čtvrtina nebo třetina na úřadě práce. Ono „odsunutí stranou“, které se nezdá panu Sotolářovi, probíhá v dvojím smyslu. Jednak opravdu fyzicky - v běžné sedmé osmé třídě najdete tyhle děti obvykle ve dvou posledních lavicích, kde se obvykle nikdo moc nehlásí. Ale především motivačně. Někteří ti žáci si připadají jako „vzdělávací zbytek“, ti chytřejší odešli jinam, a v systému, který preferuje intelektuální excelenci, mají jen malou šanci zažívat ve škole úspěch. Ve výsledku jsou to ti, kteří se neradi učí, ve škole znuděně přežívají a na učiliště jdou hlavně proto, že je to poslední volba, jež jim zbyla. A podle toho pak vypadá jejich úspěšnost. Nejsou to všichni, ale je jich s přibývajícími roky stále více. Jenže řešit jejich problémy až na učilištích je pozdě. Proto mi připadá jako klíčový právě druhý stupeň základní školy.

114 komentářů:

Unknown řekl(a)...
19. ledna 2016 v 0:32  

A do toho všeho, pane Feřteku, přijde inkluze, která dozajista dle MŠMT hluboce pozvedne vzdělanost na 2. stupni ZŠ. V současnosti si dovolím označit nadšence, kteří učí na 2. stupni za "hrdiny naší doby". Dokáže si někdo na MŠMT představit výuku CH, M, F, AJ, dalšího CJ, PŘ s žáky, kteří se dříve učili podle příručky LMP v běžné třídě ZŠ? Jde o naprosto neověřený produkt, který zákonitě musí dopadnout špatně.

Nicka Pytlik řekl(a)...
19. ledna 2016 v 0:45  

Ovšem v chemii si už zase děti zaleptají a kahanem pozapalují. každý podle svých potřeb.
Rozum? Ten je jako voda. Zurčí a cestičku si najde.
Jen jestli to ale nebyla na dlouhou dobu pouze taková loužička. To sucho je už úmorné...

Pavel Doležel řekl(a)...
19. ledna 2016 v 0:47  

Pane Feřteku, to jste zase jednou nic objevného nenapsal. Nevidím důvod, proč by se měly lišit naše sešity od sešitů našich dětí. V matematice, která je mojí odborností, k tomu není sebemenší důvod. Jenže je těžké to vysvětlovat někomu, kdo matematice nerozumí, sejně jako ani dalším alespoň vzdáleně exaktním oborům. Prostě frustrovaný Feřtek se mstí systému, který jej na doživotí poznamenal. Nic víc v tom stále nevidím.

Nicka Pytlik řekl(a)...
19. ledna 2016 v 0:55  

Tomáš Feřtek: Svět podle Sotoláře

Star Wars: Epizoda V – Impérium vrací úder


Je prostě třeba vydržet a to zajímavé, co se v životě děje, přenést mimo školu...
Nelze se pak divit nízkým vzdělávacím výsledkům části studentů


Jo, tak ony ty testy netestují 'to zajímavé, co se v životě děje'? Ale, ale...

Jana Karvaiová řekl(a)...
19. ledna 2016 v 6:19  

Pan Feřtek napsal větu, kterou bych podepsala,ale nepodepíšu,protože velká většina učitelů tohle moudro dávno znala. Myslím tím, že tahouny dětí jsou rodiče.
Proto mi pane Feřteku vysvětlete, proč ,při této znalosti podstaty problému, se celé naše impérium nezaměří právě na spolupráci s rodiči,aby pochopili význam vzdělání? Proč celý systém nesměřuje tudy a vše se přehazuje na školství? Je to o sociální práci a příšerně velké sociální práci a také o celkové atmosféře ve společnosti, která již delší dobu má pocit, že být vzdělaný není zas tak velké plus. Jo být vyčůraný, drzý, arogantní, zlý ,drsňácký - to je něco jiného.Jak jinak si vysvětlit zkušenost mnoha mých známých, kteří prošli (byť vzdělaní) různými konkurzy (a ne jen ve školství) a většině byl ten diplom a praxe na ... Jo kdyby byly blbými prsatými blondýnami či arogantními mladíky?..... (sorry blonďaté dámy, víte jak to myslím).
Školství to nespasí soudruzi, ani omylem.

Eva Adamová řekl(a)...
19. ledna 2016 v 6:40  

"Vzdělávání na základních školách je spravedlivé, všichni mají stejnou šanci..."

Toto si prý myslí nadpoloviční většina učitelů a ti všichni jsou podle Feřteka paka. Jenže ony ty děti skutečně stejnou šanci mají, jen k tomu bohužel nemají stejné předpoklady, a to hlavně mentální a volní. Sociální pak s těmi mentálními a volními jsou ruku v ruce. Koneckonců každý v tomto státě může vystudovat jadernou fyziku, ale myslet si, že to opravdu každý dokáže, byť by měl asistenta, je blbost. Asi si myslíte, že zacházím ve vzdělávacím systému daleko, ale je potřeba si uvědomit, že pro mnohé děti je už ten druhý stupeň jako pro jiné ona zmíněná jaderná fyzika.

A ještě k těm usměvavým a jedničky rozdávajícím učitelkám na druhém stupni. Takové by puberťáci převálcovali. Naše prvostupňové kantorky nejsou schopné na druhém stupni ani odsuplovat hodinu bez nervového kolapsu. Po několika špatných zkušenostech je tam posíláme jen v nouzi nejvyšší, a to jsme malá škola a naši druhostupňoví vesničtí žáci jsou proti městským naprostí andílci.

Vladimír Stanzel řekl(a)...
19. ledna 2016 v 6:44  

Výborně, pan Feřtek v podstatě našel řešení - jako většinou ovšem á la Byli jednou dva písaři: "Ta vnější motivace – hodná a stále připomínající paní učitelka, co dává jedničky a tiskne do sešitu koťátka a králíčky – zmizela, zůstaly jen známky a pocit, že to, co se ve škole děje, nedává mnoha žákům žádný velký smysl." - stačí tedy dávat jedničky a tisknout do sešitu koťátka a králíčky a hned se dostaví vnější motivace a pocit smysluplnosti (jako bonus možná i sucha a bezpečí).
"Zatímco na prvním stupni se vyučování formami i obsahem zásadně proměnilo," - to rozhodně, takže děti v páté třídě jsou zvyklé šoupat prstíky po interaktivních tabulích a skvěle doplňovat písmenka a číslíčka, ovšem přepsat text či příklad bez chyb, nedej bože napsat vlastní souvětí o dvou větách - to se stává čím dál větším problémem. Proměnil se obsah a pan Feřtek jásá. Co na tom, že žáci mají problémy s triviem, které byly dříve nemyslitelné, hlavně že se reformovalo a reformuje!

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
19. ledna 2016 v 7:55  

Kdybych psával pravidelně podobné bláboly o filmech, dramaturgii a podobně, tak vzhledem k tomu, že jsem nic nenatočil, nenapsal a film znám toliko jako divák, nebude mne nikdo brát vážně a už vůbec nedostanu prostor v médiích, skuteční odborníci a "lidi od fochu" by mne poslali do řiti.

Rozhodně by se ze mne nestal odborník ani expert.

To jenom ve školství je každý bývalý zamindrákovaný žák najednou spasitelem.


Josef Soukal řekl(a)...
19. ledna 2016 v 8:45  

T. Feřtek je typicky jednosměrným publicistou a aktivistou - jednou si našel hlavního viníka všech problémů, které doprovázejí vzdělávání a výchovu dětí a mládeže, a nic jiného nevidí (jak poznamenává kdosi výše a jak o tom Feřtekovy texty vypovídají opakovaně, velkou zásluhu na tom má frustrace z vlastní školní docházky). Jenže svět je mnohem složitější, než si samozvaný expert představuje; zjistil by to, kdyby si rok zaučil v nevýběrové škole. Takto ovšem svými tendenčními mediálními výstupy ztěžuje postavení těch, kteří se ve školství o něco snaží, a pomáhá konzervovat to špatné. Myslím, že si to není schopen uvědomit, což je pro mediálně asi nejvyhledávanějšího vzdělávacího experta vizitka velmi smutná. A celé je to, bohužel, symptomatické pro celé naše školství - v tunách balastu se utápí to, s čím jsme měli začít nejpozději včera.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
19. ledna 2016 v 9:10  

Mimo téma:
http://praha.idnes.cz/metodicka-stravovani-kucharky-skolni-jidelny-f4j-/praha-zpravy.aspx?c=A160115_093348_praha-zpravy_mav

Teď ještě najít odborníka, který zapře souvislosti mezi "lepšími" kuchařkami a jejich platem. U Učitelů to podle ekonomů taky neplatí.

Oldřich Botlík řekl(a)...
19. ledna 2016 v 9:49  

Eva Adamová: A ještě k těm usměvavým a jedničky rozdávajícím učitelkám na druhém stupni. Takové by puberťáci převálcovali. Naše prvostupňové kantorky nejsou schopné na druhém stupni ani odsuplovat hodinu bez nervového kolapsu. Po několika špatných zkušenostech je tam posíláme jen v nouzi nejvyšší, a to jsme malá škola a naši druhostupňoví vesničtí žáci jsou proti městským naprostí andílci.

Vladimír Stanzel: Výborně, pan Feřtek v podstatě našel řešení - jako většinou ovšem á la Byli jednou dva písaři: "Ta vnější motivace – hodná a stále připomínající paní učitelka, co dává jedničky a tiskne do sešitu koťátka a králíčky – zmizela, zůstaly jen známky a pocit, že to, co se ve škole děje, nedává mnoha žákům žádný velký smysl." - stačí tedy dávat jedničky a tisknout do sešitu koťátka a králíčky a hned se dostaví vnější motivace a pocit smysluplnosti (jako bonus možná i sucha a bezpečí).

Řekl bych, že vysvětlení Feřtekových slov je mnohem prostší. I "hodné paní učitelky" na prvním stupni poskytují těmi koťátky a králíčky svým žákům a žákyním medvědí službu. Jim vnější motivace u malých dětí zdánlivě funguje. Děti si však houfně odnášejí jinou lekci: "Na učení jako takovém není nic zajímavého a hodnotného, a proto mě učitelé musejí "uplácet", případně trestat, abych dělal(a) to, co chtějí." Na druhém stupni pak vnější motivace prostě přestala fungovat -- viz ty prvostupňové kantorky, které kolabují, když suplují na druhém stupni, nebo masové stížnosti většiny zde diskutujících učitelů.

Řešení však nespočívá v intenzivnější vnější motivaci -- pozitivní, ani negativní. Aby mohla škola fungovat lépe, musejí ty učitelky na prvním stupni přestat rozdávat koťátka, králíčky (a prasátka) a vést děti ke skutečné radosti z poznávání. V tomhle už má současná psychologie poměrně dost jasno -- na rozdíl od mnoha současných učitelů. Nejen těch českých, samozřejmě.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
19. ledna 2016 v 10:00  

Problémem současných psychologů se zdá být to, že většina z nich neučí. V tom mám jasno já.

Nicka Pytlik řekl(a)...
19. ledna 2016 v 10:09  

Řešení však nespočívá v intenzivnější vnější motivaci

Nejlepší motivací k učení je motivace vnitřní. Třeba úvaha typu:
"Kdyby se můj otec býval byl učil, a neumřel ze svojí nevzdělanosti hlady ještě dřív, než mne počal, mohl mi dnes prezident taky nepodepsat profesuru."
Doopravdy nadané a zvídavé dítě se vzdělává škole mateřské, základní, střední, vyšší i vysoké navzdory.

Josef Soukal řekl(a)...
19. ledna 2016 v 10:18  

Zopakujme si to: Problémem nejrůznějších expertů je černobílé vidění. Například rozdávání koťátek a známek prý brání rozvíjení radosti z poznávání. Jak komu.

Oldřich Botlík řekl(a)...
19. ledna 2016 v 10:36  

Jistý člověk potkal u kostela faráře a ptal se ho, zda Bůh opravdu existuje.
Farář odpověděl: "A proč se na to ptáte mě? Já jsem přece kněz."

Nicka Pytlik řekl(a)...
19. ledna 2016 v 10:46  

V mém případě si Bůh nepřeje, abych v něj věřil.
Co už nadělám...

Josef Soukal řekl(a)...
19. ledna 2016 v 11:10  

Já zase nevěřím v některé samobohy. Obzvlášť když se své přesvědčení snaží vnutit ostatním.

Josef Soukal řekl(a)...
19. ledna 2016 v 11:31  

Ještě k článku: Zaregistroval T. Feřtek, že děti se v jistém věku proměňují? Že se i ty hodné, pracovité a dychtivé mohou načas stát opozičníky stavějícími se na odpor čemukoli, s čím přicházejí autority, k nimž předtím vzhlížely? A vnímají odborníci na vzdělávání, že radost z poznání klesá úměrně s tím, když je k té radosti nutné přidat i činnosti, které nejsou zrovna zábavné, ale spíše rutinní, vyžadující trpělivou, ba úmornou práci, a navíc tehdy, když se nám do ní nechce? Platí to samozřejmě nejen pro děti. Například opravdu rád čtu slohové práce některých svých žáků (viz stránky ASČ), ale s podstatně menší chutí je opravuji.
Na druhé straně je dobře, že i TF zaregistroval, že na druhém stupni mizí ze základek ty nejšikovnější děti. Co kdyby se místo hloupé inkluze intenzivně věnoval řešení tohoto problému? Ale na to je zapotřebí nebýt oportunní a jít do střetu s většinou těch, kdo mají moc, udávají tón a platí. Ale to už bychom chtěli po našem expertovi moc.

Ondřej Šteffl řekl(a)...
19. ledna 2016 v 12:20  

Anonymni z 21:30 řekl(a)... 19. ledna 2016 10:00
Problémem současných psychologů se zdá být to, že většina z nich neučí. V tom mám jasno já.
Problém současných astronomů je, že se nedívají kolem sebe. No já, když se podívám, tak mám taky jasno: Země je placatá.
Doporučuji např. Carrol Dwecková: Nastavení mysli, Daniel Pink: Pohon. Dají se koupit i našem eshopu HrackyVzdelavacky.cz. ;-)

Simona CARCY řekl(a)...
19. ledna 2016 v 12:22  

Ale, ale: "Ale to už bychom chtěli po našem expertovi moc". Prosím - pokud chcete mluvte o něm jako o expertovi nebo vašem expertovi, případně jejich expertovi. Ale nikoli jako o našem. Ne mým jménem...

Ondřej Šteffl řekl(a)...
19. ledna 2016 v 12:32  

Blogger Jana Karvaiová řekl(a)... 19. ledna 2016 6:19
"proč se celé naše impérium nezaměří právě na spolupráci s rodiči,aby pochopili význam vzdělání?"
V tom s vámi souhlasím, ale otázku musíte směřovat na politiky a zejména na MŠMT.

Na druhé straně ať budeme dělat, co budeme dělat, vždy zde budou děti, které si z rodiny odnášejí: "Jo být vyčůraný, drzý, arogantní, zlý, drsňácký". Jak jinak to chcete napravit, než přes školy. Je to možné, i když náročné, ale důležité je hlavně, aby to školy přijaly za svůj úkol. Viz třeba kniha Jak mít úspěšné dítě od Paula Tougha, tam je škol, které se snaží s většími či menšími úspěchy popsáno několik.


Anonymni z 21:30 řekl(a)...
19. ledna 2016 v 12:41  

Pane Šteffle, nepochopil jste podstatu mého sdělení a proto je Váš příměr s astronomy vadný.

Jiri Janecek řekl(a)...
19. ledna 2016 v 12:41  

"A nejde o to, aby tam nechodili, ale o to, aby jich během studia třetina neodpadla"

No, stejna cast studentu odpada treba i behem doktorskeho studia na nasich VS a moc nikoho to nepali...

Unknown řekl(a)...
19. ledna 2016 v 14:24  

teda, vy se tady ale předvádíte,tohle číst člověk neznalý školského prostředí a alternativního myšlení učitelů,tak se zděsí

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
19. ledna 2016 v 15:08  

Takový člověk laimesi28 neexistuje. To už byste měl vědět. VŠICHNI tomu rozumí.

Tajný Učitel řekl(a)...
19. ledna 2016 v 15:09  

Nejlepším způsobem navázání spolupráce s rodiči není přes osvětu, prevenci, sociálku apod, ale skrz dobrou práci učitelů. To se panečku spolupracuje jedna radost, děcko se do školy těší, rodič se těší na rodičáky, všichni se mají rádi a pomáhají si vyřešit osobní i školní problémy. Bác a najednou ten zrezivělý školní kolos funguje. Odpovědnost je na obou stranách, nikoliv jen na rodině, nebo učitelích, nicméně stejně, jako je rodič odpovědný za bezpečné a milující zázemí, je učitel odpovědný za kvalitu výuky a přístup k žákům. Tak je to dobre a tak to má byť.

Jana Karvaiová řekl(a)...
19. ledna 2016 v 15:53  

Add pan Šteffl - ano školy internátního typu by zmohly leccos. I oslavovaný Summerhill (snad jsem napsala správně), byl založený právě na vytržení dětí z rodiny a velkém působení školy na děti.

Pané Tajný,jděte se vycpat.Kdybyste napsal bla,bla bla, vyšlo by to na stejno. Myslím, že pracuji dobře. Většina dětí se do školy těší. Všichni ne. Rodiče těch dětí jsou právě ti, kteří je všelijak zrazují. Např. píší omluvenky, když se dítěti do školy nechce.Když chci po dítěti jednou za 3 týdny nějaký domácí úkol, jsem p...No víto co. Ne v očích dítěte,ale v očích rodiče.Prevence je zbytečná ,viďte. Třeba nemá smysl dětem vyprávět nic o hygieně, o škodlivosti kouření apod. Když mají 50 neomluvených hodin, nebudu nikomu nic hlásit. Rodiče potkám možná tak jenom v Penny, do školy ho nedostanu. Jo ,že je nějaký zákon o rodině? BLLboooost! Jen já jsem vinna. Ach jo, že bych fakt byla ....?

turistao 982 řekl(a)...
19. ledna 2016 v 16:12  

Pro Tajný Učitel 19.1.2016, 15:09:
Podle mých zkušeností (39 let vyučování, z toho 12 let ředitel školy) většina rodičů pohrdá prací učitelů a považuje je za "odpad společnosti". Mnozí rodiče se domnívají, že mohou nařizovat učitelům způsob výuky a učitelé je musí poslechnout, často vyhrožují známými na ČŠI. Když se do toho ještě přidá nařízená a nevyzkoušená inkluze, nevím, který učitel bude moci ručit za výsledky své práce.

Nicka Pytlik řekl(a)...
19. ledna 2016 v 16:38  

Bývaly doby, kdyby mne měli rodiče žáků docela rádi. Snad že jsem jejich děti mnohému naučil. Poslední dobu jsem ale jako učitel poměrně výrazně zhoršil. Asi, že jsem žlučovitý. Či co.
Zřejmě mám jakousi podvědomou potřebu ta nebožátka cepovat víc, než je v kraji zvykem. Nejspíš se děsím, že bych je mohl potkávat jako pracovníky úřadu sociálního zabezpečení nebo zaměstnance starobince.

Jana Karvaiová řekl(a)...
19. ledna 2016 v 17:07  

Minulý týden mě potěšila jedna maminka. Povídá: Péťa mě doma vyhrožuje, že když mu zakážu TV ,PC nebo po něm něco chci, tak to prý řekne paní učitelce a ona si to se mnou (maminkou) vyřídí.Tak jsme se zasmály.

Tajný Učitel řekl(a)...
19. ledna 2016 v 17:24  

Turistao 982,
řebříček nejvíce ceněných profesí v ČR Vaší zkušenosti neodpovídá. http://sociopress.cz/2013/09/12/infografika-sociopressu-spolecne-s-cvvm/

Rodiče mají potřebu "nařizovat učitelům způsob výuky" není-li s výukou něco v pořádku. Neznám rodiče, kteří by učiteli bezdůvodně kecali do výuky. Proč taky, když je vše v pořádku, dítě se učí a je spokojené. Na druhé straně mají učitelé často potřebu plísnit rodiče veřejně na rodičovských schůzkách za neukázněnost dětí ve výuce, či nedostatečně osvojené znalosti, za což, při vší úctě, rodiče nemohou, protože jednoduše zrovna ve třídě nejsou. Je tam učitel.

Řeší-li se problémy individuálně a s lidským přístupem, kdy je v centru zájmu dítě a ne ega dospělých, vše jde vyřešit nesrovnatelně snáze a jako bonus spolupráce žáka v hodinách a rodičů doma znatelně stoupne. Je to osvědčený postup a zkušení učitelé si tím ušetří mnoho frustrace a vypjatých setkání.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
19. ledna 2016 v 17:29  

Proboha hoďte na něho deku... On je jak papoušek.

Nicka Pytlik řekl(a)...
19. ledna 2016 v 17:56  

Neznám rodiče, kteří by učiteli bezdůvodně kecali do výuky.

Ano. Ty důvody se jmenují 'nedostatečně', 'dostatečně', občas 'dobře', a někdy dokonce i 'chvalitebně'.

za což, rodiče nemohou, protože jednoduše zrovna ve třídě nejsou

nikdy nebyli, a ani se přijít podívat nehodlají. Ale co je špatně, vzkáží po řediteli.

Jana Karvaiová řekl(a)...
19. ledna 2016 v 18:07  

1/Jedna matka po mě celý rok vyžadovala, a´t holčičce najdu kamarádku
2/tatík požadoval nejhorší známku dvojku
3/jiný tatík tvrdil, že jeho dítě v životě nebude násobilku potřebovat, tak proč to proboha učím
4/rodiče, po mém oznámení , že dítě má velkou absenci prohlásili, že Jára nikdy takovou nemoc neměl
To jsou zkušenosti z posledních 2 let.Ty ostatní jsem raději zapomněla.

Jana Karvaiová řekl(a)...
19. ledna 2016 v 18:14  

jo a tohle bylo drsné. V 9. ročníku jsme pracovali se slovníky, mimo jiné i slovníkem cizích slov. Dětem se moc líbilo, hlavně některé výrazy, které si tam našly. Až se za břicho popadaly.Samozřejmě jsme si pojmy vysvětlovali společně, hledali odvozeniny atd. Za dva dny jsem musela nakráčet do ředitelny, že učím děti slova, jako retardovaný apod. Rodiče se nenechali přesvědčit, že nic takového se nedělo. Přece je nebude poučovat nějaká učitelka. Ti samí rodiče mi jako třídní zamlčeli přihlášku na učiliště a klidně si dvakrát přišli pro syna na odpoledku s tím, že jedou nakupovat a že si se svým dítětem mohou dělat,co chtějí.(po upozornění, že vyučování končí až za hodinu).
Určitě za to mohu já, už jsem to pochopila...

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
19. ledna 2016 v 19:03  

"Pohled na realitu je v diskusi o vzdělání ovšem právě tak zakázaný jako přiznání, že škola snad může vykonat mnohé, ale nemůže korigovat každý deficit společnosti." (Liessmann,90)

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
19. ledna 2016 v 19:23  

"Aby mohla škola fungovat lépe, musejí ty učitelky na prvním stupni přestat rozdávat koťátka.."

Jenže s těmi koťátky dávno před paní učitelkou začali rodiče. Co s tím? Summerhill? Žádný normální psycholog nemůže doporučovat oddělení dětí od rodičů.

Eva Adamová řekl(a)...
19. ledna 2016 v 19:26  

Mým nejzajímavějším zážitkem z poslední doby byl vzkaz od maminky v žákovské knížce, že prý podle kterého ustanovení školního řádu si dovoluji známkovat domácí úkoly.

Unknown řekl(a)...
19. ledna 2016 v 19:40  

vy si dovolujete zadávat domácí úkoly?neslýchané....

Oldřich Botlík řekl(a)...
19. ledna 2016 v 19:40  

Zdeněk Sotolář:
"Aby mohla škola fungovat lépe, musejí ty učitelky na prvním stupni přestat rozdávat koťátka.."

Jenže s těmi koťátky dávno před paní učitelkou začali rodiče. Co s tím? Summerhill? Žádný normální psycholog nemůže doporučovat oddělení dětí od rodičů.


Pane Sotoláři, právě jste porušil naši dohodu, kterou jste si sám vyžádal. Dohoda zněla, že si nebudeme své příspěvky navzájem komentovat.

Za prvé, ne všichni rodiče rozdávali koťátka dávno před paní učitelkou. Tím se dopouštíte generalizace, kterou vyčítáte jiným.

Za druhé, ne všichni učitelé a učitelky na prvním stupni rozdávají koťátka. Co je ale zásadní: ŽÁDNÝ učitel nebo učitelka na prvním stupni nemusí v rozdávání koťátek pokračovat. V první třídě se ještě dá "z tohoto šíleného vlaku vystoupit". Oni přece mají, na rozdíl od naprosté většiny rodičů, kvalifikaci požadovanou zákonem pro výkon povolání učitele. K té kvalifikaci nepochybně patří hluboké porozumění důsledkům, které rozdávání koťátek má.

A pokud ne, za co pak jejich kvalifikace stojí?

Unknown řekl(a)...
19. ledna 2016 v 19:44  

Přála bych si koťátko.

Tomáš Dopita řekl(a)...
19. ledna 2016 v 19:48  

"Na druhém stupni základních škol se zakládá na většinu problémů, které v našem vzdělávacím systému máme." Já se spíš domnívám, že na druhém stupni se poprvé projeví v celé kráse nedostatky nastřádané za 11 let výchovy v rodinách a na prvním stupni. Vede mě k tomu praktická zkušenost, že když je někde problém, tak příčina je obvykle pár kroků zpátky.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
19. ledna 2016 v 20:38  

Pane Botlíku, uznávám, že jsem dohodu vzájemného ignorování porušil já. Dovolím si alespoň ještě jednu repliku a opět umlknu. Možná budu mít (a snad již mám) ve vašich očích vadnou kvalifikaci, ale já si prostě nemyslím (a kolem sebe nevidím), že by rozdávání koťátek mělo na lidstvo tak katastrofální následky. Mám o tom všem pochybnost a rojí se otázky. (Zejména má-li být vzorovým řešením internace dětí od rodin do skleníku na Summerhillu.) Nejde pouze o míru těch koťátek? Nejsou například digitální odznáčky propagované EDUinem také digitálními koťátky? Některá paní učitelka možná s koťátky přestane. Ale přestanou současně i rodiče? A vůbec všichni? Třeba sportovci s těmi poháry a medailemi? Není tento koťátovský pohled na problémy s motivací příliš zjednodušený? Nebude těch vlivů a souvislostí přece jen daleko více? Není to především jen další náboj určený k ostřelování tradiční školy?

Jirka řekl(a)...
19. ledna 2016 v 20:51  

Co s tím? Summerhill? Žádný normální psycholog nemůže doporučovat oddělení dětí od rodičů.

"Na učení jako takovém není nic zajímavého a hodnotného, a proto mě učitelé musejí "uplácet", případně trestat, abych dělal(a) to, co chtějí."

Pan Botlík citoval paní psycholožku Janu Nováčkovou. Dovolte mi, abych paní psycholožku citoval také. Summerhill - "Začalo mi to dávat smysl - to je nosný organizační model." Pokud to dobře chápu, sama uznává, že cestou ke "svobodné" škole je placené internátní školství. Opravdu věří, že je to cesta pro vzdělávání všech dětí? Mám strach, že v současné době ji někteří politici rádi vyslyší. Přes školní jídelny vyřešíme obezitu. Internátní školy vyřeší špatný vliv rodičů. A pak už jenom Lebensborn.

Podotýkám, že bych rád dělal dospělého v Summerhill. Stejně jako dělám rád učitele v tradiční škole. Pořád ještě zažívám chvilky, kdy mohu být mezi žáky sám sebou, tak jak si to pochvalují dospělí v Summerhill.

Oldřich Botlík řekl(a)...
19. ledna 2016 v 21:22  

Nevím, odkud Janu Nováčkovou citujete, zda ji citujete přesně a zda chápete její slova stejně, jako je mínila.

Především si nemyslím, že by tím "organizačním modelem" mínila "placené internátní školství". Řadu výchovných a vzdělávacích zásad Summerhillu lze využívat i v běžné, neinternátní škole. Koneckonců i o tom J. Nováčková se svými spolupracovníky napsala knihu Respektovat a být respektován.

Kdo chce, ten si vhodné zásady Summerhillu najde a třeba i přijme a využije.

Kdo ve skutečnosti nechce, "shodí" je urážlivým poukazem na Lebensborn.

Ondřej Šteffl řekl(a)...
19. ledna 2016 v 21:24  

Koťátka
S rozdáváním koťátek to není tak jednoduché, jak by se zde mohlo zdát. Základní poznatky o tom, jak děti chválit, a jak ne, přinesla Carol Dwecková. Její kniha Nastavení mysli, je k dispozici i v češtině, dokonce v pdf. Její poznatky skutečně ukazují, že některé ve školách ustálené postupy, např. rozdávání "koťátek" za každou věc, kterou děti udělají, spíše škodí než prospívá.

Pan Sotolář píše: Není tento koťátovský pohled na problémy s motivací příliš zjednodušený? Nebude těch vlivů a souvislostí přece jen daleko více? Není to především jen další náboj určený k ostřelování tradiční školy?

Odpovědi jsou po řadě:
Ano (mj. je dobře si tu knihu přečíst).
Ano, jistě.
Znamená-li odstřelování, když upozorňujeme na to, že se školy hromadně používají metody, kterou mohou dětem škodit, pak ano, je to odstřelování. Co však navrhujte? Máme mlčet, když vidíme, že se matkám podává lék, které může poškodit plod - bude to odstřelování nemocnic?

Jistě bylo by lepší, kdyby takové věci řešili pedagogické fakulty, nebo MŠMT a upozorňovala na to učitele ČŠI. Je to fakt divné, že do dělá Botlík a Šteffl. Ale co s tím? Je to naše chyba?








Eržika řekl(a)...
19. ledna 2016 v 21:51  

Napíšu, i když nejsem pedagog, ale pouhý rodič... (a dostanu za to, jako obvykle)

Mám děti na druhém stupni základní školy. Jedno na škole tzv. běžné (dokonce výběrové), jedno na tzv. alternativní (montessori).

Rozdíl je obrovský, a to především v přístupu k dětem a výuce. A naopak - dětí k výuce a k pedagogům.

Nicka Pytlik řekl(a)...
19. ledna 2016 v 21:51  

Základní poznatky o tom, jak děti chválit

Jen opatrně s tím chválením. Už to tady kdysi někdo psal. Chválením kohokoli se stavíme nad něj. A to není hezké. Když už, tak je vhodné oceňovat. To je vztah partnerský.
A tady ještě opatrněji. Byť jen naznačit žákům, že je považuji za partnery, vedou mne v klepetech. Já už se na nikoho radši ani neusměju, aby to nebylo pojato jako dvojsmyslná výzva, a při průchodu chodbou klopím zrak, aby mi neomlátili o hlavu, že na někoho civím.

Josef Soukal řekl(a)...
19. ledna 2016 v 22:54  

Pokud si to dobře pamatuji, mluvila J. Nováčková o svém "milovaném Summerhillu".
Myšlenky J. Nováčkové netřeba adorovat ani démonizovat. Nejlépe se mohou uplatnit ve vztahu rodič-dítě (ale i zde mohou u jednoho dítěte uspět, ale u dalšího selhat - znám takový případ ze svého okolí). Ve vyloženě neexkluzivním prostředí je jejich uplatňování mnohem problematičtější. Berme je jako podnět, který je v některých ohledech extrémní. A v podání p. Nováčkové místy iritující a zřejmě nepřístupný jiným názorům a zkušenostem.
Samozřejmě nelze nesouhlasit s myšlenkou, že vzájemný respekt je pro vzdělávání ideální výchozí stav.

Pavel Doležel řekl(a)...
19. ledna 2016 v 22:55  

Paní Nováčková je sice psycholog, ale proti ní stojí zástupy jiných psychologů, i mnohem formálně vzdělanějších, kteří její "teorie" odmítají. Aktuálně nevidím způsob, jak ony teorie falsifikovat. Je to názor proti názoru.

Ale k věci. Na člověka působí nejrůznější vlivy. Něco jej motivuje, něco demotivuje. Dejme tomu, že jsme schopni rozdělit striktně to, co jej motivuje na motivaci vnitřní a motivaci vnější. Motivace vnitřní je motivace nepodmíněná akcí jiné osoby, motivace vnější jakákoliv jiná. Bylo by dobré se vědecky zabývat tím, zda je vnitřní motivace vrozená, nebo jí lze získat, či ztratit. Není náhodou vnitřní motivace v oblasti vzdělávání jen typ zvědavosti, nebo naopak zvědavost typem vnitřní motivace? Je zvědavost vrozená?

Osobně věřím tomu, že vnitřní motivaci nelze zničit ani Botlíkovo koťátky, ani Štefflovo testy. A stejně tak ji nelze z nikoho vymlátit, ani ho k ní přesvědčit. Pokud by šlo zvědavost přebít poskytováním fetiše v podobě koťátek a zajíčků, pak se nejedná o zvědavost.

Škola bez koťátek mi ale stejně připadá jako fotbal bez branek. Drtivá většina všech společenských her a sportů je postavena na nějakých koťatkách. Doporučuji pánům se zamyslet nad tím, co koťátka poskytují a co tedy jejich zrušením budeme postrádat (vyjma možnosti se s nimi pomazlit, kterou oni nevím proč, tak vyzdvihují). První extrémně důležitá věc, kterou koťátka poskytují, je zpětná vazba. Ano, zpětnou vazbu je možné dávat i jinak, než prostřednictvím koťátek, ale pokud chceme, aby zpětná vazba měla nějakou hodnotu a byla skutečně zpětnou vazbou, ne jen deklarovanou, pak se možná od koťátek dostaneme ke štěňátkům, ale podstata zůstane stejná. Navzdory některým myslitelům, není zpětnou vazbou nablít někomu do kýble, obzvláště když nableju všem stejně, nanejvýše někomu svíčkovou s knedlíkem a někomu ptáčka se špenátem. Koťátka dále poskytují srovnání s ostatními. Poskytují dětem korektivní zkušenost. Je dobré si uvědomit, že člověk dostává koťátka a posléze i dospělé kočky po celý život. Když pustím starou paní sednout a ona poděkuje a usměje se, tak mi dává taky koťátko. Je to způsob, jak dát najevo, že chování druhého je žádoucí, milé, přínosné, oceňované. Nevím, jestli někdo pouští babičky sednout kvůli jejich úsměvu, ale pokud bych při obdobné činnosti pokaždé koupil jednu holí přes záda a druhou přes hlavu, tak bych si to asi příště rozmyslel. Zaměstnavatelé hodnotí výkony zaměstnanců, pacienti hodnotí výkony lékařů, lidé hodnotí výkony politiků, herců, zpěváků - samá koťátka. Jdu k volební urně a hodím do ní co? No koťátko. Jdu na koncert a u pokladny si koupím co? Koťátko. Vyplňuji dotazník spokojenosti s nákupem na internetovém obchodu čím? No koťátky. Tak hergot, co ten Botlík zase blbne?

Jirka řekl(a)...
19. ledna 2016 v 23:02  

Kdo ve skutečnosti nechce, "shodí" je urážlivým poukazem na Lebensborn.
Pro pana Botlíka
Tím jsem samozřejmě mínil především snahu státu brát rodičům právo na výchovu svých dětí.
Citoval jsem toto vystoupení, které bylo i příspěvkem na České škole.
https://youtu.be/qARkTyBF3nA

Bojím se, že většina postupů Summerhillu a jejich úspěšnost je přímo založena na nutnosti rozhodovat se bez možnosti hledat "pomoc" u rodičů. Zkoušel jsem mnohé v praxi tradiční školy (ve třídě i školním parlamentu), ale asi nemám správné vlohy, nebo jsem nepochopil filosofii Summerhill. Tak dožiju s Komenským.

Jirka řekl(a)...
19. ledna 2016 v 23:17  

Ještě mne napadlo, že jsem možná nenašel tu správnou partu. Pak se ale musím zeptat Eržiky, proč se nedostalo alternativní(skvělé)školy oběma dětem? Já pořád musím myslet na všechny děti, protože vím, že z učitelského platu tu možnost nedám ani svým dětem. Tak pořád hledám možnost, jak se osvobodit a udělat ten obrovský krok POKROK pro své tradiční žáky v tradiční škole. VŠECHNY

Pavel Doležel řekl(a)...
19. ledna 2016 v 23:26  

O Summerhill jsem se dočetl toto:

Významní absolventi: John Burningham, autor knih pro děti a ilustrátor, Keith Critchlow, umělec a profesor architektury, Rebecca De Mornay, herečka, Storm Thorgerson, grafik designer specializující se na rocková alba, Gus Dudgeon, hudební producent.

Z něčího pohledu možná úspěšní lidé. Z mého pohledu nic moc. V zásadě to vypadá, že škola dokáže generovat umělce všeho druhu, ale vědce, u nichž je kladen velký důraz na sebedisciplínu, spíš ne.

Pak mě zaujala tato věta: "Poslední úplná inspekce provedená 5. 10. 2011 došla k závěru, že škola je vynikající ve všech oblastech s výjimkou výuky..." To mě rozesmálo.

Operace byla provedena precizně a bez sebemenších chyb. Pacient byl poté převezen na patologii.

Oldřich Botlík řekl(a)...
19. ledna 2016 v 23:42  

Max Planck, německý fyzik a nositel Nobelovy ceny, napsal ve své autobiografii (Wissenschaftliche Selbstbiographie, Johann Ambrosius Barth Verlag, Leipzig, 1948, s. 22):

Eine neue wissenschaftliche Wahrheit pflegt sich nicht in der Weise durchzusetzen, daß ihre Gegner überzeugt werden und sich als belehrt erklären, sondern vielmehr dadurch, daß ihre Gegner allmählich aussterben und daß die heranwachsende Generation von vornherein mit der Wahrheit vertraut gemacht ist. (převzato z německé Wikiquote)

A new scientific truth does not triumph by convincing its opponents and making them see the light, but rather because its opponents eventually die, and a new generation grows up that is familiar with it. (převzato z anglické Wikiquote)

K prosazení nové vědecké pravdy nedochází tak, že se její odpůrci nechají přesvědčit a prohlásí se za poučené, nýbrž mnohem více tak, že její odpůrci vymřou a dospívající generace je s ní od začátku seznamována. (překlad německého originálu O. B.)

Ještě krátká poznámka k poslednímu příspěvku P. Doležela. Jeho autor se označuje za statistika. Jistě tedy chápe, čeho se svou argumentací dopouští.

Vl.Václavík řekl(a)...
20. ledna 2016 v 0:40  

Pane Doležele, jmenujte, prosím, nějaké psychology (z těch zástupů), kteří názory paní Nováčkové odmítají. Co píšete, bude tak věrohodnější.
Teorií motivace je celá řada, už v roce 1968 K. B. Madsen ve své komparativní studii "Theories of motivation" jich analyzoval dvacet. Protože "motivace jsou všechny proměnné, které aktivují, udržují a usměrňují chování", musíme těmto proměnným věnovat ve škole pozornost. Například když se žák něčemu učí jen proto, že dostane odměnu nebo že se vyhne trestu (tento proces dobře popsali behavioristé), je to z pohledu psychologie učení úplně jiný proces, než když se něco učí se zájmem a nadšením. Co se v tomto případě děje, popisuje hezky M. Csiksentmihalyi v knize "Flow. O štěstí a smyslu života".
Tradiční škola těmto věcem nerozumí. Ale mohu Vás ujistit, že stále více učitelek a učitelů o motivaci přemýšlí a své názory mění.

Nicka Pytlik řekl(a)...
20. ledna 2016 v 1:18  

je to z pohledu psychologie učení úplně jiný proces, než když se něco učí se zájmem a nadšením

Z pohledu psychologie možná, z pohledu učícího se třeba ne. Dovedu si představit, že se dítě učí s nadšením, že dostane odměnu, nebo se zájmem, aby nebylo trestáno.
Ptal jsem se žáků, co by se chtěli učit. Tak jako že něco, co by je tak nějak bavilo... jo, a pak taky něco, coby se jim třeba někdy hodilo.
Je fakt, že jsem se ještě nikoho neptal, co by se stalo, kdybych se vykašlal ne školní vzdělávací program, a nechal děcka na fejsu nebo pařit hry. Asi nic. I když asi stalo. Měl bych klid.

Simona CARCY řekl(a)...
20. ledna 2016 v 6:50  

Jak píše moudře pan Botlík: "K prosazení nové vědecké pravdy nedochází tak, že se její odpůrci nechají přesvědčit a prohlásí se za poučené, nýbrž mnohem více tak, že její odpůrci vymřou a dospívající generace je s ní od začátku seznamována. (překlad německého originálu O. B.)". A tak to bude i s feřtekismem, i když ten s vědeckým pohledem má společného pramálo. Je zbytečné připojit na šedesát komentářů. Je potřeba jen počkat, až se dnové páně Feřtekovi naplní a bude klid.

Jana Karvaiová řekl(a)...
20. ledna 2016 v 7:11  

Po přečtení všech těch mouder nade mnou jsem dospěla k názoru, že můj léty osvědčený selský rozum je nade vše.Ani nemusí končit ..ismus.

Když jsem někdy v letech 2004-5 absolvovala semináře paní Nováčkové, o žádném Summerhillu nehovořila.Veškeré metody byly zaměřeny na výchovu a to především domácí výchovu a poté na práci se třídou.Používala jsem a funguje to. Názory na semináři rozhodně nebyly tak nechutně vyhraněné, jak se ona paní prezentuje dnes.Prostě se někam posunula,ale její názory přešly do extremu a už se mi nelíbí.

Problémy, které jsou dnes házeny na hlavu školství jsou celospolečenské.Pouze škola je nevyřeší,ani kdyby tady bylo Summerhillů tisíce.Bohužel, od pokřivení socialistického jsme plynule přešli k pokřivení kapitalistickému. Pořád je to pokřivení. Jednoduchá řešení neexistují.Jednoduchá řešení požadují a prosazují pitomci.Často se skrývají za různé aktivistické skupiny. Někdy je jim dopřáváno sluchu až hanba. V ČR až pryvela.

Eržika řekl(a)...
20. ledna 2016 v 7:29  

Proč mám děti na dvou různých druhých stupních? Z jednoduchého důvodu - když šlo na druhý stupeň to starší, tak tu ještě neměla žádná montessori škola druhý stupeň. Na prvním stupni montessori byly obě - na státním. Druhý stupeň je již soukromý ve vedlejším městě. O financích to tu v regionu naštěstí až tak není.

Ano, děti na prvním stupni (a nyní jedno na druhém) se učily/učí s nadšením. Bez koťátek (principy montessori tu předpokládám není nutné vysvětlovat).

Na "běžném " druhém stupni zvládli v dítěti ubít nadšení během dvou, tří měsíců. Zjistilo, že se po něm chce jen sledovat výklad, opsat, naučit se nazpaměť. Cílem je ona známka. A hlavně mlčet. (ptala jsme se, jestli s některým učitelem diskutují o náplni hodiny, způsobu práce a svých představách o výuce, jestli si někdy mohou vybrat - nikoliv).

Jedno přijde domů a hlásí: psali jsme, bylo jsme zkoušené, za 2, za 1. Jdu se učit, vyzkoušíš mě? A nadrnčí se nazpaměť zápis v sešitě.

Druhé přijde a hlásí: ráno jsme dělalo na matice, pak jsme měřili teplotu kapalin a zapisovali ji. Odpoledne už jsem nechtělo nic začínat, tak jsem četlo a dělalo zápisky a pracovní list k četbě. Úkoly nemá.

Tajný Učitel řekl(a)...
20. ledna 2016 v 7:44  

Paní Carcy, nejdřív sem anonymní nakydá rasistické kecy z parlamentích listů, načež přidá Soukal pár vulgarizmů, pak doplníte žumpu vy nadějným čekáním na Feřtekův exitus.

Pokud je česká škola representována vámi, pak Summerhill, Eduin, Scioškola, domácí škola, díra v zemi škola a vlastně cokoliv jiného, tisíckrát ano!!!

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
20. ledna 2016 v 7:59  

Eržika: "že se po něm chce jen sledovat výklad, opsat, naučit se nazpaměť." - LŽETE.

Tajný: Zatím největší rasista a pokrytec široko daleko jste Vy. Mimochodem, doufám, že se přidáte k postiženým černošským umělcům z Hollywoodu, spratci bílí jich nanominovali málo.

Já bych se zase ozval u atletiky nebo basketbalu - proč je málo "bílých", divné, že se ještě bílí sportovci neozvali. Možná nějak chápou, že prostě nejsou lepší...

Simona CARCY řekl(a)...
20. ledna 2016 v 8:18  

Ale Tajný, na vymírání oponentů tady pěl chválu jako první pan Botlík se svým překladem německého originálu. Já jsem toliko upozornila, že pokud ta myšlenka platí obecně, pak neplatí jen na jednu stranu názorových oponentů, ale shodně musí platit i na druhou. A protože já se dlouhodobě nedokáži ztotožnit s oportunistickým novinářským pohledem na školství z pera či tabletu pana Feřteka, soudím, že mohu očekávat totéž naplnění Botlíkova překladu ze svého zorného úhlu. A ano, jsme v žumpě. Je jen otázka, jak moc si ji necháme nasáknout pod kůži a zvyknout si na ni.

Tajný Učitel řekl(a)...
20. ledna 2016 v 8:52  

Eržiko, zvykejte si. Tady se myšlením někteří nezatěžují. Mimochodem, mám stejnou zkušenost, až na to, že moje děti chodí do STEJNÉ školy, ale mají různé odborné a třídní učitele.

Josef Soukal řekl(a)...
20. ledna 2016 v 8:54  

Slovní spojení "tradiční škola" je dnes velmi vágní. Pokud si ji někdo chce definovat jako systém "nadiktovat, zadat, vyzkoušet", tak to platí jen pro některé učitele. Stejně tak mylné jsou představy o vyžadování slepé poslušnosti apod.
Zajímalo by mne, kolik alternativních škol by bylo schopno fungovat jako nevýběrové vzdělávací zařízení, jež musí přijímat "spádové" žáky, a nikoli jen ty, které si vybere (nebo mu je "předvyberou" motivovaní rodiče), jež nemá možnost omezit počet žáků ve třídě apod. Myslím si ovšem, že toto se nikdy nepodaří prakticky ověřit. I alternativci mají pud sebezáchovy.

Josef Soukal řekl(a)...
20. ledna 2016 v 8:55  

"Tady se myšlením někteří nezatěžují." A o to víc zatěžují jiné.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
20. ledna 2016 v 9:49  

"že moje děti chodí do STEJNÉ školy, ale mají různé odborné a třídní učitele.

Aha, takže obě děti mají režim "sledovat výklad, opsat, naučit se nazpaměť." - nebo ne?

Oldřich Botlík řekl(a)...
20. ledna 2016 v 10:52  

Motivovanost žáků? Ale k čemu?

Ze všeho nejdříve bych rád vyloučil z dalších úvah děti, které přicházejí do školy s tak velkou touhou přicházet věcem na kloub, že odolají i velmi nepodnětnému prostředí, natožpak „koťátkům a prasátkům“. Ani vnější motivace – pozitivní (koťátka) i negativní (prasátka) – je od jejich hloubavosti a snahy porozumět neodvede. V dalším je budu pomíjet hlavně proto, že jich je velmi málo. O to důležitějším úkolem školy je probouzet a pěstovat tuto touhu v dětech ostatních.

Sám jsem asi byl taky odolný a je velmi pravděpodobné, že se to týká i řady dalších lidí, kteří zde diskutují. Ty, kteří se do diskuse zapojují z jiných důvodů než lépe porozumět diskutovanému tématu, jistě každý snadno identifikuje.

Téměř na každé základní škole, kterou navštívím, narazím na učitele, jejichž pracovní krédo oni sami vyjadřují takto: „Úkolem základní školy je vybavit žáky dostatečnými znalostmi – myslet
se budou učit až na škole střední.“ Prozradí se i jinak. Sami od sebe začnou například velmi horlivě vysvětlovat, že bez znalosti faktů se nedá myslet (diskutovat, jít do hloubky, …). Jako kdyby to někdo tvrdil. Když jim člověk například namítne, že „znalost“ odborného termínu „personifikace“ není úplně nejvhodnější nutnou podmínkou zvládnutí testové úlohy, začnou křičet, že ho znají už žáci na prvním stupni a že v matematice se taky říká „čitatel“ a „jmenovatel“ – nikoli „to číslo nahoře“ a „to číslo dole“.

Neberu jim to, a dokonce si ani nemyslím, že by jim nešlo o rozvíjení myšlení žáků. Jen jsem přesvědčen, že takových učitelů, kterým se to rozvíjení moc nedaří, je mezi nimi víc než jinde. Oni se totiž nedokážou vžít do pocitů žáků, kteří jednou nepůjdou studovat bohemistiku ani na matfyz.

Postoje učitelů k problematice vnější a vnitřní motivace jsou dalším dobrým indikátorem. Mnohokrát jsem se přesvědčil, že když se tito učitelé vyjadřují k účinnosti vnější motivace, mají na mysli hlavně dosažení stavu, kdy si žáci sice myslí svoje, ale neprotestují. Předloží domácí úkol, i když ho ve skutečnosti neudělali doma, ale v předchozí hodině. Když vědí, z čeho bude písemka, obvykle ji jakžtakž napíšou, ale vzápětí skoro všechno zapomenou. A přestože téměř všichni vnímají nesmyslnost a neefektivitu většiny aktivit ve škole, neseberou se a neodejdou pryč. Závěr: vnější motivace „funguje“.

Před dvěma lety vysvětloval tehdejší maturant Tomáš Zahradník ve svém blogu, proč podle jeho názoru tolik maturantů propadne v testu z matematiky. Tvrdil, že se sice na test připravovali, ale ve skutečnosti nedokážou poznat, kdy mají kterou „osvojenou znalost“ použít: test se totiž netýká jen poslední probírané látky jako běžná písemka, ale celého učiva a někdy i látky základní školy.

Vysvětluji si to podobně. Zadávali jsme žákům úlohu obsahující jednořádkové popisy několika různých situací. Měli poznat, ve kterých situacích jde o nepřímou úměrnost. Jedna ze situací vypadala takto:

Houslové trio hraje skladbu 8 minut. Jak dlouho by stejnou skladbu hrálo smyčcové kvarteto?

Mezi sedmáky to za nepřímou úměrnost označilo 30 % testovaných žáků, mezi deváťáky jich bylo 40 %. Prostě najeli na model „kopáči“ …

Eržiko, myslím, že velmi dobře rozumím tomu, co jste 20. ledna 2016 v 7:29 napsala.

Josef Krátký řekl(a)...
20. ledna 2016 v 10:52  

Milý Tajný,

je-li ČŠ žumpou, pak vy jste král toho, co plave na její hladině. Pokud jste někdy viděl otevřený septik, jistě víte, co to je.

Paní kolegyně Karvaiová to vystihla: "Problémy, které jsou dnes házeny na hlavu školství jsou celospolečenské." - školství je přesně takové, jaká je společnost. Nemůžeme po škole při zachování zdravého rozumu chtít, aby napravovala všechny její vady, a ještě k tomu vzdělávala. To není v lidských silách.

Zajímavým faktem je, že stoupeni alternativních škol a prorokové vzdělávací apokalypsy neustále zdůrazňují, jak musí být škola úzce spjata s životem a musí pro (na) něj žáky připravit. Co ovšem ve skutečnosti pozitivně hodnotí a odměňuje současná globální společnost (pokud odhlédneme od hesel vyznávajících originalitu, ovšem korporátně řízenou)? Průměrnost, konformitu, přizpůsobivost, konzumerství. Pakliže podle "expertů" a školských byznysmanů česká většinová škola produkuje žáky splňující uvedená "kritéria", měli by jásat, protože pak připravuje děti pro život, jaký je. Ale oni jsou nespokojeni. A aby nebyli - musí přece hlásat permanentní revoluci, musí odůvodnit svou potřebnost, ačkoliv jsou spíše plevelem na již tak vychudlém školském ouhoru.

Josef Soukal řekl(a)...
20. ledna 2016 v 11:42  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Josef Soukal řekl(a)...
20. ledna 2016 v 11:45  

"Ty, kteří se do diskuse zapojují z jiných důvodů než lépe porozumět diskutovanému tématu, jistě každý snadno identifikuje."
Vzhledem k tomu, že vůbec nešlo o to, "že „znalost“ odborného termínu „personifikace“ není úplně nejvhodnější nutnou podmínkou zvládnutí testové úlohy", se O. Botlík charakterizoval naprosto přesně.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
20. ledna 2016 v 12:03  

např. rozdávání "koťátek" za každou věc, kterou děti udělají, spíše škodí než prospívá.

Pane Šteffle, ale o tom přece není pochyb. Nazval jsem to mírou koťátek. Je rozdíl mezi motivačním koťátkem a uplácením. Troufám si říci (i za cenu generalizace), že to učitelé vědí, nebo k tomu rychle dojdou. Dokonce sami. Bez výzkumu. Nelíbí se mi však přístup "všechno", nebo "nic". Můžete si to dovolit na vlastní škole, kde se předem dohodnete s rodiči (předvýběr). Co však s tímto přístupem v běžném provozu běžné školy s běžnými rodiči běžných žáků? Co když vystoupíme z toho šíleného vlaku a na perónu zjistíme, že tam stojíme sami a z mizejících oken na nás mávají jak děti, tak i (a především) jejich rodiče?

Pavel Doležel řekl(a)...
20. ledna 2016 v 12:09  

Cituji: "K prosazení nové vědecké pravdy nedochází tak, že se její odpůrci nechají přesvědčit a prohlásí se za poučené, nýbrž mnohem více tak, že její odpůrci vymřou a dospívající generace je s ní od začátku seznamována. (překlad německého originálu O. B.)"

Vy mi, pane Botlíku, připomínáte jednu scénku z filmu "Zítra vstanu a opařím se čajem". Když přiletěla za Hitlerem delegace z budoucnosti a ukázala mu, jak dopadne, když si nenechá pomoci, Hitlera to vzalo, všechny vyrazil z místnosti, lehl si na stůl s mapami a pěstičkami do něj urputně bušil vykřikujíce vytrvale "Zvítězíme!!! Zvítězíme!!! Zvítězíííííme!!!"

Abych vás ušetřil těchto prostných cvičení, vašeho věku již nehodných, dovolte mi, abych vám vysvětlil v čem spočívá chyba, které se dopouštíte, ať už jde o chybu v úsudku, či snahu o bohapustou manipulaci. Nechť tedy platí věta: "K prosazení nové vědecké pravdy nedochází tak, že se její odpůrci nechají přesvědčit." Pak není pravda, že pozoruji-li, že se někdo nenechává o něčem přesvědčit, jedná se o novou vědeckou pravdu. Nevěřím tomu, že nerozumíte implikaci, takže zase spíše asi vaše obvyklá manipulace.

Mimochodem, podobné argumentace je možné se nadíti od laureátů Bludných balvanů. Zajděte se někdy podívat na předávání. Třeba se vám dostane externí motivace k získání tohoto prestižního ocenění v příštích letech. Pokud bude více vidět vaše misijní činnost věrozvěsta nových vědeckých pravd, rád vás osobně navrhnu na balvan zlatý.

"Ještě krátká poznámka k poslednímu příspěvku P. Doležela. Jeho autor se označuje za statistika. Jistě tedy chápe, čeho se svou argumentací dopouští."

Pokud jde o Summerhill, nevím, čeho se dopouštím. Poblouznění zelení a jejich nejrůznější odnože se občas tohoto sociálního experimentu dovolávají, včetně paní Nováčkové. Aby podepřeli svá tvrzení o tom, že tento přístup je "lepší", dovolávají se často toho (a to se týká i nejrůznějších jiných alternativ typu Montessori, Waldorf, apod.), že žáci těchto škol jsou v životě úspěšnější, než žáci těch standardních zkostnatělých, na biflu a drcení postavených, nesvobodných. Domníval jsem se, že toto tvrzení lze podepřít konkrétními příklady, protože jinak je těžko obhajitelné. No a když jsem pátral po těch úspěšných, dostalo se mi seznamu těch několika jmen, vesměs umělců. Na čem je tedy postavené to tvrzení, že tyto školy mají lepší výsledky, než školy klasické s frontální výukou, danými osnovami a testováním? Nečekal jsem nositele Nobelových cen, čekal jsem alespoň něco, co by mě ohromilo a řeklo mi: "Hele, to je zajímavé, na tom by mohlo něco být."

Abychom si rozuměli, já netvrdím, že diskuse o motivaci je zbytečná a že standardní škola nevede žáky k určitému způsobu myšlení, nicméně na rozdíl od vás nevidím žádnou spásu v jednoduchém řešení v podobě utopení koťátek a snědení prasátek. On výchovný a vzdělávací proces není tak jednoduchý, aby nějaký zásadní zásah nemohl mít vedlejší efekt s daleko větším negativním dopadem, než jaký bude jeho přínos. A to je, podle mého mínění, přesně případ koťátek.

Mimochodem, prasátko je koťátko se záporným znaménkem?

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
20. ledna 2016 v 12:18  

K příspěvku kolegy Soukala a k personifikaci.

Včera jsem psal se žáky "kalibří" Tradiční test Český jazyk 9. A hle! Cožpak úkol Zapiš číslicí počet souvětí v předposledním odstavci ukázky nevyžaduje ZNALOST toho, co označuje odborný termín souvětí? Cožpak otázka Která slova jsou bez gramatických a pravopisných chyb? nevyžadují ZNALOST toho, co označuje termín gramatický? Co když žáci používali JEN český ekvivalent "mluvnických"? A dokonce došlo i na zhrzenou funkční stylistiku v otázce Které z obratů a slovních spojení nejsou vhodné pro odborný styl? Jak může žák odpovědět, kdy NEZNÁ, co je odborný styl a jaká je jeho slovní zásoba?

Ondřej Šteffl řekl(a)...
20. ledna 2016 v 12:59  

Vl.Václavík řekl(a)... 20. ledna 2016 0:40
Ale mohu Vás ujistit, že stále více učitelek a učitelů o motivaci přemýšlí a své názory mění.
Pane Václavíku, jmenujte, prosím, nějaké učitele či učitelky (z těch stále více), kteří motivaci přemýšlí a své názory mění. ;-)
Ale vážně, jistě že se to mění, a to je skvělé. Bohužel příliš pomalu. Ti, co se měnit chtějí, si snad i z těchto diskusí něco odnášejí.

tyrjir řekl(a)...
20. ledna 2016 v 13:49  

Myslím, že pan Botlík právě prozradil, o co v těch jejich nejnovějších výzkumech mozku a antipedagogických teoriích, v podfinancování školství a v nesmyslech zaváděných do veřejných škol jde:

"K prosazení nové vědecké pravdy nedochází tak, že se její odpůrci nechají přesvědčit a prohlásí se za poučené, nýbrž mnohem více tak, že její odpůrci vymřou a dospívající generace je s ní od začátku seznamována. (překlad německého originálu O. B.)"

Poznamenávám k tomu jen, že vymření zastánců kvality vzdělávání ve veřejných školách není nutné. Stačí, když dobří učitelé odjedou nebo jsou odejiti jinam. Třeba do nevládních organizací. Stačí veřejné školství mizerně koncipovat, platit a organizovat a přitom dávat mediální prostor těm, kteří propagují, že sociální funkce škol je důležitější než vzdělávací a že za dobré vzdělání si mohou lidé zaplatit jinde. Rodiče už se s tím pak nějak smíří.

Obávám se, že současná praxe MŠMT může vést k naplňování tohoto neoliberálního konceptu i co se týká Kariérního systému: Většina učitelů asi bude v KS2 a do KS3 se bude postupovat JAK (např. podle stupidního kritéria "Chceš-li KS3, musíš být lektorem pro své kolegy!") ??? Neměl by i KS3 být nárokový pro ty, kteří splní kritéria kvalitní výuky?
Informace ke KS jsou zatím jen kusé a doufám tedy, že ten černý scénář "Vyvolení dostanou zobanec a ti ostatní koncepční, platový a organizační kopanec" nenastane.

Myslím stále, že české školství by si těch min. 6 % z HDP zasloužilo.

J. Týř

Viz
http://www.ceskaskola.cz/2016/01/informace-o-implementaci-karierniho.html

Jana Karvaiová řekl(a)...
20. ledna 2016 v 14:25  

Uklidním všechny Botlíky a další (byť tajné). Krédem škol je a do budoucna zcela určitě bude :Cestou nejmenšího odporu vpřed!
Již teď je školám doporučováno:
1/známkujte jen dobrými známkami
2/nenechávejte propadat,a to ani žáka, který ještě v 9. ročníku neumí abecedu a sčítat do dvaceti.
3/děláte to přece pro sebe, pančelky, přece se nebudete rozčilovat
S nastoupivší inkluzí to bude ještě lepší. Na konci 9. ročníku nám budou vycházet děti s dobrými známkami, které se budou moci hlásit, kam se jim zachce. mají přece základní vzdělání. Až teprve na střední škole se asi zjistí, že tu abecedu neumí a počítat do 20ti taky ne. Pak se nám inkluze přeleje na SŠ, a nastane stejný proces ,jako na základkách. Česká republika bude v Evropských tentonoc vyprávět pohádky , pardon,referáty, o úspěšné integraci a vůbec a všichni ji budou plácat po ramenou, jak že to dokázala? A třeba dostaneme i další dotace,aby bylo co rozkrádat, a bude vymalováno. Blížíme se k jasným a jiskřivým zítřkům,hosana halleluja.

Ondřej Šteffl řekl(a)...
20. ledna 2016 v 19:56  

Jana Karvaiová řekl(a)... 20. ledna 2016 14:25
Ano, naprostý souhlas. Já tomu říkám Potěmkinovy vesnice ve školství a chystám o tom článek :-). Že o tom referujeme v EU mi tak nevadí, my to takto často namlouváme rodičům, ba i sami sobě.

Nicka Pytlik řekl(a)...
20. ledna 2016 v 20:02  

Dlužno připomenout, že se stěžovatelé spokojili s vyplacením obnosu za způsobenou újmu, a realizací nabídky doplnit si nenabyté vzdělání už naše školství nezatěžoveli.

Jirka řekl(a)...
20. ledna 2016 v 20:27  

Ti, co se měnit chtějí, si snad i z těchto diskusí něco odnášejí.

To si pište pane Šteffle. Proto sem chodím a občas se neudržím a zapojím do debaty. Ale znáte to - Čech. Potřeboval bych něco hmatatelného, co bych si to mohl ověřit v podobném prostředí, ve kterém učím sám. Inkluze ještě nedorazila a dnes jsem ve čtvrté třídě při angličtině učil žákyni počítat do deseti, protože v češtině jí to nějak nejde. Ostatní cvičili zápis telefonních čísel na PC - nejlepší deset míst na jeden poslech. Zdálo se, že je to baví a chtějí se překonat. Věnoval jsem se jí víc jak deset minut (žádná dys jen málo fištrónu, ale na praktickou to těsně nestačilo). Pak jsem už musel mluvit s ostatními atd. Nedokáže ani zopakovat. Myslím, že po dlouhé době vyjdou ze základních škol negramotné děti a ke všemu ještě nebudou ani prakticky připraveny na život.

Často si odnáším otázku. Je lehčí svítit v Summerhill, Montessori a jiných motivovanými rodiči vyhledávaných školách s osvícenými řediteli a kolegy, nebo na ze všech stran ubíjených Darkhill, tradičních školách ve spádových oblastech? Jak zařídit stejné podmínky všem dětem? Opravdu věříte, že osvícení mohou snadno změnit systém zevnitř? Jak přesvědčit neosvícené ředitele, zastupitele, rodiče, když nás neslyší ani naše ministerstvo?

Kritik společnosti řekl(a)...
20. ledna 2016 v 20:41  

Co asi nastane, až Potěmkinovy vesnice přerostou ze SŠ na VŠ (dozajista budou stanoveny kvóty a podpora pro počty inkluzívních jedinců mezi vysokoškoláky)? Budou i inkluzívní inženýři, lékaři, právníci a učitelé?

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
20. ledna 2016 v 20:42  

"Ve zkratce: Vzdělávání na základních školách je spravedlivé, všichni mají stejnou šanci a je dobře, že ti, kteří včas usoudí, že na maturitu nemají, jdou na učiliště. Kdo tvrdí, že to tak není, věci nerozumí. Jenže i tak je hodně lidí, kteří naopak souhlasí s tvrzením, že problém českého školství je asi nejvážnější na druhém stupni základních škol."

Je to zkratka, do které se dostaly místo informací interpretace. Třeba to "věci nerozumí". To jsem řekl kde? Roztomilá je argumentace slovy "hodně lidí"; to se mi líbí, to budu používat. Fakt by mě zajímalo, kde pan Feřtek bere informace o žácích v zadních lavicích. Vážně někdo pouští pana Feřteka do hodin? A dává mu infomace o prospěchu žáků? "Pepíček tam vzádu po fíkusem nic moc..." Jádrem mého článku bylo zpochybnění Feřtekova tvrzení o odsouvání žáků někam a nemám pocit, že by mi to opravdu doložil. Stejně jako jasnou souvislost mezi "odsouváním" a předčasným ukončováním učiliště. Na druhé straně jsme velice potěšen tím, že někdo z EDUinu konečně přiznal, že VG jsou problém, tedy že VG způsobují základním školám problém. Doufám, že eduíni také jasně řeknou, co s tím dělat. Zejména když "tahouny" nahradí inkludovaní "brzdiči".

Kritik společnosti řekl(a)...
20. ledna 2016 v 21:02  

to Jirka:

Moje osobní zkušenost: Systém v tradičních Darkhill zevnitř změnit nejde. Jakákoli osobní iniciativa se nevyplácí. Žárovka nesmí moc svítit, jinak se dozajista najde v baráku šikula, který s radostí odstřihne vaši třídu od elektriky. Protože tak to od věků funguje, je to odzkoušené a tak to má být. K čemu novoty? To by tak hrálo, aby to snad děcka i bavilo!

Ondřej Šteffl řekl(a)...
20. ledna 2016 v 23:51  

Jirka řekl(a)... 20. ledna 2016 20:27

Jak zařídit stejné podmínky všem dětem?
To je nemožné. Ale kdyby alespoň stát zformuloval, co jsou zaručené parametry vzdělávání jako veřejné služby, a ty pak zajistil všem, byl by to pokrok. Třeba u sanitky víme, že přijede do 15 minut, u lékaře platí "lege artis". A je možné se domáhat takové kvality, ale ve vzdělávání? Má dítě nárok do dobrého učitele? Má nebo nemá? A pak musíme vědět, co to je dobrý učitel. I kdyby to byl ten na druhém stupni kariérního řádu, jak přijde dítě k tomu, že ho učí ten na prvním stupni? --- To jsou samozřejmě jen ukázkové úvahy, že vzdělání jako veřejnou službu popsánu nemáme.


Opravdu věříte, že osvícení mohou snadno změnit systém zevnitř?
Ani snadno ani rychle.

Jak přesvědčit neosvícené ředitele, zastupitele, rodiče, když nás neslyší ani naše ministerstvo?
Myslím, že klíčoví jsou rodiče a cestou je osvěta. Tu musí financovat mšmt. A však se tam jednou ministr, který to udělá, objeví. Už jich bylo 19 a jednou ta šestka padnout musí. ;-)

Vl.Václavík řekl(a)...
21. ledna 2016 v 0:17  

Ad Ondřej Šteffl 0:40.
Pane Šteffle, měl jsem možnost si pročíst 25 seminárních prací studentek a studentů 5. ročníku učitelství 1. stupně ZŠ, sledovat jejich vzájemnou bohatou diskusi v Moodle a zúčastnit se i závěrečného semináře - jednalo se o tzv. blokovou praxi, jejíž součástí byla i návštěva školy určitým způsobem odlišné od škol běžných - tradičních. Ty školy si studenti vybírali sami. Co mě překvapilo: Byly zastoupeny všechny hlavní alternativy včetně u nás zatím neznámého Jenského plánu (studentka byla v Nizozemsku).
Pokud některá paní učitelka pracuje například podle programu Začít spolu nebo se snaží využívat poznatky z kurzu Respektovat a být respektován, jistě o motivaci dětí přemýšlí. Konkrétní jména a čísla nemám, zaujaly mě například reference o zsvsetinsychrov.cz.
Při svém hodnocení vycházím z toho, že přibývá možností setkat se s přístupem odlišným od tradice - od špatné tradice.

Nicka Pytlik řekl(a)...
21. ledna 2016 v 1:20  

cestou je osvěta

Jo jo, osvěta. Té jsme si užili a užíváme.
Což kdyby už konečně začalo platit, že být vzdělaným se vyplatí. Společensky i finančně.

přibývá možností setkat se s přístupem odlišným od tradice - od špatné tradice

Pryč stradicemi, a těmi špatnými pak zvláště. A jak staré musí být to tradiční, asi tak?
Montessoriovská škola před první válkou, waldorfská po ní, Jenský plán před druhou. Moderní pedagogika stará v průměru sto let, a stále ještě jen alternativní.
Ostatně o Jenském plánu si povídali na obou mých pedagogických postgraduálech běžně. Tuze se mi líbila forma 'slavnost'. To jsme vždycky s chlapci vyrazili zapařit, a kolikrát jsme pak šli rovnou do školy. To bývaly časy...

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
21. ledna 2016 v 6:44  

Jak jste pane Václavíku starý? Jestli není nutno Vás obcházet obloukem.

Tajný Učitel řekl(a)...
21. ledna 2016 v 9:20  

pan Krátký,
"Problémy, které jsou dnes házeny na hlavu školství jsou celospolečenské." - školství je přesně takové, jaká je společnost. Nemůžeme po škole při zachování zdravého rozumu chtít, aby napravovala všechny její vady, a ještě k tomu vzdělávala. To není v lidských silách.

Nikoliv. Školství je takové, jací jsou učitelé. Učitelé jsou vzdělaní profesionálové, elita národa, čtvrtí v žebříčku nejprestižnějších profesí v čr, kteří vystudovali vš zaměřenou na výchovnou a vzdělávací práci s dětmi. Můžeme, co dím, musíme po škole požadovat, aby se snažila kompenzovat společenské "vady" a také vzdělávat. Pokud své vzdělávací neúspěchy hledáme vždy a pouze v externích okolnostech, je to čirý alibizmus. Většina nositelů těch "společenských vad" také chodila do školy. Pokud by za něco stála, možná by těch vad bylo méně.

ps. Jo a Krátký, minule jsem si "tam" takhle plaval a tu náhle drc, koho to nevidím, vy!

Nicka Pytlik řekl(a)...
21. ledna 2016 v 10:18  

Asi jako profi řidiči. Ze svojí odpovědnosti za stav silnic a dálnic se nevyváží, prostěěě.
A až to zase do mě někdo napere, zjistím si, které pako mu vystavilo řidičák.

Josef Soukal řekl(a)...
21. ledna 2016 v 10:57  

Čerstvý doklad toho, proč opravdu nemá smyslu se s manipulátory a demagogy typu TF bavit, viz zde: http://www.respekt.cz/spolecnost/kdo-nebyl-dvacet-let-za-katedrou-at-mlci

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
21. ledna 2016 v 11:14  

"Ani u lékařů, a ti patří k nejsemknutějším profesím, se s takhle vyhraněnými útoky nesetkáte."

Těm do toho taky nikdo nekecá. Už vidím, jak jim dají někoho z plicního na ortopedii v rámci inkluze...

Feřtek je fakt blázen.

Josef Krátký řekl(a)...
21. ledna 2016 v 11:16  

Pan Botlík se nám nějak odmlčel - přitom příspěvek pana Doležela přímo volá po reakci. Že by šlo o jiný "level" něž do úmoru opakovanou mantru o personifikaci, a někomu proto splaskl knír?

Tajný, to jste měl asi halucinaci, já se zásadně držím u dna.

Škola se jistě může snažit (to je ovšem něco jiného, než co uvádím já - požadovat nápravu všech společenských vad - vaše demagogické překrucování rozezná každý slušně vzdělaný středoškolák), ale její prostředky jsou velmi omezené. Je to stejné, jako kdyby policie těm, kdo přestoupí zákon, pouze domlouvala, motivovala je dobrými příklady, popřípadě je písemně vyplísnila.

Kecy o alibismu sedí, obzvlášť od někoho, kdo není ochoten a schopen přiznat, že nese vinu za to, že jeho žáci ve čtvrtém ročníku rezignují na vzdělávání a honí se jen za maturitní úspěšností. Jděte se fakticky bodnout, pověsit, utopit - co je vám milejší, vy hnědý diamante pokrytectví.

Josef Soukal řekl(a)...
21. ledna 2016 v 11:25  

Spíš mě ohromuje, s jakou bezostyšností Feřtek obrací realitu naruby - copak Česká škola má sílu velkých médií, kde je Feřtek pečený vařený a kde se názory učitelů objevují tu a tam jako kolorit ke stálému toku expertních mouder? Učitelské profesní sdružení vzniklo právě proto, aby byl hlas učitelů slyšen. A údajně konzervativní názory UPS? Oproti stoupencům permanentní inkluzivní revoluce nelze nebýt "konzervativní", ledaže nemáte rozum a svědomí. Ostatně naopak vůči tvůrcům kariérního řádu, nepochybně často současně pojišťovačům vlastních dobrých bydel, je UPS přímo avantgardou.

Jana Karvaiová řekl(a)...
21. ledna 2016 v 11:42  

To Tajný:
.....Školství je takové, jací jsou učitelé. Učitelé jsou vzdělaní profesionálové, elita národa, čtvrtí v žebříčku nejprestižnějších profesí v čr, kteří vystudovali vš zaměřenou na výchovnou a vzdělávací práci s dětmi. .......
No to se podívejme.Tak jsem si dodnes myslela, že ty nevymýcené nemoci a umírající pacienti jsou dílem náhody, neúčinných léků apod. A teď už vím, že nás špatně léčí ti vzdělaní, chytří, na prvním místě hodnocení v prestiži lékaři.Jen se jim nechce, holomkům.Snahu by to chtělo, snahu!!!

Nicka Pytlik řekl(a)...
21. ledna 2016 v 11:55  

Školství je takové, jací jsou učitelé.

Školství je takové, jací jsou ředitelé.
Učitel vytváří žákům podmínky pro vzdělání v rámci předmětu a možností. Jak s nimi naloží, je už jejich věc.
Učitelům vytváří podmínky ředitel.

tyrjir řekl(a)...
21. ledna 2016 v 12:01  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
21. ledna 2016 v 12:41  

Společné vzdělávání aneb Jak dát všem dětem optimální péči?

Jak zařídit stejné podmínky všem dětem? Tato nesmyslná zjednodušující otázka na tzv. "rovné" podmínky by měla být nahrazena otázkou Jak dát všem dětem rovnou šanci co nejlépe ve škole utvářet a využívat svůj vnitřní potenciál?. To lze do značné míry udělat v dobře koncipovaném, financovaném a organizovaném společném vzdělávání v dostatečně husté (tj. geograficky dostupné) síti veřejných škol. Škola s tzv. společným vzděláváním, má-li se efektivně starat o široké spektrum dětí, musí být účelně vnitřně diferencovaná. Tak, aby umožňovala individuální péči o celé spektrum dětí (dělení tříd do skupin, specializované třídy, systém povinně i nepovinně volitelných předmětů, provázanost výuky s volnočasovými aktivitami atd.).

Na to je potřeba mít dobrou koncepci a organizační zajištění a alespoň těch 6 % z HDP pro školství. Na to měly být využívány dotace EU. Tyto náležitosti MŠMT dosud z titulu své zákonné zodpovědnosti myslím dosud řádně nezajistilo. Například tím, že chybně zvolilo pořadí priorit. Společné vzdělávání nelze uskutečnit bouráním fungujících věcí bez řádné koncepční, finanční a organizační přípravy toho, co má být místo nich.

Souhlasím, že tlak na MŠMT musí jít zdola od rodičů (!), od škol, profesních organizací učitelů, od zřizovatelů škol, od zaměstnavatelů a nevládních organizací, do kterých už mnozí schopní učitelé museli kvůli tomu dnešnímu školskému svrabu a neštovicím odejít.

Víceletá gymnázia, ZŠ praktické a soukromé školy škodí? Sebelépe realizované společné vzdělávání (viz výše) nemůže dost efektivně pečovat o všechny děti. Je potřebné mít i speciální školy pro hendikepované a mimořádně nadané děti. Dokud nebude efektivní společné vzdělávání dobře zajištěno, je rozumné VLG a ZŠ praktické násilně nerušit, protože by to znamenalo poškozování dětí. Vzrůstající počet soukromých škol je indikátorem nedostatečnosti péče o děti ve veřejných školách. Ne všichni rodiče ale mají peníze a fyzickou možnost dávat dědi do soukromých škol.

Rozpočtové podfinancování školství a malé platy učitelů. Nekoncepčnost a neefektivnost současného pojetí tzv. společného vzdělávání. Neúčelnost a neefektivnost využívání EU dotací. Sešup ministerské zodpovědnosti směrem do škol a ke zřizovatelům. Odchody učitelů ze škol a nezájem absolventů PedF o učitelství. Tyto závažné problémy myslím ani dnešní MŠMT dost účinně neřeší ani z hlediska pořadí priorit ani z hlediska správnosti postupu při dosahování stanovených cílů.

Bez vyjádření společného cíle a stanovení společného postupu rodičů (!), škol, profesních organizací učitelů, zřizovatelů škol, zaměstnavatelů a nevládních organizací se myslím české školství ve věci společného vzdělávání (viz tučný text výše) výrazněji dopředu nepohne ani co se týká těch 6 % z HDP na vzdělávání. Proč? Vláda má starostí spoustu a školství je jen jedna z nich. Do nesvárlivé černé díry s parametry děravého kbelíku není radno peníze lít:

"Až tam v tom školství najdete schůdnou cestu - teprve pak na tu strategickou věc společného vzdělávání ve veřejných školách můžeme ty peníze dát." Tohle je myslím dosud nevyslovený vládní vzkaz, nad kterým bychom se všichni, a na prvním místě paní ministryně, měli zamyslet a podle něj jednat. A přestat tu dnešní koncepčně a organizačně neošetřenou děravokbelíkovou černou díru, ve které jsou žáci, učitelé, školy a zřizovatelé biti jako žito, okecávat.

J. Týř

Viz též
http://www.ceskaskola.cz/2016/01/kampan-dost-nazor-expertov-diagnoza.html

tyrjir řekl(a)...
21. ledna 2016 v 13:07  

PS: Je současné MŠMT schopno a ochotno uspořádat takovouhle "Osvětovou Besedu?" na téma Národní program vzdělávání se všemi aktéry, jak mu to myslím i zákon určuje? Nemusí to přeci zařizovat ani paní ministryně ani pan politický náměstek se svými poradci. MŠMT má přeci např. Národní ústav pro vzdělávání. Pokud se MŠMT podaří po téměř roce jmenovat nového ředitele např. už letos, mohl by to myslím NÚV třeba od podzimu zařídit. Nebo tu osvětu chce MŠMT dál zanedbávat a přenechávat její podstatnou část nevládním organizacím?

Tajný Učitel řekl(a)...
21. ledna 2016 v 14:27  

Krátký, vy zas perlíte.

Škola se jistě může snažit (to je ovšem něco jiného, než co uvádím já - požadovat nápravu všech společenských vad - vaše demagogické překrucování rozezná každý slušně vzdělaný středoškolák), ale její prostředky jsou velmi omezené.

Tím "omezené" míníte 15000+ hodin, které průměrný středoškolák strávil leštěním židlí ve škole? Alibisto.

Tajný Učitel řekl(a)...
21. ledna 2016 v 14:31  

Učitel vytváří žákům podmínky pro vzdělání v rámci předmětu a možností. Jak s nimi naloží, je už jejich věc.

Zde je zakopán jaderný pudla. Učitel vytváří žákům podmínky k tomu, aby byli motivováni se učit. Jak s nimi naloží je stejně jeho věc, jako žáků.

Ondřej Šteffl řekl(a)...
21. ledna 2016 v 15:48  

Vl.Václavík řekl(a)... 21. ledna 2016 0:17
měl jsem možnost si pročíst 25 seminárních prací studentek a studentů 5. ročníku učitelství 1. stupně ZŠ,
A myslíte, že byste mi je nějak mohl poslat? Rád bych si to také přečetl.

Unknown řekl(a)...
24. ledna 2016 v 19:47  

Byl to prý Churchil, kdo řekl ten dnes už otřepaný, ale stále pravdivý bonmot: Demokracie je nejhorší ze všech způsobů vlády, s výjimkou těch, které byly až dosud vyzkoušeny.

Dokázal bych vyjmenovat spoustu chyb, které má dnešní demokracie jako způsob vlády, a taky spoustu chyb, které má dnešní převládající způsob výchovy a vzdělávání na školách. Než bych se ale, pro všechny ty chyby, pustil do revoluce a začal prosazovat nějaký alternativní způsob vlády nebo výchovy a vzdělávání, chtěl bych vidět, jak ta alternativa funguje v praxi. Ne ve skleníku, ale v běžných podmínkách.

Oldřich Botlík spoluzakládal PORG a Ondřej Šteffl teď rozjíždí ScioŠkolu, věřím, že obě instituce budou mít skvělé výsledky – u PORGu je to už dávno prokázáno. Jenže PORG má měsíční školné asi 10 300 Kč a ScioŠkola 6 500 Kč.

Ty školy tedy jistě nepracují s běžnými žáky. Problémy, o kterých výše píšou někteří učitelé, především nedostatek vnitřní motivace žáků, jsou v takto exkluzivních školách velmi malé – když rodiče investují do svých dětí tolik peněz na školné, jistě do nich investovali odmalička i nepeněžně; navíc jde nepochybně o vzdělané a úspěšné rodiče, kteří budou mít, statisticky vzato, vzdělané a úspěšné děti.

To se to pak píše, že žádná koťátka, a že jen vnitřní motivace.

Prosím pánové, založte školu pro průměrnou populaci, ne pro elitu, a na takové škole a s průměrnými žáky (přesněji, s těmi, kteří z průměru zůstanou po odchodu těch nejlepších na gymnázia) ukazujte, jak je to s tou vnitřní motivací.

Ono se to snadno teoreticky vyvozuje, jak by to učitelé měli dělat správně. Ostatně stejně tak spousta lidí teoreticky ví, jak by se mělo vládnout v obci, v kraji a ve státě. Stačí jen nahlédnout do internetových diskusí. A není to nic nového, už Lenin říkal, že vládnout by mohla každá kuchařka.

Tím nechci říct, že se u nás vždy učí nebo vládne dobře, sám mám k obojímu dost výhrad a o některých jsem se dohadoval i se čtenáři České školy.

Ale aspoň jsem se v obojím pokusil o něco dost konkrétního: ve svých učebnicích jsem dost podrobně ukázal, jak si představuji výuku fyziky, a v Ondřejově už desátý rok ukazuji, jak si představuji starostování obce. Jestli jsou mé představy dobré, nebo špatné, to musí zhodnotit jiní, ale nezůstal jsem u pouhé teorie „jak by to mělo být správně“.

Uznávám samozřejmě, že i vy dva jste toho na poli vzdělávání hodně udělali, jen tu „vnitřní motivaci“ v škole s běžnými žáky, neřkuli ve škole ve vyloučené lokalitě, asi fakt vyzkoušenou nemáte, abyste o ní mohli solidně mluvit. (To se ostatně týká i paní Jany Nováčkové, je to velmi slušná i vzdělaná paní, ale nedovedu si ji představit, jak motivuje a vzdělává třicet průměrných osmáků.)

A abych byl na závěr konkrétní i co do návrhu řešení: Kdybych byl ve vládě, především bych prosazoval závazek během následujících deseti let navýšit v naší zemi podíl HDP na vzdělávání na průměr OECD, a ten nárůst určit především dobrým učitelům. To je myslím docela skromný a proveditelný plán a pro vzdělání dalších generací by to znamenalo daleko a daleko víc než laciné teorie. Holt za málo peněz málo muziky.

Oldřich Botlík řekl(a)...
25. ledna 2016 v 18:11  

Martine,

já se ale přece nevyjadřuji na základě svých zkušeností z PORGu, který jsem navíc nepomáhal zakládat. Já se opírám mj. o zkušenosti pedagogů, kteří pracují na úplně obyčejných základních školách.

Jedna taková, nevýběrová, například působí v malém městě, kde mají také víceleté gymnázium. Je tak kvalitní -- a to nikoli výběrem žáků, ale díky práci učitelů -- že z ní na žáci to víceleté gymnázium neodcházejí.

Je za tím ovšem 25 let systematické práce jejího ředitele, a to práce s učiteli ve škole i s rodiči. Učitelé tam dnes už nehudrají kvůli tomu, jací žáci se jim tam sešli, ale naučili se s nimi pracovat. Se všemi, které tam mají. A ty děti a jejich rodiče to oceňují. S žáky například nejsou -- na to jsem se pana ředitele výslovně ptal -- žádné takové kázeňské problémy, které by stály za zmínku.

Na té škole to dělají skvěle a její ředitel je na roztrhání. Přednáší jiným ředitelům a učitelům a zve je k návštěvě své školy, aby viděli, že nejde o Potěmkinovu vesnici.

Už jsem psal jinde, že jsem se podílel na projektu Matematika s chutí. Naprostá většina jeho účastníků byla z obyčejných vesnických a maloměstských základek. Projekt byl založen na tom, že učitelé vyjdou v části výuky vstříc zájmům žáků. A svěří jim velkou část rozhodování o tom, jak to bude probíhat. Závěrečný seminář s učiteli patřil k nejhezčím okamžikům ve školství, které jsem za posledních 25 let zažil.

Jenomže tihle učitelé a učitelky věčně nekafrali, co je kde špatně a ve kterém televizním pořadu se někdo o učitelích nevhodně vyjádřil. Prostě využili nabízenou příležitost a zkusili něco nového.

Řekl bych dokonce, že těch kafrajících učitelů ubývá. To jen pár jedinců aktivně diskutujících na České škole pomáhá vytvářet opačný dojem.

Zrovna v tzv. vyloučených lokalitách české školství opravdu nefunguje. To ale neznamená, že to nejde: asi nejznámějším příkladem jsou projekty Sugaty Mitry. Ale existují i starší příklady se staršími žáky, například tzv. Miracle in East Harlem, za nímž stál Seymour Fliegel.

Mimochodem, oba tyto případy mají leccos společného -- navzdory mnoha vnějším rozdílům. Kdybych to měl pojmenovat opravdu stručně, tak Respekt k žákům.

Josef Soukal řekl(a)...
25. ledna 2016 v 19:09  

Ano, snaž se a nekafrej, když v médiích o školství kafrají jiní. O tvé názory vůbec nejde. Děláš-li náhodou něco, s čím nesouhlasí, co nevymyslel nebo čím tě nezaúkoloval O. Botlík, jako bys nedělal nic. Přehledný, jednoduchý, překrásný nový učitelský svět; svět podle Botlíka.

Ondřej Šteffl řekl(a)...
25. ledna 2016 v 19:18  

M Machacek řekl(a)... 24. ledna 2016 19:47
Martine, v mnohém máš pravdu, ale jak to bývá ne úplně ve všem.

Jenže PORG má měsíční školné asi 10 300 Kč a ScioŠkola 6 500 Kč.?
V Brně a v Olomouci bude školené kolem 4000 Kč. Přitom stovky v Brně možná tisíce rodičů platí za školku dvakrát tolik. Jasně, Scio školy moc nejsou pro nižší střední třídu, ale pro rodinu s průměrnými platy ano, pokud o to opravdu stojí.

Jany Nováčkové, je to velmi slušná i vzdělaná paní, ale nedovedu si ji představit, jak motivuje a vzdělává třicet průměrných osmáků. Ano, to jistě ani já ne. A to snad ani ona netvrdí. Ale pokládám za snadné, motivovat v osmé třídě děti, které jsou podle jejích představ vedeny od první třídy. A taková je i naše zkušenost ze ScioŠkoly, s prvňáky žádný problém není, zato u některých dětí z vyšších tříd zatím s jejich podivnou (ne)motivací bojujeme. Již mnohokrát jsem to napsal, a totéž vlastně říká paní Nováčková, čím jsou děti starší, tím je jejich motivace k učení a zájem cokoliv dělat pokaženější. Často za to mohou rodiče, často ale i škola. Například tím, že rozdává koťátka. A děti si na to zvyknou. A o tom paní Nováčková mluví.

A že to jde i s normálními dětmi, to popsal na příkladech jasně kolega Botlík. A jak ukazují jeho příklady, jde o to i navzdory rodině, resp. škola musí pracovat i s rodinou. Další příklady právě z vyloučených lokalit, lze nalézt v knize Jak mít úspěšné dítě, Paul Tough.

Prosím pánové, založte školu pro průměrnou populaci, ne pro elitu,... Já bych to rád udělal, ale jak? Ty mi dáš v Ondřejově prázdnou školu a volnou ruku ve výběru ředitele, učitelů, programu? Dokonce i kdyby MŠMT v rámci OP VVV vypsalo program a dotovalo zakládání pilotních základních škol, tak do takových škol stejně bude chodit výběrová populace. Jak jsem nahoře napsal, ScioŠkoly nejsou finanční dostupné pro nižší střední třídu, jenže nižší střední třída o ScioŠkolu stejně nemá zájem, nezajímá je to. Takže i kdyby nebylo školné žádné, složení uchazečů by se příliš nezměnilo.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
25. ledna 2016 v 20:04  

" jenže nižší střední třída o ScioŠkolu stejně nemá zájem, nezajímá je to. "

To je divné, ne? To jako, že rodiče ani nezajímá, že by (když si utrhnou od huby) mohli dítěti dát "lepší vzdělání"?

To jsou ti po spolupráci lační rodiče, které ti gauneři učitelští na základkách ignorují?

Josef Soukal řekl(a)...
25. ledna 2016 v 20:40  

A co to zkusit tak, že polovina rodičů zaplatí kompletní školné pro děti z nemajetných rodin nebo dětských domovů?

Vl.Václavík řekl(a)...
26. ledna 2016 v 0:00  

Pane Soukale (19:09), školní svět "podle Botlíka" je jiný, než jaký dnes většinou vidíme. Není samozřejmě jednoduchý, ale v mnohém je krásnější, než ten tradiční školní svět. Přináší totiž novou vzdělávací kulturu, která vychází vstříc současným potřebám (především dětí) i potřebám z pohledu budoucího vývoje.
Jen bych připomenul, že už před více než sto lety se vytvářelo tzv. hnutí nové výchovy, jehož myšlenky u nás zadupal komunistický režim do země. Měli bychom se snažit na tyto myšlenky navázat a ne pokračovat v mnoha pochybných tradicích herbartovské školy rakousko-uherské, prvorepublikové i socialistické.

Josef Soukal řekl(a)...
26. ledna 2016 v 7:11  

Pane Václavíku, většinou s vámi tvrdě polemizuji, ale nyní bez ironie: Moje aluze na Brave New World směřovala k něčemu úplně jinému, než je svět "jednoduchý, ale v mnohém (...) krásnější, než ten tradiční školní svět."

Unknown řekl(a)...
26. ledna 2016 v 22:09  

Ahoj Oldo a Ondřeji, díky za odpovědi.

Já jistě nejsem zastáncem klasického, konzervativního způsobu školní výuky, typu „naučte se to od stránky 5 po stránku 10, zítra zkoušíme“. Jako vy, i já považuji za nejdůležitější vnitřní motivaci, zvídavost, vrozenou touhu něco objevit, prostě to, že člověka baví dělat, co je užitečné, co ho současně vzdělává a připravuje pro další život. Chválabohu jsem takovou motivaci taky zažíval, tak vím, o čem je řeč.

Jenže jsem taky dost skeptický a nějak nemůžu uvěřit, že vnitřní motivaci v sobě má každé dítě a že je jen chyba školy, že ji ubíjí a že u osmáků už ji ubila úplně. Věřím, že tato motivace s věkem slábne, věřím i tomu, že se na tom převládající způsob výuky taky podílí, ale že by všem dětem vydržela až do dospělosti, jen kdyby byli správně vedeni, to je too good to be true.

Na jedné straně mi to vyvrací vlastní zkušenost: chodil jsem do několika škol a měl jsem dost učitelů, abych se mohl domnívat, že jsem zažil průměrnou výuku 50. a 60. let, a přitom mi ta touha poznávat, objevovat, něco dělat vydržela až do dospělosti. A mám štěstí na řadu kamarádů, pro které to platí taky. Takže vliv školy není tak rozhodující, aby v každém tu vnitřní motivaci zabil.

Mimochodem ne vždy to souvisí s dosaženým vzděláním: znám tady po okolí pár řemeslníků, kteří sotva prolezli základní školou, ale dělají svou práci dobře a s chutí, pořád se v ní učí novým metodám a můžu se spolehnout, že jim jejich vnitřní motivace nedovolí něco odfláknout.

A na straně druhé jsem za život poznal už dost lidí a vím, že taková vnitřní motivace k poznávání a k práci není ani zdaleka většinově rozšířená. Ostatně princip kapitalizmu je, že většinu lidí je potřeba motivovat zvnějšku, především penězi, a historická zkušenost socializmu ukazuje, že spoléhat se na vnitřní motivaci, tehdejší terminologií „uvědomělost“, je bláhové. Jistě, tehdy byli lidé, kteří dobře psali, hráli, režírovali, bádali, ba i manuálně pracovali skoro zadarmo nebo za pár šupů, jen z radosti, z vnitřní motivace, dnes jsou takoví taky, ale jak je snad dostatečně prokázáno, ekonomika se na tom postavit nedá, protože to není převládající vlastnost lidí.

Takže já bych rád viděl tu úplně obyčejnou, nevýběrovou základní školu v malém městě, o které píšeš, Oldo, že tam všichni žáci mají tu vnitřní motivaci a žádní žáci nemají kázeňské problémy. Prosím dej mi na ni kontakt, až budu mít trochu času, zkusím se tam podívat.

Taky bych rád takovou v Ondřejově měl, ale jako zřizovatel vidím spoustu praktických problémů už jen s pedagogy – nemáš moc velkou kontrolu nad tím, kdo bude ředitelem (v konkurzní komisi máš jen jeden hlas ze sedmi), ředitel těžko hledá tak skvělé učitele a už vůbec se nemůže snadno zbavit těch neskvělých, protože je tady zákoník práce, pak je tady rámcový vzdělávací program, který bych si představoval úplně jinak, a je tady inspekce, která tě může lecjak překvapit.

No a žáci, ti už jsou vůbec nejrůznější. A škola na ně má vliv jen částečný a po omezenou dobu. Když tatínek svého syna doma běžně a od malička oslovuje „ty čuráku“ (to je případ ze života, ne fikce), jak asi bude mluvit tento synek ve škole? Opravdu si myslíte, že škola tady moc zmůže?

Mám samozřejmě nějaké vize, které se snažím uskutečňovat, ale vím, že musí respektovat realitu, musí stát na pevné zemi. To už se ostatně projevovalo v době Reálné a Živé školy, asi si to pamatujete.

(pokračování v dalším komentáři)

Unknown řekl(a)...
26. ledna 2016 v 22:10  

(pokračování)

A kousek té reality je i v tom, že vždy je tady nějaká vnější motivace, koťátka a prasátka. Koťátko je prostě pochvala a nedovedu si představit, že by rodiče a učitelé neměli děti chválit, když udělají něco dobrého – a naopak že by je neměli přiměřeně pokárat, když udělají něco špatného. Vždyť jen tak děti poznávají svět dospělých, do kterého rostou, jen tak se dozvědí, co je dobré a co špatné. Pouhou vnitřní motivací, bez interakce s okolím, to poznat nemůžou.

Ostatně svět nás dospělých je plný vnější motivace, od významně zvednutého obočí nadřízeného až po trestní řízení, od úsměvu krásné ženy až po miliony z úspěšného podnikatelského projektu. Je možné to před dětmi skrývat a pak je najednou hodit do studené vody reálného světa, aniž bychom je předtím naučili plavat?

Toto není obrana dnes převládajícího způsobu výuky, ale jen výzva k jisté pokoře před realitou a varování před vzdušnými zámky.

A jak už jsem mockrát řekl a napsal, jediné, co reálně pomůže změnit naše vzdělávání k lepšímu, je dávat na něj aspoň takové procento HDP, jaké dává průměr OECD, z toho především přidat učitelům. Holt vnější motivace, koťátka.

poste.restante řekl(a)...
26. ledna 2016 v 22:40  

Amen, pane Macháčku.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
26. ledna 2016 v 23:22  

To mohlo viset jako samostatný článek.

tyrjir řekl(a)...
27. ledna 2016 v 0:20  

ad Vl.Václavík řekl(a)... 26. ledna 2016 0:00:

Krása botlíkovsko eduínského světa se navozuje potencováním vymírání učitelů dosud obětavě pracujících v reálných podmínkách dnešních veřejných škol?!

viz mnohé příspěvky výše, např. 19. ledna 2016 23:42 až 20. ledna 2016 13:49, viz poslední příspěvek M. Macháčka a mnoho dalších příspěvků v jiných diskusích na ČŠ.

Myslím si rovněž, že poslední příspěvek M. Macháčka stojí za samostatné zveřejnění.

J. Týř


Ondřej Šteffl řekl(a)...
27. ledna 2016 v 23:38  

M. Macháček 26. ledna 2016 22:10
Myslím, že se ve většině věcí shodujeme, tak jen drobné připomínky.


Jenže jsem taky dost skeptický a nějak nemůžu uvěřit, že vnitřní motivaci v sobě má každé dítě a že je jen chyba školy, že ji ubíjí a že u osmáků už ji ubila úplně. Věřím, že tato motivace s věkem slábne, věřím i tomu, že se na tom převládající způsob výuky taky podílí, ale že by všem dětem vydržela až do dospělosti, jen kdyby byli správně vedeni, to je too good to be true.

Zda „vnitřní motivaci v sobě má každé dítě“ je hypotéza, kterou by ovšem bylo možné vědeckými metodami ověřit (museli bychom nejprve přesně definovat, co to je vnitřní motivace, jak ji bude zjišťovat a měřit, a pak hledat vhodné metody, jak hypotézu ověřit či vyvrátit, a jak zjistit podíl školy – těžké, ale v principu možné).

Zatím ovšem nevíme. Ani já, ani ty. Pokládám, ale za dostatečně prokázané, že u některých dětí má škola vnitřní motivaci významný negativní vliv a dále, že je v některých případech už i jasné, čím přesně to škola způsobuje (nechme koťátka, přečti si ty knihy Dwecková, Pink), a to dokonce s dobrým úmyslem. Za těchto okolností je myslím požadavek, aby od takových postupů škola, jak je to jen možné, upustila, zcela jasný.


Ostatně svět nás dospělých je plný vnější motivace, od významně zvednutého obočí nadřízeného až po trestní řízení, od úsměvu krásné ženy až po miliony z úspěšného podnikatelského projektu.

Zpětná vazba a vnější motivace jsou dvě velmi různé věci. Zpětná vazba je pro učení nezbytná. A to nikdo nepopírá (myslím, že s koťátky vznikl zmatek). Nejlepší jsou pak věci, které poskytují zpětnou vazbu samy, třeba věž z kostek prostě spade. Škola je ale nutně v mnohém abstraktní a zpětnou vazbu tak musí poskytnout učitel (nebo třeba počítač nebo spolužák). Např. písemka, pokud už byla zadána, musí být opravena (zpětná vazba). Ale už např. nemusí být oznámkována (vnější motivace).

No a jak píšeš, založit v Ondřejově něco jako ScioŠkolu pro průměrnou populaci má "spoustu praktických problémů". Nejde to. Alespoň zatím ;-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.