Téměř tři stovky mladých chemiků bojovaly o postup do finále

pondělí 15. prosince 2014 ·

Druhé kolo soutěže Hledáme nejlepšího mladého chemika je minulostí. 270 žáků devátých tříd z pěti krajů republiky změřilo své síly v testu teoretických znalostí. Třicet čtyři nejlepších postoupilo do regionálního finále.

Osmý ročník soutěže, kterou pořádá Střední průmyslová škola chemická v Pardubicích, zaznamenal rekordní účast. V prvním kole soutěžilo více než 3 000 žáků, a tak druhé kolo muselo proběhnout ve třech termínech (10.-12. 12. 2014) na třech místech. „Nejprve jsme přivítali talentované chemiky v prostorách SPŠCH Pardubice, kam se sjeli soutěžící z Pardubického, Královéhradeckého a Středočeského kraje. Následovalo testování žáků z kraje Libereckého, a to v učebnách ZŠ Jana Harracha v Jilemnici. Nakonec jsme zamířili do ZŠ Wolkerova v Havlíčkově Brodě, kde nás očekávali soutěžící z Kraje Vysočina,“ přibližuje ředitel SPŠCH Pardubice Jan Ptáček.

Zkouška teoretických znalostí trvala sedmdesát minut. Letošní zadání bylo velmi hravé a vyžadovalo značnou dávku důvtipu. „Překvapilo mě, jak netradičně byly testy pojaté: skládaly se z křížovek, osmisměrek, kvízů nebo doplňovaček, takže jsme často luštili tajenky. Přišlo mi to velmi zábavné. Netroufám si ale odhadnout, jak se umístím,“ říká Daniel Adámek ze ZŠ Gutha-Jarkovského v Kostelci nad Orlicí. O vyrovnanosti klání mladých chemiků svědčí vyšší počet postupujících do finále. Původně jich mělo být jen třicet, ovšem poslední postupové místo obsadilo hned pět soutěžících se stejným bodovým ziskem. „Rozhodli jsme se proto rozšířit počet finalistů na třicet čtyři. Konkurence byla obrovská a zmíněných pět žáků předvedlo velmi nadstandardní výkon,“ objasňuje Alena Volejníková ze SPŠCH, odborná garantka soutěže.

Regionální finále Mladého chemika se uskuteční 22. ledna 2015 v laboratořích SPŠCH Pardubice a prověří praktické dovednosti soutěžících. Nejméně tři nejlepší pak postoupí do finále celostátního, které 11. 6. 2015 pořádá Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubice pod patronátem Svazu chemického průmyslu ČR.

Souběžně s druhým kolem soutěže proběhly na pardubické průmyslovce také projekty Jak chutná chemie a Chemie ve službách krásy a zákona. První se orientoval na chemické pochody probíhající při přípravách pokrmů, druhý nastínil využití chemie v tvorbě vizáže a představil základy forenzních věd. „Žáci pronikli do tajů makromolekulární gastronomie, ochutnali speciálně upravenou zmrzlinu a namíchali si vlastní koktejly. V druhém bloku pak snímali otisky prstů fiktivním zločincům a na vlastní kůži si vyzkoušeli nové trendy v kosmetice a úpravě vizáže. Bylo znát, že zvolená témata je moc baví,“ vysvětluje Gabriela Čebišová z agentury Czech marketing, která soutěž i projekty organizačně zajišťovala.

Zkrátka ale v Pardubicích nepřišli ani učitelé. Lektoři SPŠCH si pro ně připravili pět vzdělávacích seminářů, které pokryly široké pole témat – od organické a anorganické chemie přes ochranu životního prostředí, bezpečnost obyvatelstva až po kurz fyzikálních a chemických pokusů. „Snažíme se chemii vnímat v kontextu příbuzných věd a tak ji žákům i učitelům prezentovat. Dnešní svět je především o komunikaci a dialogu blízkých oborů, což vede k přesnějšímu a úplnějšímu pochopení skutečnosti. Domnívám se, že stále rostoucí zájem o naši soutěž i realizované projekty je neklamným znamením, že se nám to daří,“ uzavřel Jan Ptáček.

Více informací na www.mladychemik.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.