Přečtěte si: Je to pokus na dětech s lehkým mentálním postižením, bouří se kritici novely

pátek 29. ledna 2016 ·

Nejistota, obavy, otazníky. Změny, které má přinést novela školského zákona o začleňování dětí s IQ nižším než sedmdesát do běžných škol, doprovází i na Blanensku rozpaky. Žáci s lehkou mozkovou dysfunkcí se doteď vzdělávají v praktických školách. Jak to bude od září, neví zatím školy ani rodiče postižených dětí. Rodiče se mají dozvědět víc při schůzkách s řediteli škol. Ty netrpělivě čekají na prováděcí vyhlášku, která má upřesnit podobu vzdělávání.


Z článku Andrey Šrámkové v Deník.cz vybíráme:

Základní školu v Blansku Nad Čertovkou, která se specializuje i na výuku dětí s lehkým mentálním postižením, navštěvuje třiačtyřicet žáků. „Tři děti už maminka přehlásila na školu běžného typu, ale po třech týdnech se vrátily opět k nám. Neprospívaly, prostředí normální školy vnímaly jako nepřátelské. Ostatní rodiče zájem o přeřazení neprojevili," uvedla ředitelka školy Jarmila Baletková. Zdůraznila, že novela nabízí možnost zařadit děti s lehkou mozkovou dysfunkcí do běžných škol, ale školský zákon to nezavádí jako povinnost.

V nejbližších měsících se ve škole uskuteční schůzka s rodiči. Ti se do května musí vyjádřit, jestli budou přeřazení dětí do běžné školy chtít. V té době už by měla být hotová i prováděcí vyhláška, na níž ministerstvo školství pracuje. „Podpůrná opatření ve výuce pro nás novinkou nebudou. V praktických školách jsou standardním přístupem," pokračovala Baletková. Ta připomněla, že ve škole jejich typu je obvyklý menší počet dětí ve třídách, postupy i tempo práce přizpůsobené možnostem jednotlivých žáků, prostor respektovat víc jejich zvláštnosti, ale i dostatek času na učivo a jeho procvičení.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.