Nadaní studenti vybojovali pro Gymnázium Nad Alejí v Praze příspěvek 200 tisíc korun na moderní technickou učebnu

úterý 29. září 2015 ·

Pražské Gymnázium Nad Alejí bylo vylosováno z 15 škol, které postoupily do užšího výběru podle koeficientu účasti jejich žáků v krajských kolech fyzikálních a matematických olympiád. Obě olympiády podporuje Skupina ČEZ. Hlavní cenou je příspěvek 200 tisíc korun od Nadace ČEZ pro vybudování moderní učebny pro přírodní vědy.


Do letošního ročníku soutěže o Oranžovou učebnu se přihlásilo celkem 39 středních škol. Do slosování postoupilo 15 škol na základě speciálního koeficientu, který vychází z počtu žáků, kteří reprezentovali svou školu v krajských kolech matematické a fyzikální olympiády. Aby nebyly znevýhodněny malé školy, počet řešitelů olympiád se vydělí celkovým počtem žáků. Z těchto 15 škol se pak pod dohledem notáře vylosoval celkový vítěz, kterým se letos stalo Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.

Vedení vítězné školy má o využití příspěvku jasno. „Učebna projde celkovou rekonstrukcí, ale nejvýraznějšími novinkami budou demonstrační stůl, pylonová tabule a demonstrační rozvaděč. Žáci určitě ocení i nový počítač a televizi a fyzikáři nové pomůcky pro fyzikální pokusy v hodnotě 50 tisíc korun,“ říká Jiří Benda, ředitel vítězného gymnázia, a dodává: „Na rozvoj našich žáků klademe velký důraz a jsme rádi, když pro ně škola není pouze povinností, ale i zábavou. Pořízené vybavení přinese do výuky netradiční novinky, které žákům hodiny jistě zpříjemní.“

Příspěvek 200 tisíc korun má sloužit na modernizaci učebny a její přizpůsobení k výuce technických předmětů. Zatraktivnění výuky fyziky či matematiky je totiž jedním z cílů Skupiny ČEZ. „Touto cestou se snažíme učitelům technických předmětů pomoci s výukou. Žáci se fyziky a matematiky často bojí, a my jsme přesvědčeni, že mnohdy zbytečně. Díky moderním pomůckám a přístrojům jim však učitelé mohou lépe ukázat zábavnou stránku těchto předmětů,“ vysvětluje Pavel Puff, manažer útvaru strategický nábor Skupiny ČEZ.

V současné době existuje v České republice již více než 70 Oranžových učeben, které vznikly díky podpoře Nadace ČEZ. Školy o ně mohou žádat i prostřednictvím grantového řízení. Wichterlovo gymnázium v Ostravě loni například vybavilo technickou učebnu moderními tablety, díky nimž je výuka mnohem interaktivnější a pro žáky jistě zajímavější.

Systematickému náboru a podpoře technického vzdělávání se ČEZ věnuje již od roku 1992. V rámci svého vzdělávacího programu Svět energie připravuje studijní materiály pro všechny typy škol a zapojuje své odborníky do výuky na vysokých školách. Také připravuje ve spolupráci s LMC soutěž Vím proč pro žáky a studenty ZŠ a SŠ. Na stránkách www.vimproc.cz mohou vyhrát věcné ceny za natočení krátkého videa, které neotřele vysvětluje fyzikální jev.

Více informací na www.kdejinde.cz/cs/pedagogove/matematicke-a-fyzikalni-olympiady.html a na www.facebook.com/PracevCEZu.

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
30. září 2015 v 20:52  

To je konečně zase jedna dobrá zpráva. Blahopřeji.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.