Otevřený dopis ministrovi pro lidská práva ve věci odvolání Martina Šimáčka z pozice ředitele Agentury pro sociální začleňování

úterý 21. dubna 2015 ·

Otevřený dopis neziskových organizací a ředitelů základních škol Ministrovi pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Mgr. Jiřímu Dienstbierovi. „Nesouhlasíme s Vaším rozhodnutím odvolat Martina Šimáčka z pozice ředitele Agentury, neboť právě on je osobností s mimořádnou odbornou erudicí, která vytrvale podporuje implementaci inkluzivního vzdělávání ve vzdělávacím systému ČR,“ píší signatáři dopisu. „Jedním z důvodů byla i aktivita Agentury při projednávání novely školského zákona týkající se vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami. Rádi bychom Vám za níže podepsané organizace sdělili, že si velmi vážíme této aktivity ze strany Agentury pro sociální začleňování,“ dodávají a žádají ministra o revokaci rozhodnutí.



V Praze, dne 21. dubna 2015


Otevřený dopis ministrovi pro lidská práva ve věci odvolání Martina Šimáčka z pozice ředitele Agentury pro sociální začleňování

Vážený pane ministře,

obracíme se na Vás v návaznosti na Vaše rozhodnutí ze dne 16. dubna 2015, kdy jste odvolal z pozice ředitele Agentury pro sociální začleňování Martina Šimáčka. Jedním z důvodů byla i aktivita Agentury při projednávání novely školského zákona týkající se vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami.

Rádi bychom Vám za níže podepsané organizace sdělili, že si velmi vážíme této aktivity ze strany Agentury pro sociální začleňování. Společnými silami mnoha různých organizací se podařilo z návrhu novely odstranit problematické ustanovení k diagnostice mentálního postižení, jakož i k zařazení do speciální školy formou podpůrného opatření. Agentura pro sociální začleňování byla jedním z důležitých aktérů, který upozorňoval na problematičnost příslušných ustanovení novely a podporoval potřebné úpravy, které nakonec byly poslaneckou sněmovnou přijaty.

Zástupci Agentury pro sociální začleňování dlouhodobě prosazují přijímání opatření, která směřují k zajištění spravedlivého přístupu ke vzdělávání všech dětí. Jejich aktivní přístup k podpoře inkluzivního vzdělávání (ať již formou účasti na jednáních, kulatých stolech, připomínkování nově vznikajících právních předpisů atd.) je v rámci státní správy ojedinělý a o to více si jej vážíme.

Proto nesouhlasíme s Vaším rozhodnutím odvolat Martina Šimáčka z pozice ředitele Agentury, neboť právě on je osobností s mimořádnou odbornou erudicí, která vytrvale podporuje implementaci inkluzivního vzdělávání ve vzdělávacím systému ČR. Přičemž tato podpora zahrnuje všechny úrovně systému – od podpory jednotlivých škol, po připomínkování návrhů strategických a legislativních dokumentů, zejména těch, jejichž autorem je Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Mimořádného nasazení Martina Šimáčka a jeho kolegů si všichni velmi vážíme, a proto nám přijde nemístné jej uvádět jako důvod k odvolání Martina Šimáčka z pozice ředitele Agentury pro sociální začleňování.

Z výše uvedených důvodů Vás žádáme o revokaci Vašeho rozhodnutí.


Předem Vám velmi děkujeme,


Na vědomí: Bohuslav Sobotka, předseda vlády




Člověk v tísni, o. p. s.



Stálá konference asociací ve vzdělávání



EDUin



Liga lidských práv


Step by step Česká republika



Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením



Rytmus – od klienta k občanovi, o. p. s.


Česká odborná společnost pro inkluzivní vzdělávání



Nová škola, o. p. s.



Asistence o. p. s.


Meta – společnost pro příležitosti mladých migrantů



Lumos Česká republika



Vteřina poté



Mgr. Jitka Topičová
Ředitelka Základní školy a mateřské školy Regionu Karlovarský venkov


Mgr. Vladimír Foist
Ředitel Základní školy Poběžovice




Mgr. Jan Korda
Ředitel Základní školy a mateřské školy Lyčkovo náměstí

6 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
21. dubna 2015 v 16:15  

Nevim... Pokazde, kdyz je nekdo odvolan a zvedne se vlna loajality s odvolanym reditelem ze strany podrizenych (napr. USTR), snazim se byt obezretny. Pokud se k tomu prida krakani zainteresovanych neziskovek, jsem obezretny jeste vic. (a to nepocitam traktaty, ktere o sve praci napsal sam Simacek)
Opravdu uvedl JD jako duvod odvolani i aktivitu Agentury pri vyjednavani o novele SZ? (ne ze bych to nechapal, ale u JD se mi to nezda...)

Jana Karvaiová řekl(a)...
21. dubna 2015 v 18:17  

Na českých silnicích zemře ročně několik stovek lidí. jsou to zmařené životy a další tragédie to vyvolá v rodinách. proto od... zakážeme jezdit auty. Že to zní dost blbě? Ano.
Jenže přesně takhle to chce APSZ v čele s ŠImáčkem. jelikož do praktických škol chodí mnoho Romů, zavřeme praktické školy. Že se mu to skoro povedlo je nabíledni. Koho zajímají ty nromské děti, kteří do praktických patří na 300% a jejich rodiče žadoní, aby je mohly navštěvovat? No přece nikoho! To není politicky atraktivní.
Jinak opět bombastický titulek : školy - považte skoro dvě!!!-orodují za pana Šimáčka.

Jana Karvaiová řekl(a)...
21. dubna 2015 v 18:18  

.....Otevřený dopis neziskových organizací a ředitelů základních škol Ministrovi pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Mgr. Jiřímu Dienstbierovi...
opravuji, nejde o titulek,ale o tuhle větu.

Unknown řekl(a)...
21. dubna 2015 v 21:39  

Že se k tomu hlásí i SPMP, k jehož zakládajícím členům patřím, a které by mělo mít enormní zájem na vysoké odbornosti a kvalitě vzdělávání dětí a lidí s mentálmím postižením, to mě opravdu překvapilo.

Marcela řekl(a)...
23. dubna 2015 v 19:16  

Ano, připojení SPMP je opravdu překvapující. Snad se jedná o uvedení v omyl paní předsedkyně tohoto sdružení. Jinak mi uniká smysl.

Hynek Zatloukal řekl(a)...
23. dubna 2015 v 22:42  

"Otevřený dopis neziskových organizací a ředitelů základních škol..."
Kolik že je prosím těch "ředitelů škol"? Tuší alespoň signatáři, kolik je u nás ZŠ (natož včetně ZŠP A ZŠS)? On totiž podobný účelový výrok evokuje, že se snad jedná o všechny neziskovky a hlavně všechny ředitele...

"...neboť právě on je osobností s mimořádnou odbornou erudicí,..."
Můžete prosím KONKRÉTNĚ(!) sdělit, příp. sám pan Šimáček, jakou "odbornou erudicí" ve vztahu ke školské problematice disponuje? Dle zveřejněných životopisných údajů - a mých poznatků - naopak VŮBEC ŽÁDNOU! A jakou tedy oplývají signatáři, kteří ho takto hodnotí? Prosím opět konkrétně.
"...která vytrvale podporuje implementaci inkluzivního vzdělávání ve vzdělávacím systému ČR," no a o tom to celé je. Zajímalo by mě, zda je pan Šimáček (a signatáři rovněž) stejně horlivý coby naprostý laik i v jiné, zcela odborné problematice, např. v oblasti ekonomie, zdravotnictví, práce či kultury...
„Jedním z důvodů byla i aktivita Agentury při projednávání novely školského zákona týkající se vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami..." Nás - občany - by více než podobné, vesměs zcela nemístné a nekompetentní aktivity, zajímalo, kolik peněz - z rozpočtu, příspěvků, dotací, grantů a darů obdržela Agentura a všechny NNO od roku 1990 na "sociální začleňování", s jakým efektem a kolik z těchto částek obdržely jednotlivé osoby z cílových skupin? KONKRÉTNĚ prosím!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.