Přečtěte si: Kyselina do školy nepatří, určila vyhláška. Učitelé přišli o pokusy, školáci o olympiády

čtvrtek 3. prosince 2015 ·

Studenti automobilových středních škol nemohou do osmnácti let přijít do styku s pohonnými hmotami, studenti chemie se nedostanou ke kyselině. Absurdní situaci způsobily změny zákona o ochraně veřejného zdraví a vyhlášky o práci mladistvých, která začala platit se začátkem prosince. Ministerstvo školství slibovalo nápravu, zatím ale nepřišla a školy řeší, jak učit bez praktické výuky.


Z článku Markéty Hronové v Aktuálně.cz vybíráme:

Ministerstvo zdravotnictví společně s ministerstvem školství hledaly cestu, jak problém vyřešit. Ze školství přišel v říjnu na zdravotnictví návrh. "Musí se k němu vyjádřit hygienici. Zatím jsme nedostali odpověď," uvedla tisková mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Jenže vyhláška platí už od úterý. Zatím školy chrání ještě platný zákon o veřejném zdraví, od Nového roku už pro ně bude dodržování nových předpisů o bezpečnosti závazné. Budou si muset vybrat, zda poslechnou školský zákon, podle kterého si studenti mají například titraci nacvičit prakticky, nebo jestli kvůli zdravotnickým předpisům zůstanou u teoretické ukázky.


11 komentářů:

Zdeněk Bělecký řekl(a)...
3. prosince 2015 v 9:32  

Extrémní až extremistické ochranářství domnělých práv terorizuje společnost. Před třiceti lety bylo běžné, že děti na táborech řezaly a štípaly dříví a topily v kamnech. Dnes dítě zakopne o práh a rozbije si koleno a ve škole je hned delegace bezpečáků, inspektorů a právníků, kteří zkoumají, zda učitelka dostatečně poučila nemehlo, že musí zvedat nohy, a zda o tom učinila zápis do třídní knihy.

mirek vaněk řekl(a)...
3. prosince 2015 v 10:36  

Jakpak to v té vyhlášce je? Co studenti chemických škol. Že by reakce moderními metodami - v prezentaci?
Zdravotníci- co desinfekce?
Nezakázali nám taky nedopatřením sifon - ona je to kyselina uhličitá?

mirek vaněk řekl(a)...
3. prosince 2015 v 10:39  

Co lihové fixy?

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
3. prosince 2015 v 11:03  

Já bych zákal ty učitele. Působí dětem trauma a jsou drazí.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
3. prosince 2015 v 11:34  

A ještě neumí psát.
Vůbec je do školy nepouštět.

tyrjir řekl(a)...
3. prosince 2015 v 14:20  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
3. prosince 2015 v 14:21  

Konec chemiků v Čechách
Chemik je člověk, který musí pracovat v bílém plášti, aby si nevyžral díry do obleku...
Zakázal bych i Coca Colu. Obsahuje tuším kyselinu citrónovou. Jdu si vzít špetku sody. Pálí mě žáha - mám asi přebytek žaludečních kyselin :)))

Karel Tomek řekl(a)...
3. prosince 2015 v 21:53  

Vztah k přírodovědným a technickým oborům se nedá získat nijak jinak než praktickou zkušeností v laboratořích, dílnách, kroužcích. Můžeme vyhlásit ne rok, ale desetiletí podpory technických a přírodovědných oborů, utratit za všemožné projekty miliardy a nestane se nic, pokud dovolíme takto mrzačit školní výuku.

tyrjir řekl(a)...
4. prosince 2015 v 1:37  

Ta situace má konkrétní viníky. Těmi viníky jsou ti, kteří ty právní předpisy tvořili, kontrolovali, doporučovali ke schválení a schválili se zjevnou chybou. A také ti, kteří nezajistili včasnou nápravu, když už tomu schválení došlo.
Opět je tu situace, kdy relativně malá počáteční chyba (opomenutí důležité věci) není v legislativním procesu napravena ani přes včas dané odborné podněty k nápravě.
J. Týř

Anonymní řekl(a)...
4. prosince 2015 v 11:22  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní řekl(a)...
4. prosince 2015 v 11:23  

Nějak mně článek nestačí. Může mi někdo z Vás napsat, kde, v jaké části zákona a vyhlášky apod. došlo je změně, že žáci nemohou používat ani dráždivé látky? V čem změna nastala? (Prosím o trochu odbornosti, než "pomůžu" zrušit laboratorní cvičení na gymnáziu.)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.