Martin Rychlík: Online studium: Revoluce ve vzdělávání (pomalu) míří i do Česka

středa 13. května 2015 ·

Hromadné otevřené online kurzy se ve světě staly vzdělávacím fenoménem. V Česku se však o této možnosti studia, o níž padaly přívlastky jako „revoluční“, zatím příliš neví a proniká k nám jen pozvolna. Překážkou pro jeho rozvoj a uplatnění v České republice je i titulomanie.


Na Univerzitě Karlově vystudovala chemii, patobiochemii a germanistiku. Pracuje v pražské laboratoři, ale stále se vzdělává. V americkém Bostonu i skotském Edinburghu; prostřednictvím internetu a zdarma. Lucie Vávrová si na slavné Berklee College zapsala kurz hudební skladby a na skotské univerzitě též základy hudební teorie, k čemuž využila server Coursera.

„Chtěla jsem si rozšířit obzory, studovat, co mě baví, pod vedením odborníků, ale v době, kdy se tomu chci a mám čas věnovat já. Navíc není studium podmíněno docházkou,“ říká mladá biochemička. Elektronická výuka trvá přibližně pět šest týdnů, hodiny mají dané téma.

„Součástí je vyplnění testu a vypracování domácího úkolu. Úkoly hodnotí nejen profesor, ale i žáci mezi sebou. Po úspěšném absolvování obdrží studenti potvrzení o účasti a úspěšném složení zkoušky. Pro oficiální certifikát je nutné si kurz zaplatit, pak je zřejmě kurz delší,“ vypráví Vávrová, jak fungují takzvané Massive Open On-line Courses neboli MOOC.

Celý článek na webu Česká pozice

1 komentářů:

Jenyk řekl(a)...
13. května 2015 v 20:58  

Titulomanie? Není překážkou pro zahraniční kurzy jazyk? S češtinou máme trochu smůlu, není tak moc světová.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.