ČT24: Neuropsycholog Steve Hughes v Hyde Parku Civilizace

pondělí 9. března 2015 ·

Současné školství podle něj není dokonalé: biflování letopočtů nebo seznamů literárních děl, pasivní přijímání informací, málo prostoru pro kreativitu a aktivitu. To a řada dalších tradičních postupů při vzdělávání dětí zabraňuje školákům, aby využili veškerý svůj potenciál. Ředitel Centra pro výzkum vývojového vzdělávání a bývalý prezident Americké akademie dětské neuropsychologie Steve Hughes využívá poznatků moderní neurovědy a hledá způsoby, jak zlepšit vzdělávání dětí - a to už od těch nejmenších. Nabízí řešení například inovativní proudy jako Montessori nebo Waldorf? Komu tradiční školství vyhovuje a komu ne? A co děti s různými odchylkami jako ADHD? Mohly by být v jiném systému vzdělávání považovány za “normální”?


.


2 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
9. března 2015 v 12:40  

biflování letopočtů nebo seznamů literárních děl, pasivní přijímání informací, málo prostoru pro kreativitu a aktivitu

Možná mohl někdo panu doktorovi říci, že u nás už pěknou řádku let běží kurikulární reforma. Školní vzdělávací programy máme v souladu s těmi rámcovými už dávno sepsány, kompetence rozklíčovány, témata prořezána, výstupy standardizovány a projekty zadministrovány. Děti jsou pravidelně testovány, maturity státně sjednoceny...
Česká školní inspekce vše překontrolovala a dokonce nám i příslušný softwáre vyvinula. V každé třídě a většině ředitelen je kobereček, na který děti i učitelé rádi chodí.
Dalo by se říci, že obdobné nářky nejsou náš případ.
Jistě, že nás trápí, že jinde ve světě tupě biflují a nemají prostor pro svobodu vzdělávání. Ale po pravdě, co jim brání si nás vzít za vzor? Zkopíroval někdo na flešku panu Hughesovi pár vzorových švp?

Jana Karvaiová řekl(a)...
9. března 2015 v 16:27  

Já na toho pána koukala. Mám sobotní Hyde park docela ráda(a pak už skoro nic). Ale on tam říkal tak trochu něco jiného. On i to biflování připouštěl. Samozřejmě, že nejvíce podporoval Montessori, ale jinak nic příliš nekritizoval,, kromě šíleného testování v USA.
Jinak stačí si to pustit ze záznamu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.