Přečtěte si: Inkluze se týká i mimořádně nadaných žáků

sobota 31. října 2015 ·

Ve smršti obav ze začleňování dětí s handicapem zůstala trochu na vedlejší koleji informace, že se inkluze od příštího školního roku bude týkat také dětí mimořádně nadaných. Tyto děti ale potřebují individuální přístup.


Z článku Zlaty Šťástkové v Týdeníku školství/EDUin.cz vybíráme:

Velmi jednoznačný názor na problematiku inkluze má pedagog a autor publikací pro pedagogy Robert Čapek:
„Inkluze talentovaných žáků je další indikátor české mizérie. V opravdu kvalitním školství je samozřejmostí individuální práce s talentovanými dětmi, kterou učitel provádí během své normální výuky prostřednictvím individualizace a diferenciace obtížnosti výuky. Jde například o rozdílné úkoly pro žáky v jedné třídě, nefrontální výuku, vzájemné učení dětí, vzdělávací peer programy, modelové hry a další způsoby práce. Žák má ve velmi často možnost volby a jeho rozhodnutí výrazně ovlivňuje jeho vlastní práci ve škole. S tím vším se český školák potká jen zřídka. Nerozhoduje o ničem, nikdo se ho na jeho názor a osobní preference neptá. U nás, kde se talentovaní žáci na základní škole nudí a pak jsou tu údajně pro ně víceletá gymnázia, je práce s nadanými žáky opravdu bídná. Co se pro ně dá udělat? Stačí maličkost. Učitelé by prostě každodenně měli používat dobrou didaktiku. Tedy umět učit – a v tom je inkluze zahrnuta i bez miliard.“

5 komentářů:

Unknown řekl(a)...
31. října 2015 v 9:34  

Jak rozsáhlý výzkum pan Čapek prováděl? Jak měl definovaný vzorek,
jaká byla jeho četnost a jakou metodiku zkoumání použil?
Chtělo by to nějaká data, jinak je to blábol.

Unknown řekl(a)...
31. října 2015 v 9:58  

další úkol.sehnat nadané žáky,

Unknown řekl(a)...
31. října 2015 v 10:28  

Nadaných žáků je celkem dost, Gaussova křivka stále platí.
Jedna moje studentka se v diplomové práci zabývala vzděláváním nadaných žáků v chemii.Výběr provedla podle adekvátních kriterií a pro nadané žáky a připravila celý soubor velmi zajímavých úloh.
Nemile ji překvapilo, že velký počet nadaných žáků odmítal dělat cokoliv "navíc". K řešení úloh je musela přesvědčovat a přemlouvat.
Ti nejschopnější z nich už byli zapojeni do chemických olympiád, které jsou už dlouho jedním z účinných prostředků rozvíjení zájmu žáků o chemii.

Anonymní řekl(a)...
31. října 2015 v 10:53  

hmmmmmm :-( na to snad ani nebudu plýtvat svoji energii.

Josef Soukal řekl(a)...
31. října 2015 v 12:09  

To opravdu musíme donekonečna opakovat, že Individualizace výuky se neobejde bez nižšího počtu žáků ve třídě? Připadá mi, že učitelé jsou považováni za neandrtálce. Hlavně těmi, kteří k výuce tak nanejvýš přičuchli.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.