Muzeum v krabičce 2015: soutěž o nejvzácnější poklad z půdy

úterý 24. února 2015 ·

Projekt Muzeum v krabičce navazuje na dnes všeobecně známé projekty Zmizelí sousedé a Stopy totality, které vznikly v rámci občanského sdružení Zapomenutí. Všechny tři projekty mají jedno společné - neučit se z učebnic data, jména historických osobností či místa bitev. Místo toho se pořadatelé snaží školáky přimět k objevování a výuce historie skrze konkrétní příběhy konkrétních lidí. Chtějí aby děti získané poznatky zpracovávaly a prezentovaly. Zároveň jsou to příběhy, které se často týkají míst, kde děti vyrůstají. Nový rozměr projektu Muzeum v krabičce je v tom, že děti pátrají ve svých rodinách, čímž se dostanou k tématům, na která by se je normálně třeba vůbec nenapadlo ptát. Pátrají navíc po obyčejných věcech, což usnadní cestu k dávným příběhům i mladším dětem.

Soutěž o nejvzácnější poklad z půdy je určena pro děti ve věku 7 – 15 let. 17 nejlepších prací jednotlivců a tři nejlepší školní týmy získávají roční předplatné časopisu Časostroj!

O ČEM TO JE: U vás doma, nebo na půdě, ve sklepě, na chalupě možná už desítky let žijí věci, které skrývají tajemství nebo zajímavý příběh. Možná je to stará hračka, knížka, hudební nástroj, zbraň, uniforma, dopis nebo obrázek?

JAK POSTUPOVAT: Zjisti jaký je jejich příběh. Soutěže se můžeš účastnit i sám, ale mnohem zajímavější bude, když společně s ostatními uspořádáte pro školu „výstavu věcí z naší půdy“, nebo „Muzeum ztracených časů“. Ke každému předmětu napiš co to je, komu patřil a kdy se do vaší rodiny dostal. Zeptej se rodičů nebo prarodičů, jak se objevená věc dostala do vaší rodiny? Jakou roli hrála v jejich životě? Prožila nějakou významnou historickou událost? Například válku, revoluci, znárodnění, okupaci 1968, jinou událost?

CO MÁ VZNIKNOUT: Zpracuj příběh věci jedním ze čtyř navržených způsobů a pošli jí do naší soutěže o PŘEPLATNÉ ČASOPISU ČASOSTROJ!

  1. Napiš jednostránkovou povídku s fotografií nebo obrázkem věci,
  2. nakresli komiks,
  3. natoč krátké video,
  4. vytvoř animaci a ulož je na web www.muzeumvkrabicce.cz.

PODMÍNKY pro zařazení do soutěže: Je nutné se zaregistrovat a práce uložit na stránce www.muzeumvkrabicce.cz nejpozději do 30. 6. 2015. Možnosti:
  1. Text na jednu stránku A4, doplněný o fotografii nebo kresbu, obojí naskenované v kvalitě 300 dpi, nebo
  2. video dlouhé 1-2 minuty, nebo
  3. komiks o rozsahu jedné až dvou stran A4, nebo
  4. video animace, minimálně 30 vteřin
Více informací na www.muzeumvkrabicce.cz (Jak na to?)

HARMONOGRAM:

Vyhlášeno: únor 2015
Doba realizace: do 30. 06. 2015
Vyhlášení vítězů 31. 07. 2015

Kontakt: muzeumvkrabicce@gmail.com
www.muzeumvkrabicce.cz, tel. 736 143 803






0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.