Školy se mohou začít přihlašovat do programů JA Czech

pátek 11. září 2015 ·

Praktické programy zaměřené na podnikatelskou gramotnost a tzv. měkké dovednosti pomáhají studentům při vstupu na trh práce.

JA Czech, česká kancelář mezinárodní vzdělávací neziskové organizace, v České republice založená panem Tomášem Baťou v roce 1992, otevřela přihlášky pro základní, střední, vyšší odborné a vysoké školy do svých programů pro školní rok 2015/16. K dispozici jsou i školení pro vyučující. Během loňského školního roku se programů JA Czech zúčastnilo přes 11 000 žáků a studentů z desítek škol z celé České republiky. Nový školní rok je již 23. rokem činnosti JA Czech u nás.

Do programů se školy mohou přihlašovat přes web www.jaczech.cz v průběhu celého školního roku (od druhého pololetí již na další školní rok). Pro vstup do programů je nutné uhradit registrační poplatky. Výše registračních poplatků je symbolická, např. registrace do programu JA Firma (studentská firma) stojí padesát korun na jednoho žáka. Přehled registračních poplatků do všech vzdělávacích programů JA Czech je k dispozici zde.

Jitka Bulantová, programová ředitelka JA Czech, uvedla: „Snažíme se vyučujícím co nejvíce zjednodušit zařazení našich programů do výuky. Máme zpracovány Školní vzdělávací programy pro každý z nich. Pořádáme akreditovaná školení, kde pedagogy seznamujeme nejen s metodikou konkrétních programů, ale i s novými trendy v praktické výuce.“

Programy JA Czech:

Základní školy
Střední školy a vyšší odborné školy
Vysoké školy
JA Mini firma


JA Etika v podnikání

Programy JA Czech jsou zaměřeny na podnikatelskou a finanční gramotnost, profesní orientaci a na rozvoj tzv. měkkých dovedností (práce v týmu, komunikace, prezentace před publikem atd., závisejí na sociální a emoční inteligenci). Jsou založeny na praktické formě vzdělávání, při které se setkává svět škol se světem skutečného byznysu. Cílem programů je usnadnit mladým lidem vstup na trh práce, volbu povolání nebo výběr dalšího vzdělávání.

Nejrozšířenějším programem JA Czech je JA Firma, který každoročně vrcholí veletrhem studentských firem v Praze a jehož vítězové pak reprezentují Českou republiku na mezinárodním finále v zahraničí. Loni se do tohoto programu zapojilo celkem 2 204 studentů, kteří pod vedením svých vyučujících založili a provozovali celkem 159 studentských firem.

O JA Czech

JA Czech je českou kanceláří organizace Junior Achievement, která je nejstarší a nejrozsáhlejší vzdělávací neziskovou organizací na světě. Vznikla v roce 1919 v USA a dnes působí ve více než 120 zemích světa. Do jejích programů se každoročně zapojí na 10 milionů dětí a studentů.

Českou kancelář JA založil v roce 1992 pan Tomáš J. Baťa. Vzdělávací programy JA v ČR od té doby absolvovalo více než 300 tisíc mladých lidí. JA Czech je akreditována Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky a pedagogům poskytuje akreditovaná školení.

Základem vzdělávacího systému JA Czech je propojování světa byznysu a škol. Manažeři přednášejí studentům a podílejí se na výuce praktických programů a kurzů. JA je financována zejména z darů partnerů. K nejvýznamnějším patří Bata Shoe Foundation, Citi Foundation, Hyundai, Cambridge Weight Plan, Hewlett-Packard, MetLife, Raiffeisenbank, Agrofert a Continental. Více informací o JA Czech naleznete na www.jaczch.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.