Jak nastavit efektivnější systém stáží? Učme se z dobré praxe v zahraničí

středa 9. září 2015 ·

Česko se ohledně pracovních stáží má stále co učit od evropských sousedů. Na tom se shodli účastníci konference Stáže v České republice a v zahraničí, která proběhla 8. září v Praze. Více než 80 odborníků sem přijelo diskutovat na téma možnosti systémového řešení a podpory stáží v ČR. Zazněly i příklady dobré praxe z okolních států, které představili zahraniční experti.


V rámci již končícího projektu byla zpracována srovnávací analýza systémů poskytování stáží
ve čtyřech evropských státech – v Dánsku, Německu, Nizozemsku a Rakousku. Ve všech těchto zemích existují různé programy stáží pro nezaměstnané, které spravují veřejné služby zaměstnanosti. Programy stáží pomáhají řešit jak nedostatečné vzdělání či praxi na straně uchazečů o zaměstnání,
tak nedostatek kvalifikované pracovní síly na straně zaměstnavatelů.

„Cílem stáží je především prohloubení kvalifikace a nabytí praxe, v ideálním případě ale přispívají rovnou i k získání zaměstnání. Projekty se proto zaměřují především právě na osoby s nízkou kvalifikací, jež jsou na pracovním trhu výrazně znevýhodněny. Mnohé prvky ze sledovaných zahraničních modelů by mohly převzít i české stážové programy,“ říká ředitel Fondu dalšího vzdělávání Miroslav Procházka.

Příkladem těchto prvků je systém duálního vzdělávání – stáž probíhá částečně jako teoretická výuka na školách, částečně formou praxe přímo u zaměstnavatele. Tento prvek by se dal využít i v rámci stáží pro osoby nízkokvalifikované, které postrádají základní kompetence. Jako dobrý kompromis délky stáže se ukázala doba tří měsíců, s možností navázat případně dalšími stážemi u jiných zaměstnavatelů. To by mohlo být přínosné především pro stážisty, kteří mají větší problémy s nalezením vhodného pracovního místa.

Inovativní prvek do českého prostředí přinesl počátkem roku už projekt Stáže ve firmách 2, když rozšířil nabídku o stáže pro pedagogické pracovníky středních odborných škol. Pro tyto účely byly vytvořeny nové šablony zohledňující stávající znalosti učitelů, jejich zkušenosti a také pracovní vytížení. Mezi reálné přínosy pro absolventy stáží patří zejména srovnání zkušenosti získané na stáži s tím, co vyučují. Ověřují si teorii v praxi, rozšiřují tak své rozhledy. „Chtěla jsem se podívat, kam postoupila technika v realitě. Často se setkáváme s tím, že studenti přinesou nějakou novou techniku, většinou od rodičů. Takže mi někdy připadá, že škola je krok za praxí. Zajímalo mě, na jaké úrovni je skutečná praxe,“ uvedla jedna z účastnic pedagogické stáže.

„Nejen díky pedagogickým stážím byl projekt Stáže ve firmách – vzdělávání praxí 2 velmi úspěšný. Celkově bylo realizováno 1 259 stáží, přičemž více než 90 % stážistů získalo úspěšným absolvováním stáže potřebnou praxi a prohloubilo své vzdělání,“ uvedl Miroslav Procházka.

Projekt 30. září 2015 končí, možnost účastnit se stáže ale zůstává. V ČR existuje Národní katalog stáží, který slouží pro setkávání uchazečů o stáž a zaměstnavatelů, kteří mají zájem stáž poskytnout. Firmy mohou prostřednictvím Národního katalogu stáží zveřejnit nabídku stáže dle některé z dostupných šablon, k níž se následně mohou uchazeči přihlásit. Využívání Národního katalogu stáží je bezplatné a jeho správcem je Fond dalšího vzdělávání.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.