Zdeněk Sotolář: Asistenti ve školách aneb Jak nás oblafnout

pondělí 7. září 2015 ·

V souvislosti s inkluzí se neustále omílá jedno slovo: asistenti, asistenti, asistenti. Jako by to byl spásný všelék. Jenomže to není tak jednoduché, jak si máme všichni myslet. Nedejme se oblafnout.


Kdo je vlastně asistent pedagoga? To je právě otázka. Jestli si myslíte, že jde o odborníky na práci s hendikepovanými dětmi, zejména s dětmi s lehkou mentální poruchou nebo poruchami učení, tak jste vedle jak ta jedle, protože takovým odborníkem je především speciální pedagog, odborník s vysokoškolským vzděláním. A takoví odborníci se nehledají snadno a určitě nestojí ve frontách před dveřmi škol.

Stačí si na prstech jedné ruku spočítat, že i kdybychom čekali na čerstvé absolventy, určitě nemohou dorazit do 1. září 2016. Samozřejmě že vítanou pomocí ve školách nemusejí být pouze vysokoškolsky vzdělaní odborníci. Zejména tělesně postižení žáci potřebují „pomocníky“ zajišťující třeba jejich bezpečný pohyb po škole. A každá škola určitě uvítá i pomoc s dozory na chodbách nebo na mimoškolních akcích...

...ale MŠMT zvažuje také inkluzi dětí s mentálním postižením! To však vyžaduje odbornou pomoc na úplně jiné úrovni, odbornou pomoc, kterou sotva mohou zajistit nekvalifikovaní asistenti. Při vší úctě. Dnes do škol přichází řada asistentů především z úřadů práce. Je pro ně práce asistenta pedagoga profesní budoucností, nebo jen krátkodobou záplatou? Zajistí vláda na ně peníze i v době, až vyschne pramen evropských fondů?

Převzato z autorova blogu na iDNES.cz

4 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
7. září 2015 v 0:34  

Možná by si nadšení inkluzisté mohli pro ilustraci nechat odoperovat třeba koleno obvodním lékařem, kterému bude k ruce někdo ze středního zdravotnického personálu.

Jana Karvaiová řekl(a)...
7. září 2015 v 14:02  

Citace z připravované vyhlášky:
4) Hlavními činnostmi asistenta pedagoga jsou
a) pomoc při výchovné a vzdělávací činnosti a pomoc při komunikaci se žáky a zákonnými zástupci žáků a komunitou, ze které žák pochází,
b) podpora žákům v adaptaci na školní prostředí,
c) pomoc žákům při výuce a při přípravě na výuku; žák je přitom veden k nejvyšší možné míře samostatnosti,
d) nezbytná pomoc žákům při sebeobsluze a pohybu během vyučování a při akcích pořádaných školou mimo místo, kde škola v souladu se zápisem do školského rejstříku uskutečňuje vzdělávání.


Kdo tedy bude žákům poskytovat speciálně pedagogickou péči, kterou v současné době má zajištěnu po celou dobu školní docházky (denně,soustavně, několik hodin)?
Bude to ten speciální pedagog pracující dle vyhlášky na 0,1 - 0,5 úvazku na celou školu???!!!!!!!

Jana Karvaiová řekl(a)...
7. září 2015 v 14:06  

Práce se sluchově postiženými - vyhláška:
Tlumočník do českého znakového jazyka
(1) Je-li žák uživatelem znakového jazyka, může škola při realizaci vzdělávání využít tlumočníka do českého znakového jazyka.

Takže v současnosti je služeb využíváno pro celou třídu na škole pro sluchově postižené. Ten člověk tam pracuje dlouhodobě. Teď si škola bude muset za stejnou sumu zaměstnat takového tlumočníka (protože ten člověk bude asi chtít svůj původní plat, že!?!) pro jedno dítě na celé škole . O jak úsporné.

Jirka řekl(a)...
7. září 2015 v 18:20  

a) pomoc při výchovné a vzdělávací činnosti a pomoc při komunikaci se žáky a zákonnými zástupci žáků a komunitou, ze které žák pochází,

Často slýchám, že spousta kolegů by takovou pomoc potřebovalo i u žáků, kteří nebyli inkludování. Píše se tam, jakou přípravou musí projít asistent pedagoga? Jak dlouhá musí být jeho praxe v krizových oblastech před nástupem do třídy? Jaké výkonostní limity musí splnit v bojových uměních apod.?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.