Přečtěte si: Nepravdy a mlžení ministra Chládka kolem školního projektu o muslimech

pondělí 8. prosince 2014 ·

Ministerstvo školství nejprve udělilo záštitu projektu „Muslimové očima českých školáků“, ale v září 2014 ji ministr Chládek opět odebral. Možných vysvětlení toho, proč se tak stalo, je hned několik.


Z článku Jana Potměšila v DeníkReferendum.cz vybíráme:

Nejprve ministr školství Chládek médiím tvrdil (přetiskla např. ČTK), že důvodem k odnětí záštity nad projektem byla doporučení odborníků. Velmi zvláštní, pokud skuteční odborníci (dr. Beránek, dr. Klapetek, prof. Kropáček, dr. Ostřanský, dr. Ťupek) zhodnotili projekt kladně a doporučili jej k realizaci.

Tolik „první verze“. Následně mluvčí MŠMT tvrdila (verze druhá), že důvodem k odebrání záštity byla skutečnost, že tvůrkyně projektu prý nebyly schopny „...zaručit, že projekt není propagací islámu“ (jak, pokud několik nezávislých posudků nic podobného neimplikovalo, s obsahem projektu bylo ministerstvo seznámeno, a nebyl ani důvod předpokládat jakékoliv odchylky od toho, co bylo předloženo?). Byla by odebrána záštita i projektu o judaismu či historii židovské diaspory v Čechách s odůvodněním, že není zaručeno, že projekt nebude propagovat judaismus?

Autorkám projektu bylo následně oficiálně sděleno (třetí verze), že „...MŠMT odnímá projektu Muslimové očima českých školáků záštitu MŠMT, která mu byla udělena dne 7. ledna 2014. Důvodem je málo účinné mediální působení a obhajoba záměru projektu před veřejností, jejíž záporné naladění a ohlasy bylo možné předpokládat. MŠMT, které se stalo hlavním adresátem záporných ohlasů, nemůže přebírat a nést odpovědnost za mediální obraz projektu, toto přísluší autorům a realizátorům projektu.“ (...)

Jelikož mi však stále vrtalo hlavou, kteří že „odborníci“ doporučili odebrání záštity, jak hned zkraje ministr školství veřejně prohlásil, obrátil jsem se na MŠMT se žádostí o informace dle informačního zákona. Uplynuly cca dva měsíce, a po podání dvou stížností na nečinnost a dlouho po uplynutí lhůty pro poskytnutí informace jsem se nakonec dozvěděl, že „MŠMT odňalo záštitu nad projektem zejména s ohledem na četné stížnosti rodičů žáků dotčených škol a dalších občanů, kteří se na MŠMT obraceli s tímto výslovným požadavkem“ (čtvrtá verze?).

Zde upozorněme, že žádné „dotčené školy“ v době odebrání záštity neexistovaly, neboť žádná škola tehdy ještě nebyla s nabídkou projektu oslovena. Z odpovědi MŠMT ale zároveň vyplývá, že se nekonají ani žádní „odborníci“, kteří by záštitu doporučovali odejmout.




0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.