Marek Semerád: Podivné odvolání ministra Chládka...

středa 3. června 2015 ·

Jeden z nejschopnějších ministrů současné vlády končí. Okolnosti jeho odchodu jsou docela podivné. Nejde v případě údajného mobbingu o zástupný problém?


Jeden z nejschopnějších ministrů současné vlády končí. Okolnosti jeho odchodu jsou docela podivné. V novinách vlastněných A. Babišem vyšel článek o údajném mobbingu na ministerstvu školství a krátce poté premiér Sobotka navrhl odvolání Marcela Chládka z funkce. Nebral přitom vůbec v potaz svědectví zaměstnanců MŠMT ve prospěch ministra. Nejde tak jen o zástupný problém?

Z vlády zatím byli odejiti pro neschopnost dva ministři – oba za hnutí ANO – což svědčí o nepříliš úspěšné Babišově personální politice. „Oligarcha“ usoudil, že je na čase, aby konečně padl nějaký ministr za ČSSD. Marcel Chládek je jedním z nejaktivnějších a také nejvíce erudovaných členů vlády – školské problematice se věnoval dlouhodobě již jako senátor. A. Babišovi se ale nezamlouvaly jeho požadavky na navyšování finančních prostředků do školství. Navíc M. Chládek neměl ideální vztahy s některými členy hnutí ANO, např. s předsedou školského výboru Poslanecké sněmovny PČR J. Zlatuškou.

Marcel Chládek je skutečným odborníkem v problematice školství a sportu a během svého působení v čele resortu stihl vykonat mnoho pozitivního, což se jeho předchůdcům nepovedlo za celá léta. Stačí vzpomenout na zcela neschopného Josefa Dobeše (VV), jehož současný ministr – tehdy v roli opozičního senátora – často kritizoval. Mezi největší úspěchy M. Chládka určitě patří získání peněz pro mateřské a základní školy, navýšení učitelských platů při současném ušetření 650 milionů korun na provozních nákladech resortu, podpora sportu a učňovského vzdělávání, zdravější školní stravování a zákaz automatů se sladkostmi, podpora inkluze – tj. začlenění dětí s postižením do běžných škol, povinné přijímací zkoušky na střední školy, novela vysokoškolského zákona atd. Získal i uznání odborníků za snahu směřovat české školství finskou cestou.

Ministr financí za ANO jen těžce snášel úspěchy ministra školství za ČSSD placené z peněz resortu, který sám spravuje. Tak se ho rozhodl prostřednictvím svých médií „zaříznout“ a povedlo se. Nepřekvapuje, že se slabý premiér svého výborného ministra vůbec nezastal. Naopak překvapuje skutečnost, že ho odvolal ukvapeně na základě informací v článku, který vyšel v Babišových novinách, aniž si podrobně ověřil, jak to ve skutečnosti celé bylo. A. Babiš se zřejmě snaží odpoutat pozornost i od vlastního střetu zájmů v kauze biopaliv, což se hojně přetřásalo při jednání o vyslovení nedůvěry vládě. Otázkou zůstává, jestli do budoucna každý ministr bude odvoláván na základě novinových článků v MF Dnes, jak se to již stalo v případě H. Válkové a M. Chládka. Tento postup vnáší do české politické kultury zcela nový nestandardní rozměr.

Převzato z autorova blogu na iDNES.cz.

13 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
3. června 2015 v 11:01  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Jiri Janecek řekl(a)...
3. června 2015 v 11:03  

Tady ten text namestka hejtmana stredoceskeho kraje (pravdepodobne za socdem) by se spolu s nasledujicim textem Jana Bartone (manzelem exnamestkyne Libereckeho kraje za ODS Evy Bartonove [neni to dokonce ta 14-denni ministryne?]) by se mohl pouzivat v hodinach obcanske nauky...
Zaci by se na nich mohly naucit, kdy je treba vhodne mlcet...

poste.restante řekl(a)...
3. června 2015 v 12:08  

Školství není placeno "z peněz resortu" financí.
Pan tajemník je docela odvážný, pokud předsedu vlastní strany označuje jako "slabého premiéra" a hodnotí jeho kroky jako "ukvapené".
Že tato mlžná clona odpoutává pozornost médií od Babišovy řepky olejky, to je sice fakt, ale osobně pochybuji, že Chládkova kauza vznikla na popud našeho podnikajícího ministra financí.

Pro nás to každopádně znamená, že při vyjednávání o rozpočtu bude opět ministr(yně - nejspíš), který/á se sotva stihne v resortu zorientovat. A to není dobře.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
3. června 2015 v 12:55  

A tak co, máme hovno a bude ho mít i nadále.

Nicka Pytlik řekl(a)...
3. června 2015 v 13:07  

Ach ti neustále hýkající Semerádové...
Pokud je odvolání ministra vázáno na jeho osobnostní rysy, popřípadě nevalné způsoby, pak problém jde za delegující stranou, v tomto případě pak předsedou vlády především. Tak jako jde za personální líhní třeba kauza Rath. Nebo kauza Nečas. Jak se všichni z tehdejší vládní strany srdceryvně divili, co že se to na tom úřadu děje.
Ustavením do funkce se člověk ve svojí podstatě nemění. Jen usilovně krystalizuje.
Nakonec, nebyli bychom v Česku, kdyby někteří konspirátoří nedávali do souvislosti odchod ministra školství s příchodem státního tajemníka tentokrát na úřad vlády. Všechny cesty vedou do Strakovy akademie.

Nicka Pytlik řekl(a)...
3. června 2015 v 13:09  

máme hovno

No, jak kdo! Někteří je máme tuplem...

Tajný Učitel řekl(a)...
3. června 2015 v 16:16  

"Andrej, máš koruny? Pár giga. Jako Jánošík, bejby. Odbory mi šlapou na paty, nechci dopadnout jak Jimmy Hoffa, bejby. Mně nechaj klečet v rohu na polínkách, ty vogo.

Čaba neblázni, potrebujem love na repku. Vieš ty čo, sprdni sekretárky a možeš o rok vycúvať. Hodím do Blesku echo.

Zdeněk řekl(a)...
3. června 2015 v 17:05  

Proboha, z jakého důvodu tu dáváte prostor tomuto individuum, jehož jediné umění je řiťolezectví, praktikované především na tom pánovi, co má rád víno a neumí moc dobře jezdit na kole?

Zdeněk řekl(a)...
3. června 2015 v 17:06  

Individuu

Nicka Pytlik řekl(a)...
3. června 2015 v 21:30  

dáváte prostor tomuto individuu, jehož jediné umění je řiťolezectví

Myslím, že pan Tajný Učitel zase až tak individuálně řiťolizný umělec nebude.

Tomáš Dopita řekl(a)...
3. června 2015 v 21:52  

Pane Pytlíku, pozor na významný významový překlep (záměnu?). Řiťolizný znamená řiť olizující. Měl jste, pravděpodobně, na mysli řiťolezný - v řiť lezoucí. Nebo se mýlím? :-))

Nicka Pytlik řekl(a)...
3. června 2015 v 22:09  

Vida! Překlep. Děkuji.
Stále se mi plete pravá strana s levou. A přitom je to tak jednoduché.
Například pravá ruka je ta, která má při pohledu shora palec vlevo.
Ostatně docela zajímavé téma. Shoda nebo rozdíl 'lezce' a 'lizce' v přístupu k řiti.

Tajný Učitel řekl(a)...
4. června 2015 v 9:01  

Lze říci, že můj vztah k oné tělesné dutině kohokoliv, kdo má rád víno a neumí jezdit na kole, zatím postrádá nutnost fyzického výkonu, ať už horolezeckého či orálního. Domnívám se, že pan Zdeněk reagoval na osobu pan Semeráda.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.