Dětský divák může být skvělý posluchač

čtvrtek 2. dubna 2015 ·

Každý by chtěl poznat autora své oblíbené knížky. Chceme vědět, jaký je náš autor „doopravdy“. Chceme se s naším autorem zasmát, chceme se něco zajímavého dozvědět a zároveň chceme pocítit, že jsme coby čtenáři s naším autorem „na jedné lodi“. Besedy se spisovateli proto patří mezi oblíbená setkání v knihovnách či ve školách. Skutečností ale je, že zvláště pokud jde o dětské publikum, je takové setkání vždy tak trochu sázkou do loterie. Dětské publikum se totiž umí nudit bez přetvářky a povětšinou nedokáže pokládat „zajímavé a neotřepané“ otázky.


Aby taková beseda proběhla k všestranné spokojenosti, je třeba k ní přistupovat odlišným způsobem už od začátku. I ti nejmladší diváci dokáží hodinu a půl poslouchat a reagovat, je-li program dostatečně dynamický a pestrý. Spisovatelka Klára Smolíková si podobné postupy osvojila nejen díky své edukátorské praxi v muzeích, ale i během působení na pedagogické fakultě či psaní metodických materiálů pro školy. Společně s galeristkou Veronikou Krištofovou iniciovala v loňském roce vznik projektu Besedárium, který nabízí školám a knihovnám takováto setkání na profesionální úrovni.

Podle „standardů“ Besedária je klíčem k úspěchu těchto literárních setkání interaktivita, publikum je vtahováno do tématu otázkami, úkoly, pracovními listy a dalšími výzvami a stává se spolutvůrcem. Nezanedbatelným vkladem je využití prvků dramatické výchovy, projekce na plátno a taktéž netradičních principů, jako je komiksová nadsázka a zkratka.

Zvláštností programů je dvojice účinkujících. Dva besedující jsou vždy více než jeden a vzájemná spolupráce mezi přenášejícími je nejen pro děti dynamičtější, ale také poskytuje více prostoru pro humorná odlehčení. Děti ocení, pokud si ze sebe autor či lektor umí dělat legraci. A o to více se těší na setkání příště.

Besedárium

Besedárium nabízí programy na pomezí besedy se spisovatelem a samonosným vzdělávacím programem, který žáky obohatí.  Efekt je tedy dvojí. Děti posilují pozitivní vztah ke knížkám a četbě a zároveň se seznamují zábavnou formou s tématy,  jakými jsou třeba řemesla, husité nebo matematika.








0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.