Přečtěte si: Školy by napříště měly být financovány přímo z MŠMT bez zásahu krajů

úterý 21. dubna 2015 ·

Regionální školství potřebuje změnu financování – na tomto konstatování je shoda všech zainteresovaných stran již řadu let.


Z článku Olgy Šedivé v Týdeníku školství vybíráme:

U předškolního a základního vzdělávání ministerstvo předpokládá, že peníze na platy pracovníků škol by měly být stanoveny centrálně z MŠMT. Tarifní platy pro pedagogy by měly vycházet ze skutečně odučených hodin podle RVP. Nárokové i nenárokové složky včetně odvodů by tedy určovalo ministerstvo školství. Do nenárokových složek by se měla promítnout například naplněnost školy, její kvalita či míra inkluze. Stejně tak by ministerstvo stanovovalo normativ na žáka pro ONIV. Normativně by také financovalo práci nepedagogických pracovníků, kde by byla zohledněna velikost či členitost školy a počet tříd. Přímé náklady na vzdělávání by byly hrazeny ze státního rozpočtu, nepřímé by i nadále zůstávaly na zřizovatelích, tedy na obcích.

U středních škol a konzervatoří je situace trochu komplikovanější. Existují tu víceoborové třídy, málopočetné obory apod. Přesto, stejně jako u základních a mateřských škol, by i tyto školy měly být financovány podle normativů stanovených přímo ministerstvem školství. Objem nenárokových složek by měl být opět ovlivněn například mírou kvality školy či inkluze, ale také potřebností oboru a naplněností školy. Financování nepedagogů by bylo stanoveno také normativně, a to v kombinaci škola–třída. Ostatní neinvestiční prostředky by i pro střední školy ministerstvo určilo normativně na žáka a zahrnulo by do nich i další náklady, například na řidičské a svářečské oprávnění, pokud by byly součástí ŠVP. Nepřímé náklady zůstávají opět na zřizovateli, tedy na kraji.

1 komentářů:

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
22. dubna 2015 v 22:50  

Kraje zrušit. Jsou stejně k ničemu. Když může mít například zemědělské ministerstvo v každém okrese Agenturu, proč ne školství? Školské úřady v krajích nemají přehled o školách, školy řídí od stolu, neposkytují služby....
kde jsou ty časy okresáků, kteří znaly svoje školy, ředitelé znaly osobně, existovaly Služby škole, fungovali předmětové komise, setkávání učitelů formální i neformální, měli jste se kam obrátit. Dnes zůstala jen ČŠI, jejíž důležitost v kontrole papírů radši nebudu komentovat....

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.