Přečtěte si: Energetické nápoje, cola a chipsy zmizí v únoru ze školních automatů

úterý 15. prosince 2015 ·

Ze školních automatů a bufetů zmizí od února energetické nápoje či povzbuzujícími drinky, káva a limonády obsahujícími kofein a sladidla. Prodávat se nebudou smět ani solené nebo slazené oříšky, cukrovinky i plněné bagety s majonézou, hořčicí nebo kečupem.


Z článku Nadi Adamičkové a Marie Königové v Novinky.cz vybíráme:

Některé školy již zásady správné výživy dodržují dlouho. „Chápu požadavek zdravé stravy a zdravého životního stylu, ale nevím, jestli na to potřebujeme vyhlášku. Bufet nemáme, v automatech jsou zdravé potraviny i nápoje. Pro dodavatele to sice není tak lukrativní, ale měl volbu - buď tam ten automat bude se zdravými výrobky, nebo si ho může odvézt,“ řekl Právu ředitel základní školy ve Vsetíně Luhu poslanec Petr Kořenek (ČSSD). Odstranění automatů za řešení nepovažuje. „Tím, že odstraním z dosahu dětí vše závadné, je nezměním, já je musím vychovat tak, aby určité věci nekupovaly, aby si vybraly to zdravé,“ dodal.

S vyhláškou přibude ředitelům škol nová povinnost - budou zodpovědní za nabídku potravin a nápojů. Kontrolovat je budou orgány veřejného zdraví.

2 komentářů:

Q. E. D. řekl(a)...
15. prosince 2015 v 15:08  

Pěkný paskvil. Původní chvályhodný záměr zákazu nezdravých potravin se změnil v seznam vyvolených potravin, které prakticky nikdo nebude chtít. Podmínky vyhlášky nesplní prakticky žádný ochucený jogurt, na pečivo si můžete dát tak maximálně tenkou vrstvu margarinu bez zápachu a chuti apod.

Špatné je také míchání malých dětí ze základek se skoro dospělými a dospělými lidmi ze středních a vyšších odborných škol. Je ti 8 nebo 18? Ministerstvu to je fuk, jsi prostě blbeček, který si nesmí koupit bagetu. To samé platí i pro zaměstnance. Jistě paní ministryně půjde příkladem a zavede vyhlášku i pro své ministerstvo.

Nakonec ještě jízlivá douška: ministerstvo velmi dobře ví, proč jsou z působnosti vyhlášky vyjmuty školní jídelny. Ty totiž zdravě vařit nemusí, stačí když aspoň formálně splňují spotřební koš.

Unknown řekl(a)...
15. prosince 2015 v 15:45  

bude nuda,energetický nápoj spolu s mařenou dělal s žáky rozverné kousky

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.