Výzkum Pedagogické fakulty Univerzity Palackého: každé desáté dítě obdrželo od známého z Facebooku žádost o „nahou“ fotografii

úterý 15. září 2015 ·

Výzkum s názvem České děti a Facebook 2015, který uskutečnilo Centrum prevence rizikové virtuální komunikace Pedagogické fakulty UP ve spolupráci s partnery, prokázal, že české děti si příliš neuvědomují nebezpečí spojená s využíváním oblíbené sociální sítě. Mezi největší rizika, která děti na Facebooku ohrožují, patří přidávání „neověřených“ lidí mezi přátele; stejné heslo k různým účtům a ochota jít na schůzku s FB-přítelem, kterého nikdy osobně neviděly. Třetina českých dětí prosedí u počítače, telefonu či tabletu více než tři hodiny denně.


Do výzkumu, jenž se uskutečnil v průběhu roku 2015, se zapojilo 1.248 respondentů ve věku 8 až 17 let. Třicet otázek, na něž měli odpovědět, mapovalo, co pro ně Facebook znamená a proč jej používají.

Hranice 13 let rodiče příliš nezajímá Většina dětí je na Facebooku jako doma, s tichým souhlasem svých rodičů – vyjádřeno v číslech: 81 % oslovených dětí má svůj profil na FB, 17 % dětí má založených více účtů. S falešným profilem, který tají před rodiči, pracuje 12 % dětí. Většina rodičů (92 %) ví, že má jejich dítě účet na FB; a to včetně rodičů dětí mladších 13 let, přičemž minimální věková hranice pro vstup na tuto sociální síť je 13 let.

Mezi největší rizika, která děti podceňují, patří nezabezpečený účet, stejná hesla do sociálních sítí i do emailu a v neposlední řadě ochota přidávat si mezi facebookové přátele kohokoli, kdo je o přátelství požádá. „Děti tvrdí, že si svůj facebookový účet umí dobře zabezpečit a nastavit si své soukromí tak, aby se do jejich profilu nikdo nedostal. Nicméně 26,7 % z nich vstupuje na svůj FB účet přes tzv. univerzální heslo, které používá také pro vstup do e-mailu. Získáním hesla pak lze ovládnout více účtů dítěte,“ uvedl organizátor výzkumu Kamil Kopecký z Pedagogické fakulty UP.

Děti mají mezi přáteli cizí, „neprověřené“ lidi České děti mají na FB průměrně dvě stovky přátel. Více než polovina z nich má mezi nimi i své rodiče. Děti si však mezi své přátele běžně přidávají i ty osoby, u kterých nemají ověřenou identitu. Z výzkumu plyne, že 36,6 % dětí nezná všechny své facebookové přátele, které mají v profilu. Je třeba říci, že tito "virtuální přátelé" potom mají přístup k informacím v profilu dítěte, videím, fotografiím, zprávám apod,“ připomněl Kopecký. „Zjistili jsme také, že 30 % dětí bylo facebookovými přáteli požádáno o osobní schůzku v reálném světě; 21 % by na schůzku šlo, kdyby o ni bylo požádáno,“ dodal Kopecký.

Pošleš mi svou fotku? Velmi zajímavou část výzkumu tvoří "žádosti přátel". Z odpovědí mladých respondentů vyplynulo, že 31 % dětí bylo požádáno o fotografii obličeje, 18 % se mělo ukázat na webkameře a 5,8 % se před ní mělo svléknout. Každé desáté dítě bylo rovněž požádáno, aby facebookovému známému poslalo fotografii, na které je nahé.

Základem je prevence Základem ochrany dětí v prostředí sociálních sítí představuje především prevence a trvalé zvyšování informovanosti o tom, jak sociální sítě využívat bezpečně. „Na sociální sítě společnosti Seznam.cz (Lidé.cz, Spolužáci.cz) dohlíží několik desítek administrátorů, kteří vyhodnocují závadný obsah. Jde zejména o erotiku, dětskou prostituci, nabídky s finančním podtextem dětem nebo falešné účty. Výhodou používání českých služeb je i technická podpora, která je vedena v rodném jazyce a uživatelé tak mají větší šanci se rychleji domoci svých práv. Škodlivý obsah je zpravidla odstraněn do jednoho dne od nahlášení,“ zdůraznil Martin Kožíšek z firmy Seznam.cz.

„Klíčové je být dobrým digitálním rodičem. Na našich stránkách a prostřednictvím časopisu ČiliChili ve spolupráci s E-Bezpečím dlouhodobě vedeme kampaň, která představuje koncept, zásady a nástroje Digitálního rodičovství. Děti sice ovládají digitální technologie lépe než jejich rodiče, ale i v digitálním světě jsou to stále stejně zranitelné a nezkušené bytosti,“ doplnil jej Pavel Košek z Vodafone.

Linka bezpečí, Online poradna Linka bezpečí, stejně jako Online poradna projektu E-Bezpečí, zaznamenává denně řadu případů, ve kterých figuruje Facebook jako jeden z nástrojů komunikace a útoku. „Ročně se na nás obrací stovky dětí, které se ocitly v nesnázích kvůli internetu nebo sociálním sítím. Nabourání do účtu, sdílení osobních údajů a intimních fotografií, obtěžování, vyhrožování, lákání na schůzku – to je jenom malý výčet toho, co může i vaše dítě na internetu potkat. Kombinace nízkého povědomí o rizicích a nadměrného trávení času na internetu je přímo líhní problémů. Čím dřív se ale dítě s daným průšvihem svěří, tím lépe se dají vzniklé potíže řešit. I proto je Linka bezpečí a její číslo 116111 anonymní, funguje nonstop a zcela zdarma,“ připomněl Petr Porubský, vedoucí Linky bezpečí.

Výzkum České děti a Facebook 2015 realizovalo Centrum prevence rizikové virtuální komunikace Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci ve spolupráci s Policií ČR, firmami Vodafone, Seznam.cz a Linkou bezpečí.

Podrobné informace najdete na internetových stránkách www.e-bezpeci.cz/facebook2015.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.