Přečtěte si: Nikdo uz nic nevi

úterý 13. ledna 2015 ·

Internet a sociální sítě rozbily klasický model, kdy tradiční média určovala rámec, ve kterém se mluví. Přijali jsme to nadšeně, dnes začíná být načase uvažovat i o škodlivých aspektech této změny.


Z článku Petra Koubského v ReporterMagazin.cz (můžete číst zdarma výměnou za jeho sdílení) vybíráme:

Šlo o prostou věc. Kdosi (jména vynechám) popsal poněkud skandální příhodu. Před návštěvou prezidenta republiky v městečku M. nařídil učitel žákům na základní škole, že se nazítří musí dostavit na náměstí s protestní červenou kartou, jinak je stihnou nepříjemnosti. Tím chtěl vyvolat falešné zdání početné opozice proti Zemanovi a samozřejmě porušil různá etická pravidla, možná i zákon. (...)

O městečku M. jsem se dozvěděl hodně. Ozvali se odtamtud ochotní lidé. Ubezpečili mě, že příhoda je nade vši rozumnou pochybnost nesmysl. Ukázalo se, že její popis na Facebooku je doslova převzat z blogu člověka, který se už dříve ukázal jako nedůvěryhodný.

Dokazuje to však něco? Ne, pokud jste nakloněni té historce věřit. Prokázat, že se něco nestalo, není dost dobře možné. Všichni svědkové mohou lhát nebo se mýlit. Kdo chce žít se svou sadou faktů, tomu v tom nezabráníme. Západní společnost se nám před očima rozpadá na seskupení charakterizovaná takovými sadami faktů.



1 komentářů:

krtek řekl(a)...
14. ledna 2015 v 9:51  

"Ha jsme v perdeli."
"Ano, příteli. Přesně tak."
film Tajemný hrad v Karpatech

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.