Přečtěte si: Rodiče třeťáků děsí učebnice gramatiky: Pravopis učí z textu o sebevraždě!

pátek 8. ledna 2016 ·

Zadání domácího úkolu z češtiny pro žáky 3. třídy šokovalo rodiče. Cvičení na vyjmenovaná slova z učebnice jim nepřišlo vtipné! Text byl o muži, který si kvůli nevěře vzal prášky, pustil si plyn, ale přežil díky odstávce.

Z článku Jitky Pecharové v Blesk.cz vybíráme:

„Text považuji za zcela nevhodný obsahem nejen pro tuto věkovou kategorii, ale obecně. Jeho autor může namítnout, že dítě je vystaveno celodenně podstatně horším zprávám, které se oficiálně šíří, a že s chováním aktérů popsané scény nemůže mít osobní zkušenosti, ale překvapuje mě spíš mentální chudost autora textu,“ vyjádřil se hradecký psycholog Jan Lašek.(...)

Podle ministerstva školství za výběr a použití učebnic a učebních textů zodpovídá ředitel školy. Pokud rodiče mají pocit, že kniha nesplňuje školský zákon, mohou se obrátit na školskou inspekci. „Já osobně bych ale jako kantor právě uvedenou ukázku velmi zvažovala,“ reagovala ministryně školství Kateřina Valachová.


1 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
8. ledna 2016 v 11:10  

No, nevim... Vhodnejsi titulek by asi byl: "V jednom ze cviceni ucebnice XY se vyskytuje text o sebevrazde" (navic ma pozitivni zaver a vede zaka k uvedomeni si ceny zivota a zvysene toleranci v partnerskych vztazich).

------------
Zajimavejsi je veta na konci clanku:
"Podle ministerstva školství za výběr a použití učebnic a učebních textů zodpovídá ředitel školy. Pokud rodiče mají pocit, že kniha nesplňuje školský zákon, mohou se obrátit na školskou inspekci. „Já osobně bych ale jako kantor právě uvedenou ukázku velmi zvažovala,“ reagovala ministryně školství Kateřina Valachová."

K cemu je ta dolozka MSMT?

Ja osobne bych ale jako ministr asi nechal vsechny ucebnice recenzovat 3-5 oponenty, posudky zverejnoval a dolozku udeloval na nejakou rozumnejsi dobu nez ty 3 nebo 4 roky...
Skoda, ze ja nejsem ministr a Valachova neni kantorka...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.