Přečtěte si: Ministr školství už ví: Antivize 2020

pondělí 8. prosince 2014 ·

Ministr školství Marcel Chládek letos představil svoji vizi pro vzdělávání do roku 2020. Je plná rovnostářství, zpátečnictví, etatismu.


Z článku Jakuba Skaly ve FINMAG vybíráme:

Za vrchol ovšem považuji dlouhodobý záměr MŠMT „směřovat ke společnému vzdělávání všech žáků s dostatečnou diferenciací výuky uvnitř heterogenních vzdělávacích kolektivů (škola, třída) a naopak ustupovat od vyčleňování dětí do specializovaných škol či tříd.“ Jinými slovy méně dětí v jazykových, sportovních, hudebních, náročnějších třídách a školách; pěkně všichni pohromadě. Když už někdo v něčem vyniká, nesmíme dopustit, aby svůj talent někde rozvíjel.

Jeden z argumentů, proč chce Chládek omezovat odchody dětí na víceletá gymnázia, zní takto: bohatší rodiče dokážou děti lépe připravit na přijímací zkoušky. V důsledku toho je pak rozdělení dětí na studenty gymnázií a žáky ZŠ dáno spíše bohatstvím rodiny než inteligencí dítěte. Což je automaticky špatně, protože… Kdo ví?

Na tomto místě musí zaznít otázka: jak je to možné? Jak je možné, že základní školy nedokážou připravit inteligentnější žáky na zkoušky tak, aby uspěli? Jak je možné, že gymnázia mají takové zkoušky, že v nich neuspějí ti chytřejší, ale spíš ti, kteří nasypali více peněz do přípravy? Jeden problém školství ministr nahradí jiným. A i kdybychom připustili, že to tak skutečně funguje, kde bere Chládek právo zakazovat dětem majetnějších rodičů získat lepší vzdělání?

2 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
9. prosince 2014 v 0:48  

bohatší rodiče dokážou děti lépe připravit na přijímací zkoušky

Také by se to dalo vysvětlit tak, že bohatší rodiče jsou bohatší proto, že jsou inteligentnější, dosáhli vyššího vzdělání, postavení a věd,í jak si ty větší peníze vydělat. Jejich děti jsou pak lépe vybaveny geneticky a žijí v podnětnějším prostředí. Nějaké speciálně financované přípravy pak netřeba.
Ale nemusí to být pravidlem vždy. Zažil jsem už nemálo 'elitních' dětí, které buď 'nepobraly' předpokladů, nebo se jejich směrování výchovou někde zvrtlo. Jak říkal jeden učitel pedagogiky na fakultě:
'plus a plus, znáte to z matematiky, dá někdy mínus'.

Unknown řekl(a)...
9. prosince 2014 v 10:29  

Souhlasim s Pytlikem. Do genetiky bych se vasak moc nemontoval. Mohli bychom se dobrat neprekvapivych vysledku:-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.