Ludmila Kovaříková: Aplikace, které se osvědčily (2014/2015)

čtvrtek 6. srpna 2015 ·

V průběhu roku člověk vyzkouší množství programů a aplikací. Některé použije jen jednou, některé se však osvědčí natolik, že by je rád doporučil ostatním. Letos takových aplikací, pro které jsem dokonce vytvořila zvláštní záložku, bylo několik. Za odkazy na mnohé z nich musím opět poděkovat Pepoušům.

Kahoot - aplikace pro hlasování s mobily

Pravidelně jsem pro hlasování používala Everyslide, ale tato stránka byla bohužel zrušena. Probádala jsem různé jiné podobné možnosti a nakonec jsem zůstala u této. Výhodou je, že děti do svých mobilů nemusejí nic stahovat. Stačí otevřít stránku a zadat kód. Děti měly nakonec Kahoot raději než Everyslide, protože hudba, barvy i celkové vyznění více podporovalo jejich soutěživost.

Příklad: https://play.kahoot.it/#/k/9b94f46a-4592-4472-adf3-e78914336ad4

FlipQuiz - aplikace pro hru Riskuj

U nás Riskuj, v angličtině Jeopardy. Výhodou je, že nemusíte čísla kreslit na tabuli nebo pracně vkládat do Powerpointu. Hru jsem používala právě v angličtině (např. http://flipquiz.me/quiz/20043) a některé třídy ji vyžadovaly pravidelně. Koncem školního roku si děti ve vyšších ročnících tvořily hru samy.

LearningApps.org - aplikace pro tvorbu cvičení

Ráda vytvářím cvičení v např. HotPotatoes nebo v programech z www.education.vic.gov.au/languagesonline, aby si děti drilem učivo dostatečně procvičily. Přesto stejné schéma omrzí, a proto občas hledám jiné alternativy. Learningapps je oproti ostatním aplikacím původně německá, ale samozřejmě se dá přepnout do angličtiny. Nabízí velkou řadu možností – přiřazovačky, seřazování, pexesa, doplňování, oběšence, kvízy… A je naprosto úžasné, že je zdarma.

Příklad: http://LearningApps.org/display?v=p08se5zac01

Connect Fours - hra je součástí stránek www.classtools.net

Cílem hry je najít společné vlastnosti zadaných slov, aniž by byly pojmenovány kategorie. Aplikaci jsem používala hlavně v češtině, při níž si děti jednoduše našly hru na třídních webových stránkách na svých mobilech.

Příklad: http://www.classtools.net/connect/201502_dfDmGa

Skripty

Nejsem příznivcem domácích úkolů, ale chtěla jsem nabídnout dětem opakování s okamžitou zpětnou vazbou. Zároveň však tak, abych měla nějakou zpětnou vazbu i já. To se podařilo se skriptem Super Quiz. Učitel nejdříve vytvoří test v Google formulářích a pak přidá skript, který by měl vyhodnotit žákovské odpovědi a poslat hodnocení včetně správných odpovědí jak žáku, tak učiteli. Bohužel, skript je poměrně komplikovaný na přípravu a občas se také stalo, že se hodnocení neodeslalo, a děti, které se obávaly mi poslat e-mail o nefunkčnosti, čekaly marně. Nesmírnou výhodou ovšem bylo, že někteří žáci si opakování na delší písemné práce prošli několikrát a pak byli připraveni naprosto perfektně.

Video např. tady: www.youtube.com/watch?v=x7wQp7Yq_8c

Co se týká mých kolegyň, nejčastěji používaly Quizlet na opakování slovíček, PUZZLEMAKER na tvorbu (tištěných) křížovek a také Online cvičení k opakování češtiny.



Převzato s laskavým souhlasem autorky z jejího webu Vyučování

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.