Školy mohou využívat systém pro práci se školními vzdělávacími programy

čtvrtek 22. ledna 2015 ·

Další informační systém, který byl vyvinut Českou školní inspekcí v rámci projektu Národní systém inspekčního hodnocení vzdělávací soustavy v České republice (NIQES), byl uveden do celoplošného veřejného provozu v režimu generální zkoušky. Systém pro práci se školními vzdělávacími programy, InspIS ŠVP, by měl školám posloužit při tvorbě a administraci školních vzdělávacích programů jako klíčových dokumentů školy.

Jde o aplikaci, jejímž prostřednictvím lze školní vzdělávací program komfortně a efektivně vytvořit a následně spravovat. Systém uživatele při tvorbě školního vzdělávacího programu systematicky vede, zajišťuje formální náležitosti dokumentu, pomocí předdefinovaných kontrolních vazeb napomáhá zajistit soulad školního vzdělávacího programu s povinnými položkami a dalšími předepsanými parametry dle příslušného rámcového vzdělávacího programu. Aby bylo možné školní vzdělávací program v systému efektivně spravovat a v případě potřeby jej také komfortně modifikovat, je třeba jej do systému nejprve vložit. S tím je spojena jistá práce, která se však školám násobně vrátí při následných činnostech vykonávaných již přímo v systému. Systém také vygeneruje hotový školní vzdělávací program ve standardní grafické podobě, případně do dokumentu zakomponuje také prvky vizuální identity školy. V systému mohou na tvorbě a správě školního vzdělávacího programu efektivně spolupracovat všichni určení pracovníci dané školy. V průběhu zkušebního celoplošného provozu (systém již prošel dílčími pilotážemi v průběhu školního roku 2013/2014) budou vyhodnocovány podněty od uživatelů a případně upravovány příslušné systémové funkcionality. Následně bude systém uveden do ostrého provozu. Podněty, připomínky či náměty na úpravy lze České školní inspekci zasílat prostřednictvím systému InspIS HELPDESK.

Do systému lze vstoupit přes adresu https://inspis.csicr.cz

Od ledna 2015 tak mohou všechny školy a školská zařízení, které mají povinnost zpracovat školní vzdělávací program, systém InspIS ŠVP zkušebně využívat, a to zdarma a na bázi dobrovolnosti (princip dobrovolnosti bude zachován i po ukončení generální zkoušky a uvedení systému do ostrého provozu). Pro práci s tímto systémem nabízí Česká školní inspekce pro pedagogické pracovníky zdarma vzdělávací programy, které jsou organizovány postupně ve všech regionech České republiky prostřednictvím mobilních vzdělávacích center. Školení je pojato jako interaktivní instruktáž, kdy každý účastník dostane zapůjčen notebook a pod vedením zkušeného lektora prochází jednotlivými funkcionalitami sytému InspIS ŠVP tak, aby práce s tímto systémem pro něj byla maximálně komfortní, efektivní a užitečná. Rozpis termínů a míst pro vzdělávání v mobilních centrech České školní inspekce je k dispozici na webových stránkách -zde-.

Vybrat si lze z nabídky měst uvedených v příslušném přihlašovacím formuláři zde (města budou do seznamu postupně doplňována, tak, jak bude vzdělávání postupně organizováno, výčet měst, který se v danou chvíli zobrazí, tak není kompletním výčtem měst, v nichž bude vzdělávání realizováno, ale výčtem měst, v nichž je vzdělávání aktuálně organizováno).

Podle svého výběru se může ředitel školy a/nebo jím nominovaní pedagogové zcela zdarma zúčastnit jednoho nebo více uvedených školení, a to v místě, které si účastníci sami zvolí.

Přehled termínů a měst - téma: InspIS ŠVP (modul pro práci se školními vzdělávacími programy)











Časová dotace všech školení je stejná (od 9 do 17 hodin). Konkrétní školící prostory pro jednotlivá města naleznete v přihlašovacím formuláři.

V případě vašeho zájmu o proškolení pedagogického sboru v modulu InspIS SET- modul pro školní testování u vás ve škole, prosím obraťte se na Bc. Terezu Doleželovou, e-mail: tereza.dolezelova@csicr.cz

1 komentářů:

Mintaka řekl(a)...
25. ledna 2015 v 0:41  

Takový program měl vzniknout několik let před plošným zaváděním ŠVP. Neříkám to v duchu, že po bitvě je každý generál. O tom se v odborných kruzích diskutovalo ještě v době pilotních zkoušek.

Kdyby ten program opravdu splňoval to co by měl, tak by se tím daly ušetřit statisíce člověko-hodin a kýble nervů, které zástupy učitelů, převážně zdarma, rozlévali nad, k tomuto účelu nevhodnými textovými/tabulkovými procesory.

(Tiše pomíjím další neblahé okolnosti, za jakých byla tato reforma připravena a realizována.)

Můžeme tipovat, jaká současná doporučení budou ignorována, aby se po x letech vynořila jako "úžasný nápad."

Můj favorit je doporučení, "Vytvářet štíhlý systém správy a řízení k nekomplikovanému uspokojování individuálních potřeb škol, místo podpory splašených celostátních megaakcí"

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.