Ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal odpovídal online čtenářům Deník.cz

pondělí 7. září 2015 ·

Na co se zaměří inspektoři v novém školném roce 2015/2016? V čem vám mohou být prospěšní a s čím se na ně můžete obrátit? Jaké pozitiva i negativa vidí inspekce ve stávajícím systému vzdělávání vašich potomků? Na tyto i jiné dotazy odpovídal ústřední školní inspektor v úterý 1. září.


Všechny odpovědi na webu Deník.cz

Z odpovědí vybíráme:

Dobrý den pane inspektore, mám dost špatné zkušenosti s naší pedagogickopsychologickou poradnou, kam chodím se svou dcerou. Když jsem se naposledy ptala, bylo mi řečeno že poradny nikdo nekontroluje a že je zbytečné si někam stěžovat. Můžu poslat stížnost na školní inspekci, nebo se vás to taky netýká? Nebo na ministerstvo školství? Děkuji, Hana V.

Dobrý den. Systém školských poradenských zařízení (pedagogicko-psychologické poradny a speciálně pedagogická centra) je opravdu trochu nepřehledný. Když to zúžím na poradny - ty zřizují kraje, metodicky je vede Národní ústav pro vzdělávání, kontrolovat by je měly také kraje a rovněž Česká školní inspekce. Problém je v tom, že aktuální zákonné kompetence umožňují České školní inspekci vykonávat v poradnách pouze kontrolu dodržování předpisů a kontrolu nakládání s financemi. To, co je ale nejdůležitější, je právě průběh poskytování poradenských služeb. A ten zatím Česká školní inspekce kontrolovat nemůže. Tuto problematickou situaci však řeší stávající novela školského zákona, která kompetence České školní inspekce upravuje i směrem k hodnocení průběhu poskytování poradenských služeb. Pokud bude novela schválena, budeme moci napříště hodnotit i to, co zjednodušeně řečeno dělá poradny poradnami. Každopádně stížnost můžete na Českou školní inspekci poslat kdykoli.

Dobrý den, jak se díváte na maturitu v současné podobě? Moje dcera maturovala vloni, možná už to teď je jinak, ale občas na to narazím v médiích a nezdá se i to. Pořád se vozí ty dokumenty v tištěné podobě? V době digitálních technologií nejde maturita dělat prostřednictvím počítače?

Dobrý den, na podobnou otázku jsem již odpovídal, podívejte se prosím tam. Ve zkratce: s realizací tzv. počítačem podporovaného testování u maturitní zkoušky se počítá, základní ICT infrastruktura je k dispozici (bude samozřejmě nutná dílčí úprava atd.), konkrétní rozhodnutí, stanovení jednotlivých kroků a případná akcelerace celého procesu je na MŠMT. Věcně pak zajišťuje Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání.

4 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
7. září 2015 v 0:25  

Zeptal bych se ústředního pana školního inspektora na to, co má učitel udělat, když se žák sebere a odejde z učebny.

Unknown řekl(a)...
7. září 2015 v 12:28  

to by byla zajímavá odpověď,s tím se za své praxe na elitním gymnáziu nesetkal...

Nicka Pytlik řekl(a)...
7. září 2015 v 14:13  

Je předpokládám zřejmé, že pokud nezazní co a jak, může se jít celá státní správa a samospráva ve školství tak akorát vycpat coby sebranka tatrmanů.

krtek řekl(a)...
7. září 2015 v 14:38  

"Pořád se vozí ty dokumenty v tištěné podobě?"
---
Já si tedy papíru užívám a vážím pořád!
---
Má někdo seriozní odhad, jaká je konektivita škol; co to udělá se servery, když se přihlásí všichni studenti; jak bude zabezpečeno zadání a řešení před hacknutím? Ono to zní moc hezky, ale třeba při řešení SCIO testů zkusmo se nám připojení seká. A to nemluvím o situaci, kdy při soutěži Němčinář roku spadla elektrická síť ve čtvrti. Takže zlatý papír!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.