Stanovisko MŠMT k nepřesným informacím TV NOVA

čtvrtek 21. ledna 2016 ·

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy se ohrazuje proti rychlé mediální zkratce včerejšího zpravodajství televize Nova. Ta odvysílala reportáž, podle které ministerstvo seznamuje žáky základních a středních škol s uprchlickou krizí prostřednictvím materiálů, v nichž se žáci formou hry vžijí do role uprchlíků.



  1. Materiál Hello Czech Republic vydal Úřad Vysokého komisaře Organizace spojených národů pro uprchlíky (UNHCR). Ministerstvo jej nepodpořilo finančně, materiálně ani udělením záštity.
  2. Ministerstvo školství tento materiál nedistribuuje. Jedná se o aktivitu neziskového sektoru nabízející jednu z příruček pro učitele, kteří vyučují téma multikulturní výchovy. Záleží pouze na vedení školy a pedagozích, zda tuto příručku použijí.

Kvůli nepřesné informaci zmiňovaného zpravodajství se Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ocitlo pod palbou kritiky a výtek některých občanů. A to odmítáme. Školství by mělo být apolitické, nelze na pedagogy vyvíjet nátlak a nutit jim výukové materiály.

Ministerstvo školství si uvědomuje vážnost tématu a vyzývá zejména média, aby o to pečlivěji dělala svou práci a nevyvolávala v občanech a rodičích dětí zbytečný strach a paniku nepřesnými informacemi.

1 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
22. ledna 2016 v 0:48  

Tedy jestli jsem to dobře pochopil, byť pomýlená informace o tom, že by ministerstvo mohlo udělit záštitu a distribuovat do škol nějaký prapodivný výukový materiál, je vyvoláváním strachu a paniky? Dokonce zbytečné? A která panika není zbytečná?
To leda, že by se občané a rodiče dětí, kteří zřejmě občany nejsou, zhrozili, že ministerstvo rozum potratilo. Nemělo by ministerstvo nasměrovat svoji nevoli především na ten Úřad Vysokého komisaře Organizace spojených národů pro uprchlíky?
Ostatně, ona je teď už i nějaká nová Organizace spojených národů pro uprchlíky?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.