Přečtěte si: Spousta kroužků a tlak na dobré výsledky. Každý desátý školák má depresi

čtvrtek 10. září 2015 ·

Klavír, balet, dramaťák a k tomu třikrát týdně doučování. V případě stále většího počtu dětí běžná dávka týdenních povinností. „V dnešní době bych ani nechtěla být dítětem, když vidím, co všechno musejí zvládnout. Rodiče se ve výběru kroužků předhánějí a tlak na co nejlepší školní výsledky je obrovský,“ říká psychiatrička Petra Dočkalová.


Z článku Barbory Cihelkové v Lidovky.cz vybíráme:

Zatímco generace dnešních otců a matek si ve školce jenom hrála a v první třídě se učila poznávat písmena a číslice, dnešní děti toho musí zvládnout mnohem víc. Školky pro ně ve snaze zavděčit se rodičům a České školní inspekci vytvářejí pestrý program s mnoha poznávacími výlety, předškoláci mívají pracovní sešity s úkoly podobnými těm, které jejich rodiče řešili v první a druhé třídě základní školy. Leckde se přidává i výuka jazyků, dříve volná odpoledne vyplňují kurzy tance, keramiky nebo angličtiny. Současné školkové děti bývají ostatně na pestrý program s pečlivě rozplánovaným rozvrhem zvyklé od narození. Většina tříletých už má s nějakou formou organizovaných aktivit zkušenost. Stačí zadat do internetového vyhledávače heslo kroužky pro batolata. Vypadne 225 tisíc odkazů. Ještě větší dril nastane po nástupu do první třídy.

2 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
10. září 2015 v 17:18  

tlak na co nejlepší školní výsledky je obrovský

Ale depku z něj mají především učitelé.
Pravda je, že dnes nechat ve školce dítě jen tak si hrát vlastně ani nejde. Neustále musí být plněn nějaký vzdělávací cíl. Úplně mne dojale třeba taková předmatematická gramotnost. To může iniciovat jen naprosté trdlo. Výsledkem pak je, že malé děti si neumějí hrát, neumějí se zabavit samy.
Pak jsou rozstrkávány do všech možných organizavaných činností z části i proto, aby to nedejbože nepadlo na rodiče. Odvést, nebo nechat odvést do kroužku, a šup na kafčo a cigárko.
Na druhou stranu, kdo někdy zavítal do dětského pokoje, tuší, odkud psycho vane. Ztlumený zvuk od televize, odněkud nějaká vypalovačka, jedna ruka paří na pécé hru, přepínanou s fejzbúkem, a druhá palcuje esemesku. No to by zmagořil leckdo.
A na stranu třetí, by to mohlo také znamenat, že jen každý desátý školák se pokouší dělat něco smysluplného. Ono, jak se to pojme, že?

Unknown řekl(a)...
10. září 2015 v 18:25  

Také jsem měli ve školním věku dost povinností: hudebka 3x týdně, nějaký sport, nepovinná němčina. Ale neměli jsme ani televizi, natož počítač nebo mobil. Večer, když se naškrábaly úkoly, bylo dost času na čtení.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.