Daniel Dočekal: Jak na myšlenkové mapy? Mindmapping pro každého

úterý 26. května 2015 ·

Je dost pravděpodobné, že myšlenkové mapy (mind maps) znáte, aniž byste tušili, že se to tak jmenuje. Jsou skvělý nástroj na úplně obyčejném papíře a s tužkou v ruce. Umožňují skvěle třídit myšlenky, udělat si mapu webu, zmapovat jak se větví nějaké procesy či činnosti. Ale co je zajímavější, v době počítačů a tabletů můžete mít snadnou cestu, jak je vytvářet právě v elektronické podobě.

Výhoda myšlenkové mapy v elektronické podobě je, že ji můžete komukoliv poslat, ať už podobě obrázku, nebo v podobě dokumentu, na kterém může také pracovat. Ať už odděleně, nebo v některých nástrojích v podobě spolupráce.

Než začneme tipy na webové, počítačové i mobilní aplikace, tak doporučím www.mindmapping.com, povedený web, který ukazuje k čemu všemu se myšlenkové mapy hodí a jak s nimi pracovat.

Ale teď už k tipům. A jak to tak většinou na @365tipů je, přednost mají věci dostupné zdarma, nebo za malé peníze. Dodám ale ještě, že řada dalších programů a aplikací umí (v různé podobě) mind mapy nebo alespoň něco tomu podobného. Ať už je to Lucidchart, který zmiňujeme v jiných tipech. Nebo třeba i obyčejný Microsft PowerPoint či Word.

Myšlenkové mapy na webu

Mindmeister www.mindmeister.com – je jedna ze známějších online služeb pro myšlenkové mapy, výhodou je, že má i aplikace (viz níže). Výhoda webových řešení jako je tento je možnost kolaborace – zde můžete zdarma v omezené podobě (3 mapy maximu) nebo si platit (od 6 USD měsíčně není špatná cena).
Coggle www.coggle.it – vám přes účet od Google zpřístupní mind mapping ve webové aplikaci (zdarma nebo 8 USD na rok s pokročilejší funkčností a extra pár dolarů za týmy)
Bubbl.usBubbl.us – vypadá na první pohled legračně, ale proč ne.
Mindmaps drichard.org/mindmaps – je poměrně jednoduchá HTML 5 aplikace pro krleselní mylšenkových map.
SpiderScribe www.spiderscribe.net – by mohl být zajímavá tím, že jde trochu nad koncept samotných myšlenkových map.
Text2Mindmap www.text2mindmap.com – vás vlastně naučí, že myšlenková mapa je v zásadě jenom série textových odrážek, která je snadno převoditelná do grafické podoby.

text-2-mindmap

Poppletwww.popplet.com – jsou trochu pokročilejší mindmapy, jak v podobě webové aplikace, tak v aplikaci pro iPad.
Mind42www.mind42.com – je další webové řešení, najdete tam navíc řadu hotových příkladů map, což se může hodit pro inspiraci i učení se.
TIP: Mezi tipy na @365tipů najdete řadu dalších užitečných přehledů online služeb. Třeba Online služby pro tvorbu letáků, bannerů, log, obrázků s citáty a tak vůbec nebo Barvy, barvy a barvičky aneb co vám pomůže v designu při výběru barev

Myšlenkové mapy na počítači

FreeMind freemind.sourceforge.net/wiki/index.php/Main_Page – je dlouhé roky má oblíbená volba, dostupný je zadarmo a také na více platforem. Takže pokud máte třeba kombinace Windows+Linux, tak skvělá volba. A hodí se i pro kolegy s Mac OS.
Vym www.insilmaril.de/vym/ – zaujme už tím, že sám sebe prezentuje coby myšlenkovou mapu. „View Your Mind“ (proto Vym) je také multiplatformní a vypadá opravdu hodně povedeně.
Mindjetwww.mindjet.com – potkáte o kousek níže i podobě aplikací pro tablety a mobily, takže pokud chcete něco použitelného napříč vším, může to být docela dobrý nápad. Webu by prospělo kdyby byl méně zmatený, ale tady je nutno dodat, že Mindjet je podle řady hodnocení jeden z nejlepších programů pro mindmapping.
Visual Mind www.visual-mind.com – je další z placených kousků, ale můžete si ho na 30 dní vyzkoušet zdarma.

EFfectix.com-v2

XMind www.xmind.net – umí i takové vychytávky jako uložení do Evernote a má verzi zdarma i placenou (XMind Pro). A můžete ho mít pro Windows, Mac OS X i Linux. Včetně verze, která nevyžaduje instalování.
MindNodewww.mindnode.com – je pro Mac a iOS, ale jde o placené řešení. Nutno dodat, že nejenom vypadá dobře, ale má velmi dobrá hodnocení.
Scapple www.literatureandlatte.com/scapple.php – si můžete také koupit, pro Windows či Mac OS X. Jak dobré je netuším, ale reference má pozitivní.
iMindMap8 www.thinkbuzan.com – je případně další komerční řešení, které je pro Windows, OS X ale i pro Android a iOS. Web vám možná i trochu pomůže různými návodnými články.
iThoughtsXtoketaware.com/ithoughts-osx – je čistě pro MAC a iOS (a podle všeho komerční), ale Roman Poláček píše, že „bez toho už nedá ani ránu“.
TIP: Pokud děláte myšlenkové mapy, je dost pravděpodobné, že třeba „děláte do webdesignu“. Pak by se mohl hodit tip na to V čem vytvářet wireframe, dráťáky. A složitější design webů? Trochu rozsáhlejší přehled tipů pro webaře najdete v Pomocník Webdesignera aneb nevíme všechno, ale v nejhorším si to najdeme

Myšlenkové mapy na tabletu

Pro Android třeba MindJet Maps for Android – používají .mmap formát, což je taky jedna z dobrých a užitečných vlastností, protože pokud váš mindmapovací software tohle umí, tak máte souborový formát použitelný i v dalších podobách aplikacích. Napříč platformami.
Pokud chcete pro Android zkusit něco jiného, tak ještě třeba SimpleMind Free mind mapping (plná placená podoba je zde) nebo klasický MindMeister.
Pro iOS je zde opět k dispozici MindMeister stejně tak jako MindJet Maps. Pokud máte jak iOS tak Android (za sebe dodám, že iPad a Nexus telefon jsou skvělá kombinace), tak je dobré mít na obou zařízeních stejný software.
Nakonec i výše zmíněný SimpleMind či Bubl.us je pro iOS, stejně jako Popplet.
TIP: Možná nepotřebujete mind mapping ale infografiky a vizualizace? Poradíme, pokračujte do V jakých nástrojích vytvářet infografiky a vizualizace?
Tradičně platí, že pokud máte nějakou vámi oblíbenou pomůcku, tak dejte vědět, výše uvedené tipy rozhodně nejsou úplné a nikdy nebude. Můžete dát vědět přes 365tipu@gmail.com, přes @365tipu na Twitteru nebo přes Stránku na Facebooku.


Převzato z @365tipu.

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
27. května 2015 v 11:45  

nejdříve je třeba ta myšlenka,aby bylo co mapovat,kreativní mapa bez myšlenky je na....

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.