V Kutné Hoře začíná třídenní studentská konference Meze svobody

pátek 6. listopadu 2015 ·

V Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře dnes začíná třídenní konference s názvem Meze svobody určená pro pedagogy a studenty základních i středních škol. Konference pořádaná neziskovou organizací Asi-milovaní se zaměřuje na to, jak mladí lidé mohou zajímavým a netradičním způsobem pracovat s tématikou lidských práv ve škole i ve svém okolí.


Konference s podtitulem „Lidská práva a jejich limity v demokratické společnosti“ je pořádána v rámci projektu Meze svobody / Free2choose. Během něj žáci několika českých škol (Gymnázium Jiřího Ortena Kutná Hora, ZŠ Přibyslav, Gymnázium Chomutov, ZŠ Plaňany...) natočili 11 krátkých videoklipů, které se věnují situacím, ve kterých dochází ke střetu základních lidských práv. Ve videoklipech řeší například, zda by měla být povolena eutanázie, zda by měl být obnoven trest smrti, zda by měly být instalovány kamery ve školách nebo zda mají být lidé se schizofrenií preventivně zavíráni do ústavů.

„Snažíme se studenty i učitele vést k tomu, aby o těchto tématech dokázali nejprve nasbírat dostatečné množství informací a poté o nich vést kultivovanou demokratickou diskuzi. Ukazuje se, že k některým tématům nemusí být jediné správné vysvětlení, ale jsou stále předmětem veřejné diskuze a o rozhodování o nich,“ říká koordinátorka projektu Meze svobody / Free2choose Dana Gabalová ze sdružení Asi-milovaní. Pedagogové i studenti si z konference odvezou vlastní plán pro to, jak mohou s tématikou lidských práv dále pracovat nejen ve škole, ale i ve svém okolí.

Konference je rozdělena do několika bloků – v tematických panelech zazní příspěvky přizvaných odborníků. V dalším bloku budou studenti i učitelé rozděleni do pracovních skupin a budou pracovat ve workshopech. Konference se zúčastní více než 40 žáků a studentů z ČR a Slovenska a 20 pedagogů.

Na konferenci vystoupí například starosta Kolína Vít Rakušan, Maja Nenadovič z holandské organizace Anne Frank House, Magda Faltová ze Sdružení pro integraci a migraci, římskokatolický farář z Letohradu Václav Vacek, Michal Jelínek z Úřadu pro ochranu osobních údajů, Lukáš Houdek z iniciativy HateFree Culture a nebo právník Pavel Uhl.

Podrobný program konference naleznete na adrese: www.moznosti-demokracie.cz/free2choose. Na ní jsou ke shlédnutí i všechny videoklipy natočené studenty.

Nezisková organizace Asi-milovaní se dlouhodobě věnuje práci s tématikou lidských práv ve školách. Má za sebou projekty Hrozby extremismu / Příležitosti demokracie nebo výstavu o mladých lidech různých národností žijích v Čr s názvem Asi-milovaní?. Letošní konference volně navazuje na konferenci „Demokracie versus extremismus. Principy všedního hrdinství“, kterou organizace pořádala v Kutné Hoře v říjnu 2013.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.