Dějiny piva

úterý 20. října 2015 ·

Seznamte se s dějinami tekutého chleba!

Dějiny piva jsou zatím nejobsáhlejší kriticky zpracované světové dějiny piva od neolitu až do 16. století, kdy pro výrobu piva končí definitivně středověk. Autor přináší krom notoricky známých skutečností hlavně nová fakta a teorie – například o vzniku piva, a opravuje mylné domněnky a omyly tradované v české i světové pivovarnické literatuře.

Kniha čtivou formou ukazuje dosud nezmiňované ekonomické a kulturní souvislosti spojené s pivovarnictvím. Globální oteplení v neolitu změnilo dosavadní stravovací preferenci lidí - daleko dostupnější se staly první obiloviny.

Dějiny piva tak dokazují, že se objev kvašeného obilného nápoje a chleba stal hlavním motivem pro plánované pěstování obilí a zrod lidské civilizace.

Jaroslav Novák Večerníček (1967) je spisovatel a zakladatel jediného nezávislého časopisu věnovaného pivu v ČR Pivního magazínu. Napsal dosud 7 knih - od románů až po populárně naučnou literaturu. Vyrůstal ve svitavském pivovaru, kde byl vařičem a spílákem jeho bratr. Později tu také pracoval a prošel provozem od sklepa až po sladovnu. Do převratu v roce 1989 pracoval v manuálních profesích. Od roku 1993 byl ekonomickým redaktorem a vedoucím ekonomických redakcí několika celostátních deníků.

Novinku Dějiny piva objednávejte se slevou přímo od vydavatele na www.albatrosmedia.cz

Ukázky stran:

2 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
20. října 2015 v 11:28  

Já nechci jet na Havaj. Chválím Albatros za dobrý vydavatelský počin. J. Týř

tyrjir řekl(a)...
20. října 2015 v 11:38  

Es gibt kein Bier auf Hawaii

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.