Z ministerské pošty: Pane ministře, kolegyně a kolegové, zastavme je.

pondělí 22. prosince 2014 ·

Marcel Chládek zveřejnil na svém facebookovém profilu tento dopis:

Pane ministře,
kolegyně a kolegové,
zastavme je.

S určitou nevolí a obavami sleduji jak se určité skupiny osob snaží ovlivnit vývoj státního školství. Nic proti tomu že chtějí uplatnit své názory. Je však nepřijatelné, aby jakkoliv nahrazovali státní orgány. Nevím kdo je o to žádal, nevím ani, kde se vzali. Hledají živobytí? Co jiného je může vést, když katedru opustili a zpovzdálí radí. Prý to jsou odborníci na školství.

Konečně má náš stát ministra, který věcem rozumí. Doporučuji: Odstraňme ze státních škol „neviditelnou ruku trhu“. Zlepšeme předškolní výuku dětí z nepřizpůsobivých rodin. Sjednoťme učební osnovy na základních a středních školách. Zaveďme závěrečné zkoušky na základních školách. Trvejme na celostátních přijímacích zkouškách na střední školy včetně zkoušky z matematiky. Trvejme na státních maturitách včetně zkoušky z matematiky. Nesnižujme význam středních odborných učilišť. Trvejme na zodpovědnosti každého pedagoga. V jejich rukách je vzdělanost národa. Veďme společenskou diskusi o vzdělání. Odmítejme však samozvané odborníky, kteří všechny výše uvedené body negují.

B.L.
emeritní pedagog se čtyřicetiletou praxí

2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
22. prosince 2014 v 20:57  

Zastavme se a vyzveme odborniky z vysokych skol, aby prezentovali vysledky pedagogickeho vyzkumu, aby byli vice slyset nez samozvani experti a konzultanti. Zkusme vest konstruktivni diskusi a predkladat MSMT navrhy reseni!!!

Tajný Učitel řekl(a)...
23. prosince 2014 v 13:32  

Ono by se to publikovalo jedna radost, kdyby ovšem bylo co. Český pedagogický výzkum předal štafetu PISE, TIMMSu, Googlu, Microsoftu, Cematu a Sciu. Tím nastává prostor pro odborníky a bohužel také komerční šmejdy k lobbyingu pomocí veřejného mínění. Díky odborníkům za to; alespoň někdo brzdí kola šíleně rozjetého povozu mšmt.

Učitelé jsou ze své podstaty notoricky neschopní jednotného názoru na cokoliv. Nedovedeme ani jasně artikulovat, co je z hlediska vzdělávání dobré pro děti a tak to za nás dělá ministr-politruk, potažmo vězeňský psycholog.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.