bEDUin: Jak jsou na tom české školy s komunikací on-line?

pondělí 7. září 2015 ·

Podívejte se, co přináší aktuální týdenní přehled bEDUin.


Co přinesl týden 31.8. – 6.9. 2015

Témata týdne: 



Výrok týdne:

„Starší dcera šla letos podeváté 1. září do školy. Zažila osm ministrů školství. A jedinej, kdo vydržel přes dva začátky školy, byl Dobeš…“ Jindřich Šídlo, komentátor Hospodářských novin na Twitteru.

Novinky (výběr ze zajímavých událostí)

  • ŠKOLY NA INTERNETU: POKULHÁVÁNÍ, NOVÁ GENERACE UČITELŮ, A sCOOL web

    EDUin a firma Webnode provedli v srpnu 2015 průzkum na 275 ZŠ a SŠ. Cíl: zjistit, jak jsou na tom české školy s komunikací na internetu. Přes 80 % z nich umožňuje rodičům komunikaci prostřednictvím digitálních kanálů, 75 % umožňuje přístup ke klasifikaci a dalším informacím prostřednictvím svých webů. Chybí však standardy komunikace, dostatečné zapojení žáků a neměří návštěvnost. Tiskovou zprávu k tématu vydá EDUin v úterý. Věk internetu vstupuje do škol i prostřednictvím nové generace učitelů, kteří, podobně jako jejich žáci, v tomto prostředí již vyrostli (LN). Mimochodem, EDUin spouští soutěž sCOOL web o nejlepší školní webovou prezentaci. Registrace končí 30. září.
  • ROBOTIZACE BUDOUCNOSTI V ROCE TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ: DO JAKÉ MÍRY JDE O FALEŠNÉ PŘEDPOVĚDI?

    Diskuse o tom, nakolik automatizace a robotizace změní budoucnost trhu práce (a tedy I vzdělávání) je stále intenzivnější. Výzkumníci Carl Benedikt Frey a Michael A. Osborne určili 9 kritérií, podle nichž lze stanovit míru ohrožení konkrétního povolání robotizací. Aplikace, která pracuje se 4 z nich, ukáže, jak je na tom třeba vaše povolání. Velmi zajímavá diskuse, s odkazem na řadu protiřečících si studií, se vede na Britských listech. Bude zajímavé sledovat, zda kampaň Rok technického vzdělávání, již vede Svaz průmyslu, na toto téma nějak zareaguje. Zvlášť když I do českého průmyslu začínají pronikat prvky Průmyslu 4.0, postaveného na plné automatizaci výrobních procesů (Aktuálně.cz). Doposud se tak nestalo. Další konference v rámci kampaně se bude točit okolo marketingu a PR.
  • RODIČOVSKÁ NESPOKOJENOST A ”OPT OUT” ZE VZDĚLÁVACÍHO SYSTÉMU

    Podle průzkumu, který si nechala udělat iniciativa Vysněná škola ve spolupráci s EDUin a dalšími organizacemi, je na 30 % rodičů nespokojeno s tím, jak veřejný vzdělávací systém vzdělává jejich děti. Jsou to vesměs ti vzdělanější. Zatímco se rodiče domnívají, že znalosti umí běžná škola předávat relativně dobře, v kategoriích jako jsou sociální dovednosti, odpovědnost, samostatnost či touha vzdělávat se je to o poznání horší. Zajímavé je, že podle tohoto průzkumu je většina rodičů ochotna za vzdělávání svých dětí připlácet (infografika na Aktuálně.cz). Bob Kartous v komentáři pro Hospodářské noviny vidí problém v tom, že zatímco vyšší sociální třídy mohou zvolit ”opt out” z veřejného vzdělávacího systému, většina společnosti nikoliv, což s sebou nese riziko rozevírání sociálních nůžek. Týden se v titulku soustředil na požadavek individuálního přístupu. ČT se rozhodla vyzdvihnout fakt, že rodiče nevidí jako nutné dělit děti do tříd dle věku. HN akcentují trend zakládání neveřejných ZŠ.
  • TÉMATA NOVÉHO ŠKOLNÍHO ROKU

    Nový školní rok přinesl tzv. přípravné třídy. Řada jiných změn bude ale v tomto roce teprve připravována. Patří mezi ně zejména prováděcí dokumentace k inkluzi, příprava přijímacích zkoušek na SŠ a ujasnění jejich ”jednotnosti”, další rok příprav kariérního řádu, příprava Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání a podle ministryně školství také příprava změny financování regionálního školství (ČT). Jako nadčasové téma, které by v tomto roce mohlo více rezonovat, je podle EDUin podpora otevřených vzdělávacích zdrojů. Více v souhrnu témat.
Inspirace z (a do) praxe
Akce tohoto a příštího týdne (výběr z EDUkalendáře)
  • 8.9., Praha – Otevřená třída, EDUpoint: Fyzika jako zajímavá věda; Skautský Institut, Staroměstské náměstí 4, Praha 1, 17.00 – 19.00
  • 15.9., Praha – Akvárium, EDUpoint: Existuje ještě reforma školství?; Skautský Institut,

    Staroměstské náměstí 4, Praha 1, 17.00 – 19.00

8 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
7. září 2015 v 15:25  

Velmi děkuji Eduinu za pokročilou demokratizaci svých nově předělaných stránek.
Všichni zajisté uvítali, že diskusí se mohou účastnit pouze majitelé účtů sociálních sítí. Také je velmi inovativní, že se tyto komentáře nenačítají a nezobrazují pod titulkou článku.
Úplně nejlepší jsou nejnovější komentáře – sofistikovaný výběr nějakého experta z komentářů starých třeba i skoro rok.
No není to paráda?
Pokud jde pouze o technickou chybu velmi se za výše uvedená slova omlouvám.
Po týdnu se mi ale zdá, že opravdu o chybu nejde. Tedy technickou.

Nicka Pytlik řekl(a)...
7. září 2015 v 15:54  

Oni mají také webové stránky? A kde, prosimvás! Snad ne na internetu?!

Zdeněk Bělecký řekl(a)...
7. září 2015 v 15:57  

Je mi líto, že Eduin se z platformy pro diskusi o vzdělávání stal cenzurovanou hlásnou troubou vybraných aktivistů se správnými názory. Technická "inovace" jejich webu tomu odpovídá.

tyrjir řekl(a)...
7. září 2015 v 16:24  

Obávám se, že se tím omezením diskuse začínají stránky EduIn stávat nálevkou / nálévárnou jednosměrně tekoucích názorů, doporučení, návodů a úkolů podobně jako se jí myslím už staly např. Britské listy a mnohá další internetová média. Směrem ke školám i k MŠMT EduIn inovátorsky propaguje volnost názorů a přístupů. Sám ji však na svém webu omezením možnosti seriózní diskuse omezuje. To, co EduIn poslední dobou předvádí začíná být myslím mnohdy spíše propagandou, než smysluplnou propagací nových přístupů ke koncepcím a organizování práce škol a k výuce samotné. J. Týř

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
7. září 2015 v 17:01  

Ono je to podobné i na druhém domovském webu pana Feřteka, na Respektu, i tam se do diskuse musíte nejdříve registrovat a pak čekat na "schválení" příspěvku.

tyrjir řekl(a)...
7. září 2015 v 17:13  

Partneři a zdroje financování EduIn
- Partneři:
CSR Consult s.r.o. – konzultace a spolupráce v přípravě projektů
C&COM Advertising – konzultace v oblasti marketingu a podpora naší činnosti formou prostorového a materiálního zabezpečení
Hotel Adria – podpora formou prostorového a cateringového zabezpečení našich akcí (např. diskuzní fórum EDUklubu)
Kameraman.cz – spolupráce při záznamu kulatých stolů ke vzdělávací politice SKAV a EDUin
KVAS o.s. – sdružení, které nám pomáhá s audiovizuální podobou našich projektů. Díky nim se podařilo např. rozpohybovat spot Věděli jste to? 2.0
Petr Jedinák – fotograf, který nám věnoval svoje fotografie, které můžeme využívat v rámci našeho webu
Perfekt Crowd – realizace výzkumných šetření
PUNKfilm s.r.o. – konzultace v oblasti tvůrčích projektů a přípravy kampaní
Webináře – podpora on-line přenosů kulatých stolů ke vzdělávací politice SKAV a EDUin

Zdroj http://www.eduin.cz/partneri/

- Zdroje financování: ???

Jana Karvaiová řekl(a)...
7. září 2015 v 18:26  

Je ja neverim vlastnim ocim.Na Eduinu se objevil muj komentar.Ze by naprava?Ze by se chytli za nos?

Nicka Pytlik řekl(a)...
7. září 2015 v 19:53  

Zatím se, paní Karvainová, na svoje oči klidně spoléhejte. O nedůvěře bude moci začít uvažovat, až tam uvidíte můj komentář.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.