Přečtěte si: Z čeho se inkluze zaplatí? Nevíme

pátek 29. ledna 2016 ·

Místo půl miliardy dostane Kateřina Valachová pro první měsíce dalšího školního roku jen 80 milionů. Peníze na inkluzivní opatření si má najít v rámci schváleného rozpočtu. Ten je přitom už teď napjatý. „Měsíce se nijak netajím tím, že nejsem spokojená s výhledem ani na roky 2017 a 2018. A to se týká i dalších částí rozpočtu, například platů učitelů,“ prohlašuje Valachová.


Z článku Radky Hrdinové v MF Dnes vybíráme:

Z jakých zdrojů bude ministerstvo potřebná opatření platit, pokud jednání na ministerstvu financí selžou? „V současných úvahách se touto alternativou nezabýváme. Jednání jsou teprve před námi,“ říká Jarmila Balážová.

Jenže už je po zápisech a ředitelé se musí rozhodovat, kolik dětí přijmou. „Třeba jestli si budou moci dovolit třídu s menším počtem žáků,“ upozorňuje Jana Smetanová, krajská zastupitelka v Pardubickém kraji a zároveň ředitelka školy.

Ředitele nejistota dostává do nepříjemné pozice. Tomáš Feřtek s odkladem nesouhlasí, chybou je ale podle něj to, že se inkluzi ministerstvo snaží prosadit silou. „Ředitelé by měli mít možnost se rozhodnout. Měli by vidět na školách, které už děti integrují, že se jim daří lépe. Snahou prosadit inkluzi silou ji mohou zlikvidovat,“ tvrdí Feřtek.

3 komentářů:

Unknown řekl(a)...
30. ledna 2016 v 17:18  

Platit za to, aby se něco zhoršilo, to je opravdu podivná vzdělanostní politika.

Unknown řekl(a)...
30. ledna 2016 v 18:18  

Tato současná vláda je plna iluzí a nadšení a díky své aktivistické politice šplhounství přijala nový zákon , který změnil pravidla u vydávání posudků vlivů staveb na životní prostředí.
A nyní se ukázalo, že Evropská komise chce na 64 dálničních staveb nové posudky EIA. Stavby se tak zastaví na několik let, pač někdo zapomněl dojednat výjimku. Zbrklost až neskutečná. Totéž se odehrává ve školství (inkluze, kariérní řád,..InspIS) a jiných odvětvích, pač jsou z čerpání evropských dotací úplně hotoví. Raději zmrší české školství jen proto, aby jim v Bruselu někdo poklepal na rameno. Eurohujeři.

Unknown řekl(a)...
30. ledna 2016 v 19:34  

Obávám se, že nejde o pouhé poklepání na rameno.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.