Mladí chemici bojovali o postup do finále

úterý 15. prosince 2015 ·

Téměř tři stovky žáků osmých a devátých tříd základních škol z pěti krajů republiky změřily své síly v druhém kole soutěže Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR. Třicet nejlepších postoupilo do regionálního finále.


Devátý ročník soutěže, kterou pořádá Střední průmyslová škola chemická v Pardubicích, zaznamenal rekordní účast. „V prvním kole testování, které se uskutečnilo na základních školách, soutěžilo téměř pět tisíc žáků ze 143 škol pěti krajů. Tři nejlepší z každé školy postoupili do kola druhého,“ uvedl Jan Ptáček, ředitel pořádající SPŠCH. Druhé kolo, jež opět sestávalo z testování teoretických znalostí, absolvovalo 277 žáků. „Nejprve jsme přivítali talentované chemiky v prostorách SPŠCH Pardubice, kam se sjeli soutěžící z Pardubického, Královéhradeckého a Středočeského kraje. Následovalo testování žáků z kraje Libereckého, a to v učebnách ZŠ Jana Harracha v Jilemnici a ZŠ Husova v Liberci. Nakonec jsme zamířili do ZŠ Wolkerova v Havlíčkově Brodě, kde nás očekávali soutěžící z Kraje Vysočina,“ doplnil Jan Ptáček.

Zkouška teoretických znalostí trvala sedmdesát minut. Přestože testy byly o poznání náročnější než v prvním kole, mladí chemici prokázali výborné znalosti. „Překvapilo mě, že mnoho otázek se týkalo praktického života, což mě baví. Nápadité byly také různé osmisměrky a doplňovačky. Některé otázky mi sice daly hodně zabrat, přesto ale doufám, že soutěž pro mě ještě neskončila,“ zhodnotila své šance na postup Vanesa Víšková ze ZŠ Cerekvice nad Loučnou.

Souběžně s druhým kolem soutěže se na pardubické průmyslovce uskutečnilo neformální setkání učitelů se zástupci společnosti Synthesia. Diskusní blok s názvem Chemie v praxi vedla personální ředitelka Olga Marečková, která představila nové trendy ve společnosti a nastínila možnosti intenzivnější spolupráce základních škol s budoucími zaměstnavateli.

Regionální finále Mladého chemika se uskuteční 21. ledna 2016 v laboratořích SPŠCH Pardubice a prověří praktické dovednosti soutěžících. „Žáci vypracují jednoduchou laboratorní úlohu, kterou by měli zvládnout všichni. Bereme totiž v potaz skutečnost, že některé základní školy nemají potřebné vybavení, takže laboratorní praktika téměř nedělají,“ uvedl ředitel SPŠCH Jan Ptáček. Nejméně tři nejlepší žáci z regionálního finále postoupí ještě do finále celostátního, které 16. června 2016 pořádá Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubice ve spolupráci se Svazem chemického průmyslu ČR.

Více informací na www.mladychemik.cz a www.mladychemikcr.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.