Přečtěte si: Obědy pro děti zdarma? Totální komunismus, který neprosadila ani KSČ

pátek 6. listopadu 2015 ·

Málokdo z nás by asi věřil, že se šestadvacet let po sametovém převratu bude komunismus vracet hlavním vchodem. Posledním příkladem je bohulibý plán ministryně práce Michaely Marksové a její kolegyně na školství Kateřiny Valachové: protože pár set rodičů neplatí svým dětem školní obědy, měly by je mít zdarma všechny děti do třetí třídy.


Z komentáře Petra Kamberského v Lidovky.cz vybíráme:

Školní obědy stát dotuje tím, že platí jejich kompletní výrobu. Platí kuchařky i uklízečky, manažerku i údržbáře. Zřizovatelé, tedy povětšinou obce, pak platí provozní náklady: elektřinu, plyn i nájem. Rodiče platí jen suroviny. Za plnohodnotný oběd pro malé dítě zaplatíte na Moravě od patnácti korun; pokud máte v péči dospělého mladého muže, tak se útrata v Praze vyšplhá až k neuvěřitelným 32 korunám. Třicet dva korun za jídlo o třech chodech za cenu, za niž v obchodě nekoupíte ani obloženou bagetu...

Je zjevné, že dotujeme školní stravování dětí opravdu mohutně – a dobře děláme. Ale proč by měly být obědy úplně zdarma? Copak nevíme, jak se všichni k věcem zdarma chovají?

7 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
7. listopadu 2015 v 2:13  

Matení pojmů v Lidovkách: Totální komunismus a obědy zdarma po mladší žáky jsou dva naprosto odlišné pojmy. Znám i soukromého podnikatele. který ve svém stravovacím zařízení dává zaměstnancům obědy zdarma jako kompenzaci menšího platu. Je to snad taky totální komunismus?
Tímto upozorněním na matení pojmů v Lidovkách ten, myslím dost neuvážený, záměr MŠMT dát VŠEM dětem do třetí třídy obědy zdarma neobhajuji. České školství má, myslím, mít poněkud jiné výdajové priority. J. Týř
Poznámka: Myslím, že Lidové noviny, ve kterých působil např. i Karel Čapek, by se nemusely takto bulvárně vyjadřovat.

Unknown řekl(a)...
7. listopadu 2015 v 10:37  

Ministerstvo podpoří mladé nezaměstnané i obědy pro chudé děti (ČT24.cz)


"Tři čtvrtě miliardy je podle Marksové k dispozici na potravinovou a materiální pomoc pro chudé. Zhruba 20 000 dětí ročně by tak například mělo dostávat školní obědy, poskytovat se budou potravinové balíčky. Podle plánu by se jich letos před Vánocemi mělo rozdat 3500. "Rodičů, kteří nemohou svým dětem platit školní obědy, přibývá. V současnosti jsou nejvíce ohroženi nezaměstnaností a možným pádem do chudoby hlavně matky samoživitelky a otcové samoživitelé," řekla Marksová."

Unknown řekl(a)...
7. listopadu 2015 v 17:12  

Jak rozlišíte ty, kteří na to jídlo opravdu nemají a ty, kterým peníze rodiče prochlastají. Nechtělo by to trochu zrevidovat sociálku?

Unknown řekl(a)...
7. listopadu 2015 v 19:17  

Učitelé nejsou kompetentní zkoumat sociální poměry svých žáků.
Možná cesta by asi byla pokud rodiče dětem obědy neplatí, posílat část sociálních dávek přímo do školních jídelen.

Nicka Pytlik řekl(a)...
7. listopadu 2015 v 20:01  

Už to vidím, jak sociálně slabé dítko, volá mamince do kavárny, že ten školní blevajz žrát nebude, tedaaa!

Jirka řekl(a)...
7. listopadu 2015 v 22:34  

Už asi před rokem mi na dotaz odpověděli z MPSV ČR, že po domluvě např. s úřadem práce jde část dávek posílat rovnou do jídelny. Jenomže o tom se nikdo nedozví. Tak radši plošně a s humbukem.

Unknown řekl(a)...
11. listopadu 2015 v 13:59  

Ono mi to spíš než komunismus připomíná 1. republiku. Zrovna o těch bohatých a chudých běží v televizi film.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.