Žáci a studenti se zrakovým postižením soutěží v disciplíně, která je klíčová pro jejich další život

pondělí 2. listopadu 2015 ·

Ve čtvrtek 5. listopadu 2015 startuje devátý ročník soutěže v psaní na klávesnici pro zrakově postižené. K desetiminutovému opisu soutěžního textu, v němž se hodnotí minutová rychlost i přesné psaní bez chyb, se přihlásili žáci a studenti z desítky škol ČR.


Soutěž se uskuteční v sídle Gymnázia pro zrakově postižené a Střední odborné školy pro zrakově postižené v Praze 5, které soutěž spolu s Národním ústavem pro vzdělávání (NÚV) pořádá. V samostatných kategoriích soutěží zvlášť žáci základních škol a středních škol. Středoškoláci mají stanoven dolní limit 150 čistých úhozů za minutu, pro soutěžící ze základních škol je rychlost libovolná. Obě soutěžní kategorie mají společnou přesnost psaní – maximálně 0,80 % chyb.

„Efektivní ovládnutí klávesnice počítače je pro zrakově postižené a zejména pro nevidomé osoby jednou z nejdůležitějších dovedností pro jejich profesní život. Napsat motivační dopis a životopis nebo obchodní a úřední dopis je nezbytnou podmínkou pro jejich uplatnění na trhu práce,“ říká Mirka Wagnerová z organizačního týmu soutěže.

Žáci se zrakovým postižením běžně používají počítače. Jako kompenzační pomůcky jim přitom slouží speciální aplikace – programy pro zvětšování textu na obrazovce počítače nebo odečítače obrazovky s hlasovým výstupem.

Na středních školách studuje zhruba 230 studentů se zrakovým postižením, do 1. ročníků středních škol jich v letošním školním roce vstoupilo 54. Učí se na celkem 99 školách v ČR. Dovednosti v psaní na klávesnici a dalších grafických předmětech jsou v ČR na tradičně vysoké úrovni. Od roku 1921 nepřetržitě, nyní pod NÚV, funguje Státní těsnopisný ústav.

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
4. listopadu 2015 v 19:03  

Zítra budu všem držet palce, by byli v soutěži úspěšní.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.