Revoluce ve výuce cizích jazyků na českých základních školách

úterý 11. srpna 2015 ·

Z projektu Škola bez hranic vznikla pod vedením metodiků jazykové školy Channel Crossings celá řada výukových produktů, z nichž některé v České republice dosud neexistují. K nim patří především učební řada s názvem „Labyrinth“ pro výuku metodou CLIL. Jedná se o vůbec první ucelený soubor učebnic a doprovodných materiálů CLIL v České republice, který odráží RVP i školní vzdělávací plány škol.


Unikátní řada výukových materiálů kombinuje výuku cizího jazyka a odborného předmětu a je určena pro žáky na 2. stupni základních škol. Dosud byla v ČR vytvořena pouze metodická podpora a jednotlivé dílčí aktivity pro výuku různých předmětů v cizích jazycích. V rámci projektu ŠKOLA BEZ HRANIC (www.openschool.cz) bylo vytvořeno 15 učebních sad, které umožňují komplexní zavedení metody CLIL do výuky na základních školách a systematickou podporu jak pro učitele, tak i žáky.

Každá sada ,,Labyrinth‘‘ se skládá z učebnice, pracovního sešitu, učitelské příručky, poslechového CD, deskové hry a 15 interaktivních online didaktických her. Labyrinth zahrnuje kombinace anglického a německého jazyka s pěti předměty (matematika, dějepis, zeměpis, přírodopis a občanská výchova).

Do pilotní výuky s učební řadou Labyrinth se pustilo více než 90 učitelů a kolem 3000 žáků. Ačkoliv výuka metodou CLIL není jednoduchá, oceňujeme odvahu a chuť učitelů, s jakou se do pilotní výuky pustili. „Díky projektu Škola bez hranic měla naše škola možnost nabídnout žákům nový vzdělávací program CLIL. Tento jazykový program podporuje různé učební styly, rozšiřuje komunikační dovednosti, ale hlavně motivuje žáky nenucenou a zábavnou formou využívat anglický jazyk ve všech oblastech. Učebnice jazykové školy Channel Crossings jsou velmi vhodně, zábavně zpracovány s přihlédnutím na znalosti žáků a přinášejí mnoho druhů aktivit a úkolů nenáročných na přípravu. Jsme rádi, že jsme se mohli zúčastnit pilotáže těchto učebních materiálů.“, uvádí Lenka Paťavová ze ZŠ Podharť ve Dvoře Králové n. L.

Ukázka učebnic pro výuku dílčích kombinací předmětů a cizího jazyka jsou k dispozici zde: openschool.cz/ucebnice-clil/.

Veškeré informace k projektu naleznete na www.openschool.cz.

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
11. srpna 2015 v 10:31  

skvělé! takříkajíc přímo great! bude to zábavné,žertovné,hravé,kreativní,akční,super,....

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.