Česká školní inspekce diskutovala s představiteli pedagogických fakult

pondělí 1. června 2015 ·

Ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal a jeho náměstek Ondřej Andrys se ve čtvrtek setkali s vedoucími představiteli pedagogických fakult z Masarykovy univerzity v Brně, Ostravské univerzity v Ostravě, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Západočeské univerzity v Plzni a Univerzity Hradec Králové.


Ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal a jeho náměstek Ondřej Andrys se ve čtvrtek setkali s vedoucími představiteli pedagogických fakult z Masarykovy univerzity v Brně, Ostravské univerzity v Ostravě, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Západočeské univerzity v Plzni a Univerzity Hradec Králové.

Obsahem jednání bylo zejména představení koncepce, taktiky a orientace inspekční činnosti, seznámení s metodami, postupy a nástroji pro hodnocení kvality a efektivity vzdělávání, představení nástrojů využitelných přímo jednotlivými školami nebo přímo jednotlivými pedagogy v rámci jejich vzdělávací praxe a také ukázka informačních systémů, které Česká školní inspekce vyvinula a využívá při své činnosti, z nichž většina je k dispozici k využití také v přímé praxi jednotlivých škol.

Představitelům pedagogických fakult byl prezentován také model kvalitní školy a návrh inovovaných kritérií pro hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání, včetně dalších nástrojů, které budou implementaci kritérií doprovázet. Vedoucí představitelé pedagogických fakult se následně seznámili se záměrem vývoje dalších metod, postupů a nástrojů, které Česká školní inspekce plánuje vytvořit, a dokončit tak nastavení komplexního systému hodnocení kvality a efektivity vzdělávání. Jde zejména o nástroje pro propojování interního a externího hodnocení, nástroje pro hodnocení klíčových kompetencí nebo nástroje pro sledování a vyhodnocování spravedlivosti vzdělávacího systému a zohledňování socioekonomického kontextu při hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání.

Představitelé České školní inspekce se s představiteli pedagogických fakult rovněž dohodli na užší spolupráci při přípravě učitelů, zejména v oblasti seznamování s činností, metodami, postupy a nástroji České školní inspekce a v oblasti hodnocení kvality a efektivity vzdělávání.

3 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
1. června 2015 v 0:18  

Řekl bych, že příprava učitelů na pedagogických fakultách nemůže být zase až tak nanicovatá, jak uvádějí mnozí odborní konzultanti a školští experti, když se z lůna pedagogických sborů rodí něco tak výjímečného, jako je školní inspekce česká.
Když už se tedy 'dokončuje nastavení komplexního systému hodnocení kvality a efektivity vzdělávání', kdo nebo co zhodnotí kvalitu a efektivitu inspekční činnosti?

Tajný Učitel řekl(a)...
1. června 2015 v 11:12  

Příští, Sobotkou vybraný a odbory pomazaný osvícený trafikant přece.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
7. června 2015 v 19:28  

ČŠI šlo o "představení koncepce, taktiky a orientace inspekční činnosti"? Co takle představit také její SMYSL? Něco už napovědělo poloplošné testování deváťáků. Už jste viděli to vysvědčení?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.