David Povolný: Že to děti přehání s počítači, říká každá nová generace

úterý 14. dubna 2015 ·

Ti mladí jen vysedávají u počítače. Co z nich asi vyroste? Psycholog David Šmahel z fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity, který se věnuje zejména chování dětí na internetu, prý tohle slyší ze všech stran už patnáct let i z úst docela mladých lidí a studentů. Emoce kolem negativního dopadu internetu na společnost se snaží mírnit. „Internet je jen zrcadlem reálného světa,“ říká.

Jsme díky internetu šťastnější?
To je komplikovaná otázka. Jaké si to kdo udělá, takové to má, což platí o životě i pobytu na internetu. Neřekl bych, že role internetu bude v tom, jestli jsme šťastní, nějak zásadní. Na internetu se jen zrcadlí to, jací jsme i v reálném světě. A pokud jde o nějaké konkrétní dopady: Jistě, u někoho může například nadužívání sociálních sítí vést ke vzniku závislosti, ale někdo se díky těmto formám komunikace bude cítit lépe a na někoho to zase nebude mít efekt vůbec žádný.

Nevnímáte, že by internet měnil naše myšlení a prožívání nebo fungování společnosti jako takové?
Nepřeceňoval bych to. I když internet jistým způsobem změnil pojímání prostoru a času. To, co bylo ještě poměrně nedávno z hlediska komunikace s ostatními lidmi naprosto nemožné, je dnes běžná věc. Jenže to není jen internet, ale obecně nejrůznější mobilní technologie a digitální média. Jaké to má v obecnějším smyslu dopady na společnost nebo na naše duševní stavy, víme velmi omezeně. Otázka je, jestli na to vůbec budeme umět někdy jednoznačně odpovědět. Jak se člověk cítí, je komplexní otázka a jen obtížně můžeme jednoznačně vydělit, jakou roli v tom hraje jeden komunikační nástroj.

Často se zmiňuje zahlcující všudypřítomnost komunikace. Ať už jsou to pracovní e-maily nebo kamarádi píšící přes nejrůznější aplikace, dostihnou nás všude. Jako psycholog v tom nevidíte problém?
Média mají přehnanou tendenci prezentovat internet jako nebezpečného démona a navíc se z toho stalo oblíbené téma pro popis mladé generace. Dnes ve výuce jsem se neubránil smíchu, když jedna studentka vystoupila s tím, jak ti mladí dnes pořád jen vysedávají u internetu a jaký to na ně má asi hrozný vliv, když jsou šest hodin v kuse u počítače. Ty stejné věci slyším lidi říkat už patnáct let. Každý ročník, každá generace říká o té nové, že to s počítači přehání. Ve skutečnosti se vlastně nic moc nemění. Možná se jen dnešní digitální generace trochu zapomíná nudit.

Celý rozhovor na veda.muni.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.