Přečtěte si: Prečo francúzske deti nemajú ADHD?

čtvrtek 9. července 2015 ·

Porucha pozornosti spojená s hyperaktivitou (ADHD) je ochorenie, s ktorého diagnostikou sa rodičia u detí stretávajú čoraz častejšie. Hoci je táto choroba už viac ako 100 rokov známa, patrí medzi najmodernejšie a najčastejšie diagnostikované detské poruchy dnešnej doby. Predstavuje kombináciu problémov s udržaním pozornosti, hyperaktivitou a impulzívnym správaním. Najčastejšie sa vyskytuje u chlapcov a je u nich zistená až 4 krát častejšie ako u dievčat.


Z článku Zuzany Gránské v EduWorld.sk vybíráme:

Nie všetko, čo na prvý pohľad vyzerá ako ADHD ňou aj skutočne je. Wedge napríklad upozornila na výrazné výchovné rozdiely v krajinách, kde je diagnostika ADHD nízka a vysoká. Naznačuje, že problém, resp. odlišnosť správania u mnohých detí môže spočívať iba vo výchove alebo prirodzenej povahe detstva a nejde skutočne o žiadnu poruchu – patologické správanie detí.

Ak nebude spoločnosť viac akceptovať skutočnosť, že „deti by mali mať nárok byť deťmi,“ počet detí s touto diagnózou bude pravdepodobne narastať. Stále viac odborníkov upozorňuje na to, že v škôlkach a školách sa od detí neustále vyžadujú „výkony“, ktoré prakticky nie sú v súlade s ich vývojom. Sedieť napr. 45 minút v triede a mať 5 minútovú prestávku, kedy sa môžu deti socializovať, je pre mnohých prváčikov nemožné. To všetko následne vyvoláva tlak na rodičov, aby hľadali problémy tam, kde v skutočnosti nie sú.

Možno si spomeniete na detský film Šarlotina pavučinka a na scénu, kedy utrápená matka prichádza za lekárom a pýta sa na diagnózu svojej dcéry, ktorá sa jej zdá iná ako ostatné deti. Hovorí mu: „Viete, ona má len zopár zvieracích priateľov a robí často rôzne nečakané veci...“


Lekár jej na to s pochopením odpovedá: „...Ó áno, ak chcete vedieť, ako sa volá táto diagnóza, je to DETSTVO. A bohužiaľ, z toho vyrastie!“

4 komentářů:

Unknown řekl(a)...
9. července 2015 v 16:19  

Mám už delší dobu dojem, že dignózou ADHD se u nás plýtvá. Každé trochu neposedné dítě, které nedokáže sedět jako přišité na jednom místě, kdykoliv si to dospělí přejí, ale také každé neukázněné dítě, které nedovede nebo nechce respektovat pravidla slušného chování a často také dítě, které se za každou cenu snaží "být samo sebou", jak je to teď moderní, dostane nálepku ADHD a tu si nese do života.

Dnes jsem byla v tramvaji svědkem události, s jakou jsem se nesetkala poprvé: mladí rodiče, ještě jedna mladá paní a asi šestiletý kluk. Povídali si najednou ten chlapec řekl asi něco mimořádně vtipného.Všichni dospělí se začali smát a křičet jako pominutí na celou tramvaj. Kluk se k nim po chvíli přidal a začal se předvádět a skákat po plošině pro kočárky jako smyslů zbavený. Kdy už budili pozornost všech cestujících, začali rodiče kluka dost drsně napomínat,aby se uklidnil, ať toho nechá, nebo.....
Chlapec v tom byl nevinně, jenom napodobil jejich chování...

Unknown řekl(a)...
10. července 2015 v 10:02  

9. července 2015 16:19

Tedy nevychovaní rodiče s diagnózou ADHD (taková lehká mozková dysfunkce, kterou "trpí"až okolo 80% tohoto národa).

Unknown řekl(a)...
10. července 2015 v 11:43  

Každá diagnóza je dobrá, co by jinak dělala rozmanitá poradenská zařízení?
Když jsme tuto diagnózu označovali jako LMD (lehká mozková dysfunkce), nebyl o ni takový zájem, vypadalo to, že by to moho být "něco" s mozkem. Ale ADHD zní dobře a je to moderní.

Unknown řekl(a)...
14. července 2015 v 20:24  

protože pijí červené víno,ti. co jej pijí přiměřeně ,jsou klidní a nezlobí
a ti. co jej pijí mnoho, jsou pitomí a u nich se již nic dalšího nezkoumá,když jsou pitomí

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.