9. 6.: Science Café Praha: Propojení vědy s výukou přírodních věd na školách. Proč je to dnes důležitější než dříve

pondělí 1. června 2015 ·

O tom, jakou roli hrají rostliny v procesu klimatických změn, jak se do výzkumu tohoto procesu mohou zapojit žáci a studenti a proč je to důležité právě v období probíhajících klimatických změn, přijde pohovořit Jana Albrechtová z Přírodovědecké fakulty UK a Dana Votápková s Ilonou Krpcovou, vedoucí mezinárodního programu GLOBE v ČR, který již dvacet let propojuje vědu s výukou přírodních věd na školách a učí studenty a žáky porozumět přírodním procesům kolem nás.


Místo: Srbská 2, 160 00 Praha
Datum: 9. červen 2015 od 19 hodin

Profil hostů:

Prof. RNDr. Jana Albrechtová, Ph.D. je profesorem anatomie a fyziologie rostlin na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze a působí též na Botanickém ústavu AV ČR. Vystudovala biologii a matematiku na PřF UK v Praze, dále studovala na University of Wales ekologii a získala titul Master of Science. Ph.D. absolvovala na PřF UK v oboru anatomie a fyziologie rostlin. V r. 2004 se na PřF UK v tomto oboru habilitovala a v r. 2012 byla jmenována profesorem oboru anatomie a fyziologie rostlin. Po mnoho let stojí v čele České společnosti experimentální biologie rostlin, v současnosti je prezidentkou Federation of European Societies of Plant Biology. Ekofyziologickému výzkumu dřevin se věnuje již od 90. let minulého století, spolupracuje s kolegy z řady ústavů AVČR (BÚ, MBÚ, CVGZ) i ze zahraničí, např s kolegy z NASA. V Botanickém ústavu AV ČR se věnuje mykorhiznímu výzkumu.

Ing. Dana Votápková pracuje ve Sdružení TEREZA jako koordinátorka evropské kanceláře Programu GLOBE. GLOBE (Global Learning and Observations to Benefit the Environment) je mezinárodní dlouhodobý program, který podporuje u žáků zájem o přírodní vědy, rozvíjí jejich badatelské dovednosti a trénuje vědecké postupy práce.
Metodou badatelsky orientované výuky v přírodních vědách se zabývá i v rámci dalších projektů, je autorkou a spoluautorkou vzdělávacích metodických materiálů, lektorkou seminářů a konzultantkou. V období 1995 až 2012 koordinovala Program GLOBE v České republice. Vystudovala ČVUT – obor vodní stavby a vodní hospodářství a postgraduální tříleté studium environmentální výchovy na Pedagogické fakultě UK.

Mgr. Ilona Krpcová pracuje ve Sdružení TEREZA pro Program GLOBE již od roku 2000, od r. 2012 je národní koordinátorku Programu GLOBE v ČR. Je spoluautorkou vzdělávacích materiálů, konzultantkou, lektorkou seminářů pro učitele, podílí se na mezinárodních projektech a kampaních programu. Vystudovala PřF UK - obor ochrana životního prostředí.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.