Radka Maxová: Povinná předškolní docházka by měla být navázána na vyplácení sociálních dávek

neděle 27. prosince 2015 ·

V souvislosti s projednáváním novely Školského zákona se otevřela otázka, zda by děti měly povinně navštěvovat školku rok před umístěním do školy. Určitě je tento krok dlážděn dobrými úmysly jako například snížením počtu odkladů vstupu do školy nebo zamezení zanedbávání předškolní výchovy. Domnívám se ale, že tento krok by měl být konzultován a připravován ve spolupráci s MPSV a vazbou na pobírání sociálních dávek.


Dlouhodobě tvrdím, že nemůžeme dávat v sociálním prostoru šanci lidem, kteří nejsou ochotni starat se o sebe, svoji rodinu a především o své děti a využívat k tomu pouze státu. Jsem přesvědčena, že právům musí odpovídat povinnosti a splnění podmínek povinné předškolní docházky by měla být jedna z povinností, které bude odpovídat právo na sociální dávky (resp. jejich část).

Ráda bych proto apelovala na MPSV a MŠMT, aby tato ministerstva začala vzájemně komunikovat a začala skutečně podporovat ty, kteří mají zájem na vzdělání svých dětí a nikoliv pouze jen na získání stále dalších a dalších sociálních dávek. A především propojili právo na dávky s povinností posílat děti do školky či školy a řádně se o ně starat.

Radka Maxová
předsedkyně Stálé komise pro rodinu, rovné příležitosti a národnostní menšiny

5 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
27. prosince 2015 v 7:32  

Ano.Jinak v těch vyspělých státech je to běžné, když už se na ně stále někdo odvolává.

Unknown řekl(a)...
27. prosince 2015 v 10:00  

Neračte se na mne horšit, ale právem rodičů jako zákonných zástupců dítěte, je rozhodovat mimo jiné i o tom, zda své dítě pošlou či nepošlou do mateřské školy. Chápu, že opatření je prvoplánově namířeno na romské děti, ale tímto opatřením dochází nesporně k omezení rodičovských práv i většiny neromských rodin, které z řady důvodů ponechávají své dítě v rodinné péči. Předškolní dítě má například mladšího sourozence, nebo je handicapované, dítě nechodí do mateřské školy z náboženských důvodů. Existuje bezpočet takových důvodů, které ve svých důsledcích způsobí omezení sociální podpory takoým rodinám. Připomíná to málem povinnou vojenskou službu.
Ještě schází, aby nerespektování povinného předškolního vzdělávání bylo kvalifikováno jako přestupek nebo trestný čin.

Eva Adamová řekl(a)...
27. prosince 2015 v 15:02  

Vypadá to tak, že si lidé po 25 letech demokracie začínají uvědomovat, a je to dobře, že se nelze spoléhat pouze na poslance v parlamentu, na jejich zdravý rozum, pracovitost a schopnost vhledu do mnohdy různorodé problematiky všech možných oborů. Vždyť jenom na školském poli za posledních deset let rozorali, co mohli. Zákonem o pedagogických pracovnících to začalo, pokračovalo zavedením RVP a spornou inkluzivní novelou školského zákona a prozatím to končí novelou, která má uzákonit povinné předškolní vzdělávání.

Zákon o pedagogických pracovnících se deset let úspěšně obcházel a odsunovala se jeho platnost až nakonec stejně spadla klec. S RVP se učitelé v podstatě vypořádali pasivní rezistencí. Inkluzivní novela byla schválena potichoučku, polehoučku, jako by o nic nešlo, přitom je to velmi radikální řez do našeho školského systému a všechny problémy s tím spojené vyplouvají na povrch až teď, kdy má vyjít prováděcí vyhláška. Kraje, ředitelé, učitelé i rodiče protestují, jde jen o to, zda už není pozdě. Proto je potřeba na problémy spojené s uzákoněním povinné předškolní docházky upozorňovat než to v parlamentu schválí, protože pak už to bude zase s křížkem po funuse. Mám obavy, že pasivní rezistence, kterou mají učitelé tak rádi, ani v případě inkluze ani v případě povinné předškolní docházky nebude fungovat.

Jana Karvaiová řekl(a)...
27. prosince 2015 v 19:59  

Můj příspěvek byl mířen na nedocházku do základní školy,která je povinná ze zákona a přesto není nijak trestáno do ní nechodit.

......Ještě schází, aby nerespektování povinného předškolního vzdělávání bylo kvalifikováno jako přestupek nebo trestný čin. ......
Tak to vás mohu ubezpečit, že k tomu pomalu spějeme.Pokud jsem pozorně četla chystanou proinkluzivní vyhlášku, bude pravděpodobně chování rodičů, kteří nebudou souhlasit s poradenským zařízením považováno za chování, které odporuje nejlepším zájmům dítěte. Pak se vše bude projednávat přes OSPOD a poté i přes soud. Dost drsné, co?
Jinak s povinností předškolního vzdělání hrubě nesouhlasím.To, že romská minorita dlabe na výchovu dítěte, zanedbává je ,není možné řešit potrestáním celé společnosti. Jestliže se rodiče rozhodnou dítě nevychovávat, je to jejich problém. Neřešíme to u nikoho jiného, než u těch Romů. Jestliže si hrajeme na demokracii, musíme opravdu striktně chtít, aby všichni měli stejná práva i povinnosti a nad nikým nemhouřit oko.Jestliže se určitá skupina obyvatel rozhodla nepovažovat vzdělání za podstatné, je to jejich svobodná volba. Stejně jako si volíme, zda budeme nebo nebudeme věřit v Boha. Pokud určité věci nejdou "z duše", nevymůžeme si je ničím.Spíš naopak se podpoří odpor.Ti lidé nejsou pitomí aby kolem sebe neviděli, že vzdělání je může posunout vzhůru.Jenže také nejsou pitomí v tom, když tuší, že se o ně stát postará formou dávek, když nebudou pracovat cíleně.
Do té školky stejně Romové děti posílat nebudou. A jelikož se všichni budou bát nařčení z rasismu (dnešní obludná politická korektnost), nikdo s tím nic nenadělá.

Romana Howe řekl(a)...
28. prosince 2015 v 23:07  

Ano, pěkně napsané, paní Jano. Souhlasím. Kéž by stát uměl takto rozlišovat a konat!!!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.