Mladí čtenáři upřednostňují papírové knihy před čtečkami e-knih

středa 9. prosince 2015 ·

Jste fandové tradičních tvrdých vazeb a tištěných písmenek? Pak vám udělá radost výsledek průzkumu Čtení pomáhá, kde to u nejmladší generace čtenářů vyhrály tištěné knihy na plné čáře a to i přesto, že čtečka e-knih je dnes ve 30 % domácností s dětmi.


Jste fandové tradičních tvrdých vazeb a tištěných písmenek? Pak vám udělá radost výsledek průzkumu Čtení pomáhá, kde to u nejmladší generace čtenářů vyhrály tištěné knihy na plné čáře a to i přesto, že čtečka e-knih je dnes ve 30% domácností s dětmi.

Alena Ježková, spisovatelka a ambasadorka Čtení pomáhá k tomu má vcelku jednoduché vysvětlení: “Ke kníhám máme vztah, ke čtečkám moc ne.” A MUDr. Martina Celecká dodává, že knížky u dětí bodují mimo jiné i proto, že se jich mohou fyzicky dotýkat, prohlížet si obrázky a knihou listovat.

Průzkumu Čtení pomáhá se zúčastnilo 938 žáků ve věku 6-19 let, z nichž 72% vyjádřilo sympatie papíru. Pouhých 6% dotázaných preferuje čtečku.

5 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
9. prosince 2015 v 8:05  

Nevěřím tomu, že je ve 30% domácností (s dětmi) čtečka.

Tablet, jo, ale čtečka - nevěřím.

Unknown řekl(a)...
9. prosince 2015 v 9:54  

Mám zkušenost, že i moji technicky orientovaní studenti dávají přednost papírovým učebnicím, i když mají jejich texty na internetu k dispozici. Navíc ke každé učebnici dostali CD a stejně se učí z knížek.

mirek vaněk řekl(a)...
9. prosince 2015 v 11:47  

Nevěřím tomu. Kdo má čtečku používá ji. Kdo ji nemá, sežene knihu. Kolik učebnic je v elektronické podobě? Do čtečky si nejde zatím psát poznámky. A navíc otevření knihy je rychlejší než naběhnutí systému či listování ve čtečce. O velikosti obrazovky a přehlednosti nemluvě.
Je to ale o zvyku. Mladí už čtou běžné knihy(bez obrázků) na čtečkách.

Nicka Pytlik řekl(a)...
9. prosince 2015 v 12:13  

Kniha voní.

Unknown řekl(a)...
9. prosince 2015 v 12:23  

Je příjemná do ruky a nebliká.:-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.