Nejlepším projektem na popularizaci vědy je vědecko-technická „roadshow“ pro školáky

úterý 9. června 2015 ·

Vítězem žákovské soutěže Věda očima mladých aneb jak podpořit vědu a techniku v ČR se stal tým, jenž svým projektem láká děti na studium vědeckých oborů. Kolektiv studentů z pražského Centra odborné přípravy technickohospodářské, jenž se svou „roadshow“ objel několik základních škol, posbíral i Cenu veřejnosti a Cenu společnosti Bayer. Na druhém místě se umístili žáci ze ZŠ Dr. Jana Malíka v Chrudimi, kteří zkoumali efekt moderních nápojů na lidský organismus. Třetí příčku obsadili studenti Gymnázia Jana Nerudy se svým krimifilmem ukazujícím využití forenzních věd v praxi. Slavnostní vyhlášení proběhlo v rámci závěrečné konference letošního ročníku osvětového programu Věda má budoucnost, jež se snaží přitáhnout mladé lidi k přírodovědným a technickým oborům. Autoři oceněných projektů si mezi sebou rozdělili finanční odměny ve výši více než 40 tisíc korun.


Šestice studentů SŠ-COPTH si pro své mladší kolegy ze sedmých a osmých tříd základních škol připravila naučně-zábavný program, jehož cílem bylo nalákat žáky, kteří se brzy budou rozhodovat o své budoucnosti, ke studiu technických škol. Pomocí vědeckých pokusů připomínajících spíše kouzelnické triky jim ukázali, že chemie není jen nudná práce v laboratoři. Projekt, který svou náplní přímo koresponduje s podstatou programu Věda má budoucnost, si získal jak odbornou porotu, tak zástupce firmy Bayer i přízeň veřejnosti, jež měla možnost podpořit své oblíbence v internetovém hlasování. Celkově studenti vyhráli 20 tisíc korun, které se chystají použít na dovybavení školní chemické laboratoře. „Zvolili jsme dobré téma, které je aktuální. Měli jsme ale spoustu silných soupeřů, o to více si toho ceníme,“ říká paní učitelka Květa Křikavová, jejíž žáci zvítězili již v minulém ročníku soutěže.

Netradiční téma si pro svůj projekt zvolili žáci chrudimské základní školy. Za pomoci vepřového jazyka, jejž týden namáčeli v čaji, kávě, minerálce a sladkých limonádách, zkoumali, jaké má jejich chemické složení vliv na tkáně našich vnitřních orgánů. Své zkoumání doplnili i anketou mezi svými spolužáky o „zdravosti“ nápojů. Výsledky ukázaly, že nejvýhodnější je sáhnout v parném létě spíše po minerálce nebo čaji.

Studenti z pražského Gymnázia Jana Nerudy si vzali na paškál Sherlocka Holmese a jeho ne-vědecké vyšetřovací metody. Ve svém volném čase se pustili do studia forenzních věd, pod dohledem odborníků si vyzkoušeli daktyloskopii, trasologii, balistiku a další postupy vyšetřování trestných činů, které dnes a denně vídáme ve filmech a televizních seriálech. Snažili se poukázat na to, že atraktivnost a spád příběhu je často na úkor vědecké přesnosti. Kriminálky jsou přitom velmi oblíbeným a divácky vděčným žánrem, mohly by se tedy stát zdrojem osvěty a vzdělání pro širokou veřejnost. Studenti proto natáčejí vlastní detektivní film, v němž využívají všech poznatků, které získali během práce na projektu. „Premiéra bude letos v prosinci, budeme rádi, když se přijdete podívat,“ zvou mladí tvůrci.

Kromě společnosti Bayer rozdaly své zvláštní ceny také firmy ŠKODA AUTO a Sedlecký kaolin. Zástupci automobilky se rozhodli podpořit své „krajany“ z mladoboleslavské základní školy v Jilemnického ulici a jejich projekt Hurá na mobily, jenž má prostřednictvím vlastnoručně vyrobeného robota pomoci pedagogům udržet přehled o tom, zda žáci dodržují zákaz používání mobilních telefonů během vyučování. Sedlecké zase zaujal nápad dvou chlapců z Technického lycea v Ostrově, kteří zjišťovali příčiny nedostatku dívek na vědeckých oborech a způsoby, jak jich mezi sebe přilákat co nejvíce.

Soutěž Věda očima mladých byla vyhlášena v rámci čtvrtého ročníku programu Věda má budoucnost, jenž si klade za cíl zatraktivnit výuku přírodovědných a technických předmětů na českých školách a zvýšit tak zájem mladých lidí o studium těchto oborů. Bojuje tím proti úbytku kvalifikovaných odborníků, s nímž se český pracovní trh dlouhodobě potýká. Za iniciativou stojí vzdělávací organizace AISIS, zapojena je i řada předních nejen českých firem, kterým leží na srdci budoucnost vědy a techniky. Pokud chcete myšlenku zatraktivnění přírodovědných předmětů a technických oborů podpořit i vy, zapojte se do našeho programu. Na www.vedamabudoucnost.cz najdete informace pro firmy i školy.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.