Pipi dlouhá Punčocha slaví 70. narozeniny

středa 3. června 2015 ·

21. května uplynulo přesně 70 let od chvíle, kdy neohrožená Pipi poprvé spatřila světlo světa. Právě tehdy totiž Astrid Lindgrenová věnovala rukopis Pipi své dceři Karin jako dárek k desátým narozeninám. Během následujících 70 let byla kniha přeložena do 70 jazyků a po celém světě se jí prodalo přes 66 milionů výtisků. Pipi se stala jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších hrdinek literatury pro děti.

Nakladatelství Albatros právě vydalo desáté jubilejní vydání Pipi Dlouhé punčochy, a ne ledajaké! Exkluzivní vydání vychází s původními ilustracemi Ingrid Vang Nymanové.


Mnozí považují Pipi Dlouhou punčochu za první punk, druzí za první emancipovanou ženu. Astrid Lindgrenová s pomocí Pipi záměrně rozbíjela tradice dětské literatury. Pipi je nebojácná, vynalézavá, svéhlavá, prostořeká, ale přesto laskavá a štědrá. Pohrdá konvencemi a je naprosto upřímná. Nastavuje tak světu dospělých nemilosrdné zrcadlo. Není tedy divu, že první vydavatelství odmítlo rukopis jako „příliš podvratný“. Knižně vyšla Pipi Dlouhá punčocha poprvé v roce 1945. „Toto vydání způsobilo ve Švédsku ihned skandál a vyvolalo vlnu emocí, protože veřejnost nechtěla mít nic společného s hrubým a nebezpečně špatným příkladem pro novou poválečnou mládež,“ vysvětluje Ondřej Müller, programový ředitel Albatros Media.

České děti se s Pipi seznámily v knižní podobě poprvé v roce 1976, kdy Albatros v jedné ze svých tehdejších stěžejních edic Jiskřičky souborně vydal všechny tři knížky – Pipi Dlouhá punčocha, Pipi Dlouhá punčocha se nalodí a Pipi Dlouhá punčocha v Tichomoří. Knihu přeložil Josef Vohryzek, který však v minulém režimu nemohl publikovat, proto ho v dřívějších vydáních svým jménem pokrývala Jana Fürstová. Šesté vydání v roce 2001 rozšířil Albatros o kapitolu Pipi Dlouhá punčocha na Chmelnici, která byla objevena v archivu švédského nakladatelství Rabén & Sjögren. Od té doby se kniha honosí také autorčiným věnováním českým čtenářům. Dnes je mnohem známější vydání s ilustracemiAdolfa Borna, které Albatros vydal poprvé v roce 1993.

Ukázky stran: 





0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.