Přečtěte si: Rušení zvláštních škol

pondělí 5. října 2015 ·

Od příštího školního roku bude zrušena výuka ve „zvláštních školách“ a nastane inkluze.


Z komentáře Václava Klause ml.v Novinky.cz vybíráme:

Jde o zničení systému, který měl v naší zemi tradici a býval v mnoha směrech vzorem pro adaptaci mentálně slabších dětí do společnosti.

Změna povede k rozvratu základního školství (vzdělávání průměrně nadaných dětí – těch je drtivá většina), tak jak ho známe dnes.(...)

V tomto projektu bude málo vítězů a spousta poražených – představte si chudáka dítko, které s bídou a pomalu počítá 5 + 5, kdežto ostatní již zvládají rychle násobilku a dělají těžké slovní úlohy. Jak se bude cítit? Vy, kdo jste někdy učili, víte, jak jsou dětské kolektivy poměrně tvrdé k různým handicapům či nedostatkům. Tam, kde ve školách je prostředí jen trochu horší, stát dodá dokonalé oběti posmívání, šikanování a podobně.

2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
5. října 2015 v 16:06  

Je mi líto hlavně těch dětí. Devět let trápení, ponižování a vysmívání a často i šikanování bych nepřála nikomu, snad ani těm, kdo prosazují inkluzi hlava nehlava.
Děti s mentálním postižením jsou velmi citlivé. Slabší povahy to vzdají a uzavřou se do sebe, silné osobnosti budou "samy sebou" a bude s nimi k nevydržení.
Jedním z charakteristických znaků mentální retardace je i snížená úroveň adaptačních schopností. Děti, keré byly schopné se orientovat v desetičlenném kolektivu, budou ve velkých třídách úplně ztracené. Koho napadlo, že mentálně postižení žáci netouží po ničem jiném, než po integraci mezi nepostižené spolužáky?
Komu celý tenhle experiment prospěje?
Překvapilo mne, jak živě pedagogická veřejnost zareagovala na článek o rušení "zvláštních škol". Ale ještě mnohem víc mne překvapilo, jak snadno se nechala uchácholit, když se jí totéž řeklo jinými slovy. Ty baráky se asi opravdu bourat nebudou,ale kdo a co se v nich bude učit, to si zatím nikdo nedovede představit.

Unknown řekl(a)...
6. října 2015 v 10:38  

Vyjma několika málo výjimek, což jsou většinou děti s opravdu zásadním postižením, do praktických škol přicházejí žáci až poté, co jejich vzdělávání na běžné základní škole naprosto selhalo. Po návratu do pro ně nevyhovujícího prostředí běžné třídy opravdu netouží ani žáci ani jejich rodiče.
Nemyslím, že by se pedagogická veřejnost nechala uchlácholit. Pedagogická veřejnost je jenom unavená z toho, že jí nikdo nenaslouchá a má celkem oprávněný pocit, že naprostá inkluze je dané politické rozhodnutí, které jí bude vnuceno aktivisty z neziskových organizací a politiky bez ohledu na realitu a jakékoli odborné argumenty.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.